Uraniu la Stanisesti, in cea mai saraca comuna a Bacaului!

Satenii din cel mai sarac sat al judetului Bacau nu au uitat ca în urma cu 40 de ani au fost vizitati de specialisti în domeniul radioactiv, care au facut unele studii si prospectiuni în teren. Ei stiu ca pe Dealul Beciului exista o resursa importanta de minereu de uraniu, care i-ar scoate din saracie. De atunci, tot pe dealurile Stanisestiului s-au facut si alte foraje, de pe urma carora s-ar fi gasit marmura neagra, petrol, sare sau chiar cupru. Dar, misterul a ramas nedezlegat pentru ei.

În satul Slobozia Noua câteva sute de persoane traiesc doar din munca câmpului, de multe ori sub limita subzistentei. Nimeni nu are un loc de munca.

Daca în 1971-1972, la Stanisesti parea sa apara soarele si întreaga zona sa intre într-un proces de modernizare, acum totul este lasat balta. Eforturile autoritatilor locale, în conditiile unui buget destul de limitat, nu pot salva întreaga situatie. Chiar si drumul judetean care leaga comunele Vultureni si Stanisesti a ramas cu acelasi asfalt pus atunci, în anii 70.

Existenta minereului de uraniu din Stanisesti pare sa fie uitata sau tinuta la secret. Taranii vor sa stie adevarul, vor sa se înceapa extractia, pentru ca ei sa aiba un loc de munca si un viitor în comuna în care s-au nascut.

Comuna Stanisesti este înconjurata de dealuri. La baza câtorva dintre ele au fost gasite vestigii ale perioadei medievale. Unele dintre ele sunt chiar din timpul lui Stefan cel Mare. Sub dealul Cetatuia au fost gasite unele fortificatii si beciuri de mare ajutor în timpul razboaielor cu turcii. Chiar dealul Beciului îsi are denumirea luata dupa o grota, folosita de strabuni pentru ascunderea alimentelor si a armelor pentru timp de razboi. „Denumirea de Dealul Beciului vine de la faptul ca aici au fost beciuri in care se punea hrana in timp de razboi. Despre prospectiunile facute aici, tin minte ca atunci cand eram copil au venit in comuna zeci de IMS-uri de armata si se stia ca s-a gasit uraniu“, a spus viceprimarul Costica Rusu.

 

 

Daca cei mai în vârsta, care au vazut echipele venite sa studieze solul din dealul Beciului nu pun la îndoiala existenta minereului, altii sunt sceptici. Dar, martori sunt destui si misterul a ramas tot nedezlegat. Satenii din Slobozia Noua îsi mai aduc aminte ca li s-a spus ca vor fi mutati din Slobozia, în satul Stanisesti, din comuna cu acelasi nume.

Saracia sau poate chiar radioactivitatea sunt vinovate si bolile taranilor din comuna. Zeci de copii din satul aflat sub dealul Beciului, Slobozia Noua, au probleme grave de sanatate. Dizabilitatile din nastere sunt atât de natura fizica, cât si psihica. „Cei mai multi copii cu dizabilitati se gasesc in Slobozia Noua“, a conformat Izabela Andreescu, medic in Stanisesti.

 

Principala problema a satenilor din Stanisesti ramâne lipsa locurilor de munca. „Ca tot malul stang al Siretului si locuitorii din Stanisesti sufera de o saracie crunta. Cu toate acestea, in satul Slobozia Noua avem cea mai mare natalitate din judet. In unele familii s-au nascut si 10 copii“, a spus primarul Bogdan Popa.

Daca Stanisestiul are sau nu uraniu, este greu de spus, acum. Majoritatea satenilor traiesc într-o saracie crunta. Nici drumurile comunei nu sunt mai bune. Din cei 60 de kilometri de drumuri comunale si satesti, niciun metru nu are asfalt. Dar, pâna când cineva le va întinde o mâna de ajutor, oamenii se hranesc din amintiri si sperante. Ca va începe exploatarea uraniului, a marmurei, a cuprului si ca toti vor trai în prosperitate.

Despre uraniul, saracia si sperantele oamenilor din Stanisesti puteti urmari un reportaj pe Impuls Tv Bacau.

 

Un comentariu

  1. FONDURI UE spune:

    Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com