19 decembrie este data la care va lua sfârsit analiza de eficacitate a activitatii ministrilor din Cabinetul Filip. Anuntul a fost facut de catre purtatorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gamurari. Potrivit lui, daca activitatea unor ministri în raport cu cetatenii va lasa de dorit, vor avea loc demisii.
Procedura va fi declansata de catre liderul democratilor, Vlad Plahotniuc si de catre prim-ministrul Pavel Filip. „Criteriile sunt foarte simple. Este vorba de evaluarea agendei fiecarui reprezentant, functionar din partea PDM, daca ea corespunde cu asteptarile cetateanului Republicii Moldova, daca raspunsurile date si activitatea sa este coordonata si vine în interesul cetateanului Republicii Moldova”, a mai comentat Vitalie Gamurari. De aici.
Amintesc ca, în luna octombrie, oficialii Partidului Democrat din Moldova au anuntat ca membrii Cabinetului de Ministrii vor merge în raioanele Republicii Moldova pentru a avea întâlniri cu cetatenii. Întâlnirile vor avea loc în fiecare zi de luni iar la ele vor participa ministrii, secretarii generali si secretarii de stat. Pâna la acest anunt, doar deputatii efectuau vizite de lucru în teritoriu. De aici.
Analiza eficaitatii ministrilor a început în luna martie 2017, atunci, liderul Partidului Democrat din Moldova a anuntat ca un grup de experti va face evaluarea activitatii ministrilor, deputatilor si sefilor de institutii publice pe care Partidul Democrat din Moldova i-a promovat în functie. Presedintele democratilor moldoveni a spus ca în functie de rezultatele obtinute vor fi luate decizii în privinta ramânerii sau demiterii din functie a celor în cauza. De aici.
Partidul Democrat din Moldova este singura formatiune politica care a facut o evaluare a activitatii avute de cei pe care i-a promovat în functii de conducere. Sunt cel putin doua motive pentru care conducerea Partidului Democrat organizeaza întâlniri ale deputatilor si ministrilor lor în provincie. Unu: asumarea responsabilitatii pentru angajamentele luate de actuala majoritate parlamentara la Bucuresti si Bruxelles. Doi: pregatirea Partidului Democrat din Moldova pentru alegerile parlamentare de anul viitor.
Membrii de vaza ai PDM se întâlnesc cu locuitorii raioanelor moldovenesti pentru ca ei sunt alegatorii de mâine. Ergo: se identifica, din timp, problemele locale si se verifica potentialii candidati ai partidului pentru alegerile parlamentare din circumscriptiile uninominale.
Care alta formatiune politica mai face asta? Socialistii moldoveni, prin vocea presedintelui Dodon, au anuntat ca vor da startul unei campanii de colectare a semnaturilor pentru instaurarea republicii prezidentiale. Este si asta o forma de încalzire a simpatizantilor lor.
Echipa condusa de Andrei Nastase s-a deplasat, în vara lui 2017, de câteva ori în provincie. Dar aceasta activitate nu a mai continuat. Maia Sandu nu a îndraznit sa calce în teritoriu, semn ca se teme sa dea ochii cu locuitorii raioanelor în care a închis liceele si scolile din provincie.
Vlad Plahotniuc îsi verifica echipa si impune formatiunilor politice moldovenesti agenda momentului: da startul pregatirilor pentru alegerile parlamentare de anul viitor.
Ce înseamna verificarea echipei de ministrii? Fapte, mai putine vorbe. Ministrii trebuie sa aduca rezultate concrete în favoarea cetatenilor. Cine nu poate rezista presiunilor ministeriale, în conditiile în care ministerele au fost comasate, pleaca. Exista ministrii care se vor desparti de premierul Filip? Cu siguranta, da.
Asa ca, e de bine: cetatenii si actorii politici moldoveni vor avea de câstigat. Presiunea pe ministrii vine sa-i provoace la randament iar vizitele în provincie vin sa identifice potentialele teme de campanie si verifica modul de comportament al viitorilor candidati. Cei care vor crede ca fac politica de la televizor, se înseala. Locuitorii Moldovei dintre Prut si Nistru, nu sunt prosti, deja observa lucrurile bune care sunt facute. Atentie, Chisinaul nu înseamna toata Moldova. Partidele care îsi limiteaza activitatea lor politica doar în capitala Moldovei vor pierde alegerile de anul viitor.
Observ ca, remanierile vor avea loc dupa 19 decembrie, deci, dupa sedinta comuna a guvernelor din România si Republica Moldova care, se pare ca va avea loc la Chisinau spre sfîrsitul lunii noiembrie.
Mai urmeaza sa o vedem pe Maia Sandu depasindu-si frica de a vorbi în mijlocul oamenilor si sa o vedem, ca Traian Basescu, prin localitatile din provincie. Acolo unde este adevarata Moldova.
Concluzia, simpla: iarna, car si vara, sanie. Cine se trezeste dis de dimineata are bun rezultat electoral.