Directorii scolilor cu predare in grafie latina din regiunea transnistreana dar si experti si istorici s-au intalnit in perioada 9-12 noiembrie la Adjud, la Colegiul National „Emil Bota“ unde a avut loc a patra editie a seminarului international „Mit si Adevar in invatamantul transnistrean“. Evenimentul, dedicat situatiei invatamantului din regiunea nerecunoscuta Transnistria, este unic in Romania. Meritul pentru organizarea lui apartine profesorului Constantin Constantinescu si directorului liceului, Emil Dumitru. Printre invitati s-au numarat si profesorii bacauani Mitica Pricopie si Calin Boamba, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri“ din Bacau.
Au prezentat lucrari despre istoria si situatia romanilor din Transnistria Catalina Chelcu, cercetator stiintific la Academia Romana, Nicolai Tveatcov, consilier in cadrul Presedentiei Republicii Moldova pe probleme de integrare, Alexandru Zubco, sef al Sectiei de prevenire a torturii al Oficiului Avocatului Poporului si dr. Marius Spechea, asistent universitar in cadrul Universitatii „Lucian Blaga“ din Sibiu, implicat in proiectul LACT (Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean).
Cercetatorul stiintific al Academiei Romane dr. Catalina Chelcu a facut o expunere asupra istoriei regiunii cuprinsa intre Nistru si Bug, o adevarata hermeneutica asupra surselor istorice si a lucrarilor scrise in cursul ultimilor doua secole despre aceasta zona, disputata in timp de lituanieni, tatari, turci, moldoveni, ucraineni, s.a. Reprezentantul Presedentiei Republicii Moldova, politolog si sociolog, a prezentat actuala pozitie a institutiei intr-un material numit „Glasul Nistreniei“ explicand cateva din paradoxurile intalnite in Transnistria. Despre esecul negocierilor in Transnistria, care are loc in format 5+2 a vorbit Alexandru Zobco, bun cunoscator al modului in care sunt incalcate drepturile omului in regiunea care apartine de drept Republicii Moldova dar care are propria administratie si armata sustinuta de Moscova.
Marius Spechea a vorbit despre proiectul „Dosarele conflictului transnistrean – solutii pentru dezvoltarea societatii pe cele doua maluri ale Nistrului”, care s-a desfasurat în perioada octombrie 2016 – septembrie 2017, implementat si initiat de Centrul de Cercetare în Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu.
La finalul simpozionului au vorbit directorii scolilor din Transnistria. Numarul elevilor care invata in limba romana scade de la an la an, pe fondul piedicilor administratiei, a sustinerii limitate a autoritatilor din Republica Moldova. Manifestarea dedicata invatamantului in limba romana de peste Nistru s-a incheiat cu premierea profesorilor care inca mai spera la respectarea drepturilor etnicilor romani.