„Trei zile de bunatate“, de Lenuta Neacsu

Un text scris de Ionel Rusei, Editura Babel

Cartea „TREI ZILE DE BUNATATE“, scrisa de Lenuta Neacsu, este aparuta în anul 2017 la Editura Babel din Bacau. Are subtitlul POVESTIRI DE FAMILIE si cuprinde 46 de scurte ,,întâmplari cu tâlc”.

Iar ,,tâlcul” acesta este descoperit în marturisirea facuta de autoare în Cuvântul înainte: ,,Am ales câte o scriere din mai multe etape ale vietii mele: înainte de a-L cunoaste pe Dumnezeu, dupa, în momente de descurajare si disperare sau în momente de pace si bucurie. M-a surprins întotdeauna dragostea cu care Dumnezeu m-a vegheat în cele mai grele ceasuri ale vietii mele… desi nu-L cunosteam si nu-L întelegeam, ghiceam doar ca e undeva foarte aproape de mine (…) Cât de mult m-a iubit Dumnezeu si cât de mult m-a ocrotit, as vrea sa va arat în paginile urmatoare”.
Cu o personalitate foarte puternica, autoarea nu se multumeste doar sa arate ,,cât de mult m-a ocrotit” ci doreste sa convinga cititorul cât de la îndemâna este pentru orice om sa primeasca acest sprijin.
Demonstreaza ca are vocatie pedagogica si se implica cu devotament în proiecte sociale pe care le si initiaza. În majoritatea povestirilor se întrezareste usor caracterul biografic anuntat pe coperta cartii dar sunt si câteva, printre care si cea care da titlul volumului (Trei zile de bunatate) în care autoarea construieste o poveste de dragul demonstratiei finale: ,,întelese cu mintea si cu inima ca nu mai avea importanta daca se vindeca sau nu, si ca nu mai conta daca reusea sau nu sa fie trei zile plina de bunatate. Încercarea însasi avea în ea samânta vindecarii prin iertare si iubire (sublinierea editorului). Zâmbi ascuns si fata ei se lumina de o bucurie ca si cum ar fi descoperit o comoara ascunsa de veacuri. Întelese ca nu trebuie sa fie buna ca sa se faca sanatoasa, nu ca sa-i reuseasca un lucru sau altul, ci din recunostinta pentru multa bunatate cu care a înconjurat-o Dumnezeu cât timp traise! Bunatatea ei nu izvora din educatie sau cultura ci era un reflex al bunatatii Domnului, care suferise pe cruce pentru ca ea sa aiba parte de iertare si iubire (…) Stia ca avea datoria de a face din viata ei o izbânda continua împotriva mortii, raului si întunericului. Simtea ca nu mai este singura, ca este ocrotita, ca apartine rostului dumnezeiesc si ca niciodata nu va pieri sub piatra necazurilor, oricât de greu ar fi asezata peste firavul ei trup (sublinierea editorului)”.
Este prima carte semnata de Lenuta Neacsu si criticul sever nu poate trece peste unele stângacii de constructie a povestii, ca si în articularea grupului celor 46 de povestiri, dar explicatia sta în graba cu care autoarea a dorit sa împartaseasca semenilor revelatia iubirii de Dumnezeu. A înteles acest risc si acum lucreaza cu mai multa rabdare la editia a II-a, concomitent cu un alt volum de aceeasi factura.
Trei zile de bunatate este o carte pe care o recomand nu doar pentru placerea de a savura povestirile ci si pentru impactul pe care preceptele morale crestine îl au în constiinta cititorului. Ne ajuta sa ne regândim modul de abordare a lumii din afara dar si a celei din launtrul nostru. Pentru unii, poate fi chiar o carte necesara. O carte care te ajuta sa treci de la preeminenta lui EU la întelegerea lui NOI.
Un debut promitator.
I.R.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Un comentariu

  1. NtelVet spune:

    V? mul?umesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com