Tilturile academice acordate ilegal la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau, pe motive de cumetrii si sponsorizari, anchetate de procurori

Parchetul Judecatoriei Bacau efectueaza cercetari într-un dosar penal în care sunt suspecte mai multe cadre universitare, care si-au obtinut titlurile stiintifice prin fals dar si unele sponsorizari, acordate discretionar. Printre cei care ar fi vizati de ancheta se numara Valentin Nedeff, fost rector al Universitatii, Costel Ceocea, seful SIF Moldova, devenit conferentiar universitar cu încalcarea legii dar si finii lui Valentin Nedeff, Mirela Panainte si Emilian Mosnegutu.Valentin Nedeff

Astazi, de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau au fost ridicate o serie de documente, prin Ordonanta Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau. Cazul este cercetat în colaborare cu Serviciul Judetean Anticoruptie din Bacau (Directia Generala Anticoruptie), caruia Parchetul i-a delegat sarcini.

Oamenii legii cerceteaza mai multe cazuri în care s-au facut infractiuni la acordarea titlurilor universitare dar si contractele de sponsorizare, unele dintre ele, acordate discretionar sau fictive, pentru ca viitoarele cadre universitare sa poata creste în grad. Rectorul Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau, Carol Schnakovszky, nu a comentat în niciun fel situatia. „Sunt la curs acum, chiar nu stiu ce se întâmpla, vorbiti cu doamna Cîrtita, purtatorul de cuvânt al institutiei.

Cristina Cîrtita a confirmat existenta unei Ordonante a Parchetului Judecatoriei Bacau, dar afirma ca nu stie ce fel de documente s-au cerut. „A fost o actiune de predare de documente, pe baza unei ordonante a Parchetului Judecatoriei“, a precizat Cristina Cîrtita, purtatorul de cuvânt al Universitatii.

Comisarul sef al Serviciului Judetean Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a confirmat faptul ca ofiteri din cadrul institutiei au participat la ridicarea documentelor. „Mai multi angajati din institutia noasttra participa la actiune, pe baza unei delegatii din partea Parchetului Judecatoriei Bacau“, ne-a confirmat comisarul sef Constantin Bogatu, seful Serviciului Anticoruptie din judetul Bacau.

Surse din cadrul Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau afirma ca au dat explicatii în cazul mai multor profesori universitari, suspectati de un cumul de infractiuni, produse la acordarea unor grade si titluri universitare. Este vorba de carti trecute în CV, care nu exista, de lucrari plagiate, de nerespectarea legislatiei în privinta acordarii titlurilor universitare, pe baza criteriilor minime stabilite de Ministerul Educatiei.

Printre cadrele universitare vizate de anchetatori se numara fostul rector al Universitatii, Valentin Nedeff, actual presedinte al Senatului Universitatii,  Valentin Zichil, decan interimar la Inginerie, actualul rector Carol Schnakovszky,  conferentiarii Emilian Mosnegutu, Mirela Panainte dar si Costel Ceocea, presedintele Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova. Cel din urma a ajuns conferentiar universitar dupa ce a dat mai multe sponsorizari Universitatii, directionate si catre fiul rectorului, Florin Nedeff. Mai mult, dosarul de conferentiar al lui Costel Ceocea nu îndeplineste standardele minimale impuse, cu caracter de lege, de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

 

Un comentariu

  1. Victorita spune:

    Iluzii. Mafia lui Nedeff nu o pune la pamant un ziarist. Raportul de la minister este de albire a lui Nedeff. Sa vedem atunsi stiri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com