Potrivit autorizatiei de construire a blocului de pe strada Soimului nr 2 si proiectului realizat de arhitectul Alexandru Geliman, acesta trebuia sa coste 1.456 milioane de lei, fara TVA. In acea perioada, taxa pe valoare adaugata era de 19%. Prin urmare, pretul blocului, la rosu, trebuia sa ajunga la 1.732 milioane de lei.
Comisia de receptie, formata din Codrina Luchian, Dragos Toma si Valentin Balu (Urban Proiect, societate de proiectare abonata la banii administratiei liberale din Bacau) dar si invitatii Alexandru Geliman (arhitectul blocului, devenit si arhitect al municipiului), Ion Iliuta(sotul sefei de la Urbanism din Primaria Bacau) si Vasile Mocanu de la Fabroma au gasit facturi de doar 1.045 milioane de lei, deci, cu 687 de mii de lei (6 miliarde 870 de milioane de lei vechi) mai putin decat in proiect. Aceasta este valoarea sumei economisite de Dragos Luchian la bloc.
Firma SC Total Market SRL (detinuta de Dragos si Codrina Luchian) incheie contract cu firma fantoma SC Build Ing. Ag SRL (detinuta de arhitectii Catalin Chelaru si Daniela Apostica, care isi inchide activitatea ulterior). Aceasta subcontracteaza lucrarile constructorilor de la Fabroma, care lucrau la Teatrul de Vara din Bacau, in aceeasi perioada.
Practic, prin decizia lui Dragos Luchian se acordau bani aceleasi firme atat la Teatrul de Vara cat si la propriul imobil. La acesta, prin intermediul firmei paravan SC Build Ing Ag, pentru ca intreaga poveste sa nu fie vizibila. Mai mult, la receptia lucrarilor nu s-a mai prezentat nimeni de la Build Ing Ag, ci chiar directorul de la Fabroma, semn ca viceprimarul, luat de val, nici nu a mai incercat sa ascunda aparentele.
Prima investigatie facuta pe tema blocului viceprimarului Dragos Luchian exact in perioada in acesta se construia, care se mai gaseste aici, bazata pe realitatile din teren, nu a avut toate documentele care trezesc suspiciuni rezonabile de dosar penal.
Fabroma, la mana viceprimarului Dragos Luchian. Aditionale de 1,2 milioane, Dragos Luchian: „Am semnat adrese pentru penalitati de intarziere“
Pe 18 aprilie 2008, Asociatia de firme Dieffe Coperture din Torino si Fabroma câstiga contractul de lucrari pentru modernizarea Teatrului de Vara din Bacau pentru suma de opt milioane de lei. Lucrarile la obiectivul public au fost taraganate mai bine de doi ani. Apoi, în 2009 si 2010, societatea primeste contracte aditionale de peste 1,2 milioane de lei, pentru lucrari neprevazute. Platile suplimentare au fost aprobate pe 10 iulie 2009, 319 mii de lei, 28.500 de lei pe 3 iunie 2009 si 803 mii lei, pe 23 aprilie 2010. Chiar asta contrazice spusele senatorului Dragos Luchian.
„Singurele dispozitii sau adrese semnate de mine în calitate de viceprimar al municipiului Bacau cu privire la S.C.Fabroma SA sunt cele care au avut ca obiect calcularea de penalitati pentru aceasta firma ca urmare a nerespectarii termenilor contractuali“, spune Luchian.
Declaratia lui Dragos Luchian pare un santaj administrativ, terminat totusi cu semnarea mai multor acte aditionale, pentru lucrari neprevazute. Firma Fabroma a fost acuzata ca a intarziat lucrarile la Teatrul de Vara, dar muncitorii sai erau impartiti si la blocul viceprimarului. In aceste conditii, cum s-a calculat manopera pentru blocul acestuia?
Reteaua de prieteni ai viceprimarului Dragos Luchian: Alexandru Geliman, Daniela Apostica, Catalin Chelaru, Vasile Mocanu, Valentin Balu
Arhitectul Alexandru Geliman ii face proiectul blocului lui Luchian in 2008 si ajunge arhitect al municipiului Bacau in 2009.
Arhitectii Daniela Apostica si Catalin Chelaru accepta sa acopere urmele la bloc, desfiinteaza firma Build ING AG, infiinteaza Chelaru Group si Building AG si primesc lucrari importante de la Primaria Bacau. (Pasajul subteran „Stefan Guse-Oituz“, dar si reabilitarea Directiei Generale de Asistenta Social)
Valentin Balu (SC Urban Proiect) este firma care a proiectat Teatrul de Vara, blocul lui Luchian, iar ulterior a primit zeci de contracte de la administratia din Bacau, fiind de notorietate ca firma face parte din clientela PNL Bacau.
Vasile Mocanu (Fabroma). A construit, cu greu, Teatrul de Vara si blocul de pe strada Soimului, nr 2. A primit sume in plus din bani publici, fata de contractul de baza, de peste 1,2 miloane de lei. La teatru mai trebuia montat un bazin, potrivit proiectului de modernizare a Teatrului de Vara, dar acesta nu a mai fost pus nici pana in prezent.
Oamenii din PNL, neincrezatori in proiectul numit Dragos Luchian
Dragos Luchian este cunoscut ca si candidat al liberalilor din Bacau de mai bine de un an. El este impins si sustinut pe aceasta pozitie de grupul de parlamentari format din Lucian Ciubotaru, Viorica Marcu (specializata in agronomie ca si Luchian) si Ionel Palar, (obligat de Decalogul PNL sa-l lase din brate pe Romeo Stavarache). Primele semne de intrebare asupra lui Luchian au aparut din zona oamenilor de afaceri care cunosteau bine modul in care acesta si-a facut imobilul si care au vrut sa nu „investeasca“ intr-un candidat riscant, care oricand ar putea avea probleme de coruptie.
Competenta pentru verificarea blocului senatorului Dragos Luchian revine Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie (DNA).