Terenurile nu mai au cautare si nici pret: Haos total pe piata imobiliarelor din Bacau

Pretul terenurilor pe piata imobiliara din judetul Bacau a suferit scaderi cuprinse intre 15 si 80%. Terenuri ultracentrale, adin buricul targului”, care in urma cu aproape un an erau tranzactionate la preturi cuprinse intre 2 mii si 3 mii de euro, au ajuns acum sub limita de o mie de euro. In acelasi timp, terenurile din comunele limitrofe municipiului Bacau au scazut ca pret de doua – trei ori. Mai mult, potrivit managerilor agentiilor imobiliare din Bacau, terenurile nu mai au un pret.

Numarul tranzactiilor se apropie de zero, desi ofertele exista cu miile. aPiata nu da niciun semn de redresare. Pe termen scurt si mediu conteaza daca Guvernul va face ceva prin aceste masuri anticriza pentru a redresa economia, iar oamenii sa aiba din nou curajul de a investi. E o perioada propice pentru a cumpara, este o bucurie sa ai bani cash, sa poti lua orice, caci pretul este foarte mic”, spune Florin Popovici, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), Filiala Bacau.

Se cauta loturi pentru casa, cu tot cu PUZ

Agentiile imobiliare, membre ale UNAI, dispun de oferte generoase de terenuri. Singura cerere vine din partea clasei de mijloc a societatii, din partea celor care cauta un loc de casa. Pe piata terenurilor nu se intampla nimic. Nu se mai fac tranzactii importante. Oamenii cauta un lot de casa, cuprins intre 5 si 10 mii de euro, cu minim 500 de metri patrati”, ne-a precizat Florin Dudau, managerul Agentiei Imobiliare Pro House. Unul din artificiile care conduc la cresterea valorii unui teren este obtinerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Asta, deoarece, in mai multe cazuri proprietarii de terenuri care au vrut sa construiasca s-au lovit de refuzul autoritatilor locale.

Preturi de criza pentru Bacau

Singurul criteriu care conteaza cu adevarat in estimarea pretului unui teren este locatia. Potrivit situatiilor mai multor agentii imobiliare, pretul in centrul Bacaului se situeaza intre 600 si o mie de euro. In zonele subcentrale pretul este de aproximativ 400 de euro/ metru patrat, iar la iesirea din oras (zona Selgros), URA etc., acesta poate scade chiar sub 100 de euro. Urmeaza ca zone de interes, cu preturi de maxim 80 de euro/metru patrat, zonele Gheraiesti si Serbanesti. Se poate obtine acest pret doar daca terenurile sunt in prim-plan, cu deschidere la strada. Pentru planurile 2-3, fara iesire la un drum important, pretul metrului patrat scade pana la 15 euro”, a mai apreciat Florin Popovici. Pentru terenuri din comunele apropiate Bacaului (Magura, Margineni sau Hemeiusi), pretul terenurilor a scazut cu aproximativ 30%, pana la 3-5 euro/metru patrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com