SUA cheltuie 17% din PIB pentru Sanatate

Comunicat Ambasada SUA: DISCURSUL ÎNSARCINATULUI CU AFACERI AL SUA AD-INTERIM, DEAN THOMPSON, LA CONFERINTA „SANATATEA FEMEII – PRACTICI BAZATE PE DOVEZI”- 31 martie 2016.

Ambasada SUA

„Ambasada SUA îi felicita pe organizatorii celei de-a treia editii a conferintei „Sanatatea femeii în România”, care aduce laolalta profesionisti din domeniul sanatatii, factori decizionali, reprezentanti ai societatii civile si ai presei.

Prezenta noastra aici pentru a discuta despre sanatatea femeii este un pas important spre solutionarea problemelor din sistemul de sanatate din România.

Îmbunatatirea sistemului public de sanatate începe cu aplicarea inteligenta de noi politici si legi. Utilizarea eficienta a datelor poate ajuta guvernele sa ia decizii fundamentate care sa sporeasca eficienta si sa genereze rezultate mai bune pentru pacienti.

În Statele Unite cheltuim peste trei trilioane de dolari anual pentru servicii de sanatate, iar costurile sunt în continua crestere. Aceasta suma reprezinta peste 17% din PIB. În acelasi timp, ne luptam cu problema cheltuielilor excesive si lipsa accesului multor americani la îngrijirea de care au nevoie. Desi alocam sume uriase pentru serviciile medicale, ne straduim constant sa îmbunatatim eficienta sistemului medical american.

Pentru a raspunde acestor provocari, în Statele Unite, Agentia pentru Cercetare si Calitate în Domeniul Sanatatii (The Agency for Healthcare Research and Quality, ARHQ) face parte din Departamentul pentru Sanatate si Servicii Umane. ARHQ dezvolta cunostintele, instrumentele si datele necesare pentru îmbunatatirea sistemului medical si pentru a-i ajuta pe americani, pe angajatii din domeniul sanatatii si pe factorii decizionali sa ia hotarâri fundamentate privind sanatatea.

ARHQ finanteaza proiecte de cercetare si modele inovatoare care pot fi aplicate ulterior în spitalele de pe tot teritoriul SUA. De exemplu, asemenea României, Statele Unite se confrunta cu provocarea asigurarii unui numar suficient de specialisti în comunitatile rurale si defavorizate. ARHQ a finantat un model inovator de pregatire a medicilor primari pentru a furniza îngrijire specializata. Modelul s-a extins de la programul initial desfasurat într-un singur stat si concentrat pe îngrijirea în cazurile de hepatita C, la alte state si specializari.

Statele Unite se confrunta si cu uriase diferente în rezultatele îngrijirii pacietilor în diferite parti ale tarii. Pentru a întelege de ce unele sisteme sunt mai eficiente decât altele, ARHQ a finantat trei Centre de Excelenta pentru a studia cum sistemele de îngrijire cu rezultate bune promoveaza practici de îngrijire medicala bazata pe dovezi. Reprezentantii ARHQ au constientizat ca trebuie sa întelegem de ce unele sisteme au rezultate de înalta calitate, însa exista putina cercetare în domeniu care sa determine cum si de ce anumite sisteme genereaza aceste rezultate superioare. Proiectul ARHQ va ajuta la obtinerea cercetarilor necesare si va permite sistemelor medicale de pe tot teritoriul SUA sa îsi îmbunatateasca rezultatele.

Website-ul ARHQ ofera resurse atât pentru clinicieni, cât si pentru public, oferind tuturor cetatenilor posibilitatea de a afla mai multe despre sanatate. Pagina de internet le ofera femeilor informatii specifice privind sanatatea lor, inclusiv informatii despre o diversitate de subiecte, de la diabet, cancer, sarcina pâna la renuntarea la fumat. Scopul paginii este sa furnizeze cât mai multe informatii cu putinta pentru a le încuraja pe femei sa îsi asume responsabilitatea deciziilor medicale care le privesc.

Sanatatea femeii este un domeniu în care informarea publica si preventia joaca un rol esential, iar Departamentul Sanatatii si Serviciilor Umane (HHS) include si un Birou pentru Sanatatea Femeii. Acest Birou îmbunatateste sanatatea femeilor din SUA prin promovarea si coordonarea unei ample agende de sanatate la nivelul HHS, care abordeaza preventia si furnizarea serviciilor, cercetarea si educarea publicului si specialistilor din domeniul medical si promovarea profesionala a femeilor din domeniul medical si stiintific. Puteti afla mai multe despre acest birou la: www.womenshealth.gov.

Pentru a obtine rezultate mai bune în România, îndemn guvernul sa foloseasca datele în cel mai eficient mod posibil, asa cum se straduieste ARHQ sa faca, si sa încurajeze publicul sa joace un rol mai pronuntat în procesul decizional.

Dorim sa încurajam un dialog deschis si amplu despre performanta sistemului medical românesc.

Toti actorii implicati (guvern, Parlament, organizatii internationale si sectorul privat) trebuie sa participe la acest dialog.

Un dialog structurat între factorii decizionali, cercetatori, grupuri de pacienti si comunitatea de afaceri poate sprijini documentarea si consolidarea politicilor nationale de sanatate, promovând în paralel eficienta si eficacitatea lor.

Felicitam acest guvern pentru deschiderea aratata fata de îmbunatatirea consultarii cu toti actorii implicati. Ministerul Sanatatii poate lua cele mai bune decizii pentru pacientii români luând în considerare numeroasele puncte de vedere si experiente.

Ministerul Sanatatii va avea mai multe oportunitati de a utiliza în mod eficient datele pentru cercetare si studiu. Ministerul continua sa colecteze mai multe date prin intermediul cardului de sanatate introdus în 2015. Lumea academica si companiile asteapta cu nerabdare sa evalueze aceste date. Partajarea de date permite o mai buna studiere, evaluare si orientare a subiectelor de tin de sanatatea publica în România.

Mentionez din nou ca apreciem disponibilitatea dumneavoastra de a continua discutia si de a colabora pentru a asigura îmbunatatiri eficiente si sustenabile ale sistemului public de sanatate din România.

Prezentarile de astazi si discutia ulterioara sunt menite sa faciliteze accesul la bune practici si politici din domeniul sanatatii femeilor.

Va multumesc înca o data pentru invitatia la Conferinta „Sanatatea Femeii” si va doresc discutii fructuoase si o întâlnire de succes! “, a precizat Deal Thomson.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com