SUA au deschis un nou front în Siria printr-o operatie de desant aerian

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Raqaa capitala Statului Islamic a fost izolata de luptatorii SDF ( Syrian Democratic Forces) instruiti si condusi de armata SUA dinspre nord, vest si partial est, pe o raza de 20-35 km. Singura legatura a aparatorilor orasului Raqaa cu celelalte teritorii pe care le detin se face prin sud. La 45 km sud-vest de Raqaa se afla orasul Tabqa, un avanpost important pentru apararea capitalei Statului Islamic aflat pe malul fluviului Eufrat. Dupa eliberarea orasului Dayr Hafer de ISIS, armata siriana a avansat spre Tabqa, pe pe malul sudic al lacului Assad, aflîndu-se la 40 km de acest oras. La vest de  orasul Tabqa se afla un obiectiv strategic, barajul Tabqa. Acesta a fost construit în anii 60-70, cu sprijinul URSS, are o lungime de 4,5 km si asigura 35 % din necesarul de energie electrica al Siriei. Între Tabqa si Raqaa, la 20 km est de barajul Tabqa, exista un baraj mai mic pe fluviul Eufrat, numit Baath.

FOTO wikimedia.org

În noaptea de 21/22 martie 2017, armata SUA a declansat în Siria, o operatiune de transport aeropurtat mixta, initial în folosul a circa 80 de militari americani din regimentul 75 Rangers din Fortele pentru operatiuni Speciale si a 400 de luptatori  YPG kurzi, deveniti SDF ( Syrian Democratic Forces). Scopul acestei operatiuni fiind acela de a ocupa o zona de importanta strategica de pe malul sudic al lacului Assad si a fluviului Eufrat. Zona este delimitata spre vest de o portiune din soseau care leaga Tabqa de Aleppo, în centru de barajul Tabqa si de baza aeriana Tabqa, în est de o portiune din soseaua care face legatura între Tabqa si Raqaa. Acesata operatie a devansat cu o cel putin saptamîna manevra armatei siriene, ocupata cu asaltul bazei militare Jirah, aparata de luptatorii Statului Islamic. Creînd astfel conditiile de a o împiedica sa participe la eliberarea de Statul Islamic, a orasului sirian Raqaa.

Operatia a debutat cu 48 de ore înainte de transport, prin executarea a aproape 50 de lovituri aeriene ale aviatiei coalitiei anti Stat Islamic, condusa de SUA. Au fost vizate puncte de rezistenta, depozite de munitii si 50 de vehicule de lupta ale Statului Islamic. Tintele au fost în orasul Tabqa, în baza aeriana Tabqa si în apropierea barajului Tabqa. Dupa caderea noptii, aproximativ 75 de Infanteristi marini ai SUA, din Unitatea 11 expeditionara, au traversat lacul Assad, la bordul barcilor pneumatice. Misiunea lor fiind de a crea o zona sigura de survol, curatata de luptatorii Statului Islamic, pe malul sudic al lacului Assad pentru aeronavele americane.

În jurul orei 04.00, pe 22 martie, din raionul de îmbarcare pentru transportul aerian, aflat la nord de localitatea   Jabar, aflata pe malul de nord al lacului Assad, au decolat aproximativ 30 de elicoptere MH-47F si avioane cu decolare verticala OV-22 Osprey, din dotarea regimentului 160 aviatie, al Comandamentului pentru Operatiuni Speciale al SUA. Avionul cu decolare si aterizare verticala OV-22 Osprey combina caracteristicile de zbor ale avionului cu cele ale elicopterului, întrucît aripa pe care sunt montate cele doua motoare îsi poate modifica pozitia cu 90 de grade în jurul axului transversal al aeronavei. OV-22 transporta 24 militari sau un autoturism 4×4 Phantom Badger si dispune în afara de mitraliera din trapa, de o alta mitraliera rotativa cu sase tevi (calibru 7,62 mm, cadenta 6.000 de proiectile pe minut) , telecomandata, aflata sub burta avionului. OV-22 se poate apara în zona de aterizare, prin foc din emisfera din spate si din lateral.

FOTO https://farm3.staticflickr.com

PHANTOM BADGER AT NEVADA AUTOMOBILE TESTING CENTER

În culoarul de zbor si în apropierea peninsulei Abu Hurayrah, unde au fost stabilite zonele de debarcare, protectia aeronavelor de transport a fost asigurata de elicoptere de atac americane AH-64 Apache. Alti 124 de infanteristi marini din Unitatea 11 expeditionara americana, au fost dislocati în apropiere de localitatea  Jabar. Acestia constituie bateria de obuziere M777 calibrul 155 mm si împreuna cu elicopterele AH-64 Apache au neutralizat orice încercare a luptatorilor Statului Islamic de a tine sub foc zonele de debarcare. Obuzierele M777 lanseaza proiectile de înalta precizie de tip Excalibur, cu raza de actiune de pîna la 40 km si precizie de 4-10 m, datorita utilizarii GPS. Gen.col. Sergei Rudskoi, seful Operatiilor din Statul Major al armatei ruse a afirmat ca proiectilele calibrul 155 mm americane si bombele lansate de aviatia coalitiei anti Stat Islamic condusa de SUA pot avaria ecluzele barajului Tabqa, existînd pericolul de inundatii.

https://pbs.twimg.com

Distanta între raionul de îmbarcare de la Jabar si cel de debarcare de la Abu Hurayrah este de 25 km. Ceea ce înseamna ca pîna pe 22 martie orele 08.00 aeronavele americane au executat cel putin 60 de transporturi, constînd în 480 de militari, armament, munitii, alimente, echipament genistic, etc. De mentionat ca elicopterul MH-47F este capabil sa transporte autoturismele usor blindate Humvee ale regimentului 75 Rangers. Primele aeronave au transportat eclusiv militari americani si autoturismele lor înarmate. Elicopterul MH-47F  transporta 33–55 militari sau arme si munitii de pîna la 10 886 kg si se apara cu o mitraliera calibrul 7,62 mm, operata pe trapa deschisa din coada. Misiunea celor 80 de militari americani din regimentul 75 Rangers a fost aceea de a securiza cele doua zone de debarcare, din peninsula Abu Hurayrah.

Pîna la sfîrsitul zilei de 22 martie a fost creat un cap de pod pe malul sudic al lacului Assad în care au fost transportati pe calea aerului circa 3 000 de luptatori SDF si 300 de infanteristi marini sau din forte speciale americane. Suplimentar, Infanteria marina americana a furnizat si nave de debarcare cu ajutorul carora a fost dislocata tehnica grea a SDF ( Humvee, transportoare blindate, mortiere, piese de artilerie, buldozere ), pe malul sudic al Eufratului.  Ulterior, a fost cucerita baza aeriana Tabqa si majoritatea trupelor au fost dislocate la 10 km est de Tabqa, spre barajul Baath pentru a împiedica afluirea de trupe ale Statului Islamic dinspre Raqaa spre Tabqa.

Datorita riscului ruperii barajului Tabqa, planul initial al operatiei a fost modificat, în sensul ca trupele SDF, aflate la capatul de nord al acestuia au renuntat la cucerirea lui. Ratînd oportunitatea deschiderii pe aici a unei rute de transfer a trupelor SDF pe malul sudic al lacului Assad. Trupele desantate de aeronavele americane urmarind acum  doua obiective : încercuirea luptatorilor Statului Islamic din Tabqa si ocuparea barajului Baath. Prin traversarea barajului Baath, SDF cade în spatele dispozitivului de aparare al Statului Islamic, aflat pe malul de nord al Eufratului. Astfel, SDF face jonctiunea trupelor sale aflate pe celele doua maluri.

FOTO pbs.twimg.com

Orasul Raqaa se afla pe malul nordic al Eufratului. Prin ocuparea barajului Baath, SDF învaluie totodata si pozitiile de aparare înaintate ale Statului Islamic, situate la vest si pe malul de sud al Eufratului, în dreptul orasului Raqaa, desavîrsind încercuirea capitalei Statului Islamic. Aceasta noua operatie se va încheia atunci cînd luptatorii Statului Islamic din orasul Tabqa se vor preda sau vor fi nimiciti si nu va mai exista nicio bresa în încercuirea orasului Raqaa, Scopu acestei operatii fiind ca Statul Islamic sa nu mai poata primi întariri în Raqaa din Deir ez Zor sau din Irak.

.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com