Spetsnaz, Tigrii si elicopterul Ka-52, vedetele celei de-a doua eliberari a Palmyrei

https://i.ytimg.com

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Pentru armata rusa, Siria constituie un poligon, în care experimenteaza noi procedee de lupta si noi structuri organizatorice. Rusii modeleaza continuu armata siriana pentru a o adaptata din mers razboiului terorist extern cu care se confrunta.

Ofensiva Statului Islamic din 8-12 decembrie 2016 a avut ca rezultat reocuparea orasului Palmyra, avansul spre vest si blocarea bazei aeriene siriene T-4 Tiyas, situata la 30 km vest de Palmyra. Dispozitivul ofensiv al Statului Islamic a fost compus din trei brigazi si o rezerva, adica aproximativ 4 000 de luptatori, tancuri, BMP-1, camionete echipate cu mitraliere calibrul 14,5 mm , obuziere calibrul 122 mm si lansatoare multiple de proiectile reactive BM-21 Grad , zeci de mortiere calibrul 82 si 120 mm. În Palmyra si pe aeroportul orasului a fost dispusa rezerva Statului Islamic, compusa din peste 800 de luptatori.

Forte combatante în Palmyra.

Baza aeriena siriana T-4 Tiyas era aparata de aproximativ 2 000 de militari. Fortele de aparare erau : unitati  dintr-o brigada mecanizata din Divizia 10 a armatei siriene, un batalion teritorial NDF, format din rezervisti sirieni, un batalion ale Hezbollahului libanez si un batalion ale organizatiei afgane siite Liwa Fatemiyoun. Baza T-4 Tiyas era pe punctul de a fi încercuita si izolata, motiv pentru care armata siriana a fost obligata sa trimita întariri de la Aleppo, aproximativ 2, 500 de soldati.

În afara unui batalion de forte speciale Tigri, a unui batalion din Legiunea a 5-a si si a trei companii de tancuri din Divizia 18 Tancuri ( în total aproximativ 800 de militari ), soldatii primiti ca întarire, erau forte auxiliare  din NDF ( National Defence Forces ), cu o experienta de lupta scazuta. Chiar si cu întariri, efectivele armatei siriene nu le depaseau pe cele ale Statului Islamic. În aceste conditii, oprirea ofensivei Statului Islamic si pregatirea unui atac pentru eliberarea Palmyrei ar fi durat cîteva luni. De aceea, statul major al acestui dispozitiv, a fost alcatuit din ofiteri de planificare rusi. Planificatorii rusi au elaborat rapid un plan de operatii aero-terestre care sa permita atingerea obiectivului fixat, în mai putin de o saptamâna.

 

Planul de ofensiva pentru eliberarea Palmyrei.

Primul element cheie a constat în restrîngerea la maxim a mobilitatii grupurilor Statului Islamic, prin împiedicarea lor de a se misca. Totodata au obligat Statul Islamic sa treaca la aparare si l-a împiedicat sa introduca în lupta  rezervele, aflate la 30 km de baza aeriena siriana T-4 Tiyas. Pentru a tine pe loc si a neutraliza fortele Statului Islamic, grupul tactic de aviatie rusesc din Siria ( avioane si elicoptere de atac ), trebuia sa execute lovirea a cel putin 600 de tinte importante ale Statului Islamic, în primele 72 de ore ale operatiei. Ceea ce a însemnat ca unele aeronave, în special elicopterele de atac Ka-52, sa execute zilnic 5 zboruri de lupta, fata de doua, cît efectueaza în mod regulat. Majoritatea misiunilor aeriene au fost de sprijin apropiat CAS ( close air support), de la înaltimi mici.  Ceea ce a însemnat un risc suplimentar pentru aeronavele rusesti care au fost vulnerabile la mitralierele grele si tunurile de mic calibru ale Statului Islamic.

Al doilea element cheie l-a constituit folosirea cu maxima eficienta a uneia din formele de baza ale asigurarii de lupta : cercetarea. Cu precadere cercetarea prin lupta, executata în mod independent, de trupele de la sol. De precizia descoperirii si transmiterii detaliilor fiecarui dispozitiv de lupta inamic, depinzînd eficienta loviturilor aeriene. De aceea, centrul de greutate al operatiei pentru scoaterea din încercuire a bazei aerieneT-4 Tiyas si eliberarea Palmyrei a fost pus pe capacitatea grupurilor Spetsnaz rusesti de a transmite informatii de cercetare catre statul major al operatiei. Spetsnaz organizînd totodata raiduri si ambuscade.

Rusii au impus armatei siriene un dispozitiv ofensiv flexibil, compus din aproximativ 10 grupuri de asalt, formate din plutoane de tancuri T-62, de BMP-1, de BTR-82A, autotunuri ZSU-23-4 Shilka, camionete cu mitraliere calibrul 14.5 mm si alti 200 de infanteristi îmbarcati pe camioane. Elementul de cercetare prin lupta al fiecarui grup de asalt, a fost constituit din detasamente înaintate. Detasamentele înaintate au fost formate din unitati de commando mixte, formate din Spetsnaz si forte speciale siriene Tigrii.

Lichidarea  punctelor de sprijin ale Statului Islamic, lovite de aviatie, a fost executata de grupurile de asalt ale armatei siriene, prin nimicirea sau fortarea retragerii rebelilor islamisti. Pentru zonele muntoase, greu de lovit cu aviatia, la nord si la sud de soseaua ce leaga baza aerienaT-4 Tiyas de Palmyra, armata siriana a utilizat o grupare de sprijin artileristic. Aceasta a fost formata din sisteme de artilerie:  obuziere D-30 calibrul 122 mm, lansatoare multiple de proiectile reactive BM-21 Grad si lansatoare de proiectile termobarice TOS-1A. Munitia termobarica este destinata distrugerii fortificatiilor, dar si a vehiculelor blindate sau a militarilor. Proiectilul terobaric produce o prima mica explozie care vaporizeaza continutul sub forma unui nor inflamabil. Aerosolul astfel creat ia contact cu oxigenul din atmosfera si se auto-detoneaza, creînd o formidabila unda de soc, urmata de o ardere intensa.

În 48 de ore de la declansarea operatiei, aviatia rusa si-a îndeplinit misiunea, ofensiva teroristilor Statului Islamic a fost oprita si grupurile de asalt ale armatei siriene au preluat initiativa. Luptatorii Statului Islamic s-au retras în Palmira, care a fost asediata din sud, vest si nord de armata siriana.  Orasul a fost rapid eliberat de teroristi care s-au retras la est de Palmyra, armata siriana continuînd urmarirea acestora, deplasîndu-se în directia orasului Deir ez Zor.

https://southfront.org

Conform declaratiei generalului locotenent Sergei Rudskoi, seful Operatiilor din Statul Major rus, 1 000 de luptatori ai Statului Islamic au fost ucisi sau raniti, 19 tancuri, 37 blindate si 98 de camionete înarmate si peste 100 de alte mijloace de transport au fost distruse.

 

Unitatile de commando siriene Tigrii.

La sfîrsitul anului 2013, s-a început formarea unui nou batalion de forte speciale siriene, denumit Tigrii. o parte din ofiterii acestei noi unitati fiind selectionati din cadrul diviziilor 4 si 11 Tancuri ale armatei siriene. Initial, Tigrii s-au antrenat dupa manualele operative si cu membrii ai comandourilor iraniene si Hezbollah.  La începutul anului 2016, batalionul initial a trecut la formarea a altor noi unitati Tigrii. Ele fiind antrenate de instructorii Spetsnaz. Asa se explica utilizarea de catre Tigrii a armelor rusesti AK-74 cu amortizor cu telemetru laser, a castilor si armurii provenite de la echipamentul rusesc RATNIK, a 10-15 tancuri T-90A si a cîtorva autoturisme usor blindate Rys LMV rusesti, în operatiile din guvernoratul Aleppo, din vara anului 2016.

kpcdn.net

Tigrii au înteles ca ofensiva gruparilor Al Qaeda si Statul Islamic este precedata, simultan, de doua tipuri de actiuni sinucigase. Pîna la 10 autoturisme  sau camioane,  blindate cu placi de tabla groasa, denumite VBIED ( Vehicle Borne Improvised Explosive Device ) sau matini de lupta ale infanteriei BMP-1 (IFV ), toate pline cu explozibil, pornesc din directii diferite, cu viteza maxima, spre punctele de sprijin ale armatei siriene, cu scopul de a exploda în interiorul lor.  Simultan cu acestea, zeci de luptatori individuali sau grupuri, echipati cu centuri explozive, încearca sa ajunga la punctele de sprijin ale armatei siriene.  Daca aceasta metoda da rezultate, unitatile de asalt ale teroristilor pornesc ofensiva. Tigrii au adoptat propriul procedeu de neuralizare a acestei metode sinucigase, prin crearea de ambuscade. În ambuscada, Tigrii folosesc multiple puncte si sectoare de observatie, încadrate cu lunetisti, folosind  pusca cu luneta Orsis T-5000 si KSVK (calibrul 12,7 mm) cu capacitatea de penetrare sporita. Dar si tunul fara recul SPG-9, de calibrul 73 mm. lansatoare antitanc portabile RPG -29 sau rachete antitanc Metis-M si Kornet.

Legiunea a 5-a si Regimentul Vânatorii de ISIS provin din unitati auxiliare ale armatei siriene, completate cu voluntari care au trecut ulterior printr-un program de instruire, echipare si înarmare, finantat de Rusia. Un prim lot de 1 000 de soldatii din Legiunea a 5-a a fost calificat în tactici de asalt asupra grupurilor Statului Islamic, acestia fiind folositi în subordinea unitatilor de elita Tigrii.

Rolul Spetsnaz în eliberarea Palmyrei.

Spetsnaz, echipati cu casca 6B47 ( din echipamentul RATNIK ) dispun de vizor termal 1PN139 si dispozitiv de ochire 1-P88-2, cu aparatura de vedere pe timp de noapte. Aceasta le-a permis sa se infiltreze în ascuns, pe timpul noptii, la o distanta de sub cinci km, de punctele de rezistenta, constituite de Statul Islamic. Pe timpul zilei acest lucru era imposibil, datorita numeroaselor puncte de observare, prevazute cu lunetisti ale Statului Islamic.

Spetsnaz dotati cu echipamentul RATNIK, au lansat apoi mini UAV de tip ZALA 421-08, cu motor electric, silentios, cu masa de 1.7 kg, cu plafonul de 3 600 m si durata de zbor pîna la 90 de minute[1]. Video transmisiile efectuate de Zala 421-08, cu imaginile aeriene în infra-rosu ale dispozitivelor Statului Islamic, au fost receptionate via satelit, de centrul operatiilor aeriene rusesti de la baza aeriana Hmeymim. Transmisia fiind realizata prin intermediul echipamentelor computerizate  “Strelets”, din completul RATNIK al Spetsnaz. Pe ecranele echipamentelor computerizate  Strelets, se afisau automat si erau transmise aviatiei ruse, toate pozitiile militarilor din compunerea detasamentele înaintate, formate în jurul Spetsnaz. Evitînd asfel lovirea accidentala a acestora de catre aviatia rusa.

Avînd obiectivele de lovit identificate, centrul rusesc de conducere al operatiilor de la Hmeymim a decolat avioanele Su-24, Su-25, Su-30 si elicopterele de atac Mi-28 N, Mi-35 si Ka-52. Au fost lovite mai întîi blindatele, camionetele si piesele de artilerie, din punctele de rezistenta ale Statului Islamic. Pentru o mai mare precizie a loviturilor aeriene, Spetsnaz au iluminat cu cîte un fascicol laser, o parte din tinte. Prin loviturile aviatiei ruse s-a reusit neutralizarea mijloacelor de sprijin cu foc ale infanteriei Statului Islamic.

Testarea elicopterului rusesc Ka-52.

Pentru Rusia, un obiectiv important al acestei operatiii, a fost testarea elicopterelor Ka-52, detasate din cadrul fortelor navale ale Rusiei.  Ka-52 Alligator este un elicopter nou de cercetare si atac, avand doua elici portante coaxiale. Elicopterul Ka-52 poate acrosa pîna la doua tone de armament. În grinzile din aripi pot fi montate containere cu tunuri de calibrul 23 mm, lansatoare multiple cu cîte 6 rachete antitanc dirijate pe fascicol laser de tip Vikhr (bataie 12-15 km) sau cîte 6 rachete aer-aer Igla-V sau doua blocuri cu cîte 20 de proiectile reactive S-8, calibrul 80 mm. În operatia de la Palmyra, testarea noilor rachete Vikhr a dat rezultate foarte bune. Cînd este folosit de marina militara rusa Ka-52 este echipat cu torpile, sau cu rachete aer-nava Kh-25 ghidate prin laser sau Kh-35U (raza de actiune 300 km ) sau Kh1AD.

Avionica de la bordul lui Ka-52 include echipamente proiectate de firma franceza Sextant Avionique, o componenta a concernului Thales. Acestea ofera posibilitatea afisarii tuturor informatiilor NASH (Navigation and Attack System for Helicopters) pe grila aparatului de ochire în sistem HDD (head-down displays). Sau direct pe vizorul castii pilotului si operatorului sistemului de arme prin sistemul Topowl. De pe vizorul castii este comandat si tunul mobil Shipunov2A422 calibrul 30 mm, aflat în botul elicopterului. Pentru navigatia pe timp de noapte si la vizibilitate redusa, elicopterul este echipat cu senzori FLIR rusesti de tip Khod si telemetru laser, cuplat la sistemul de marcare a tintelor cu spot laser. Elicopterele Ka-52 mai dispun si de radarul Phazotron FH-01 Arbalet, care poate urmari simultan pîna la 20 de tinte aeriene si terestre. Pentru autoprotectie, elicopterul Ka-52 dispune de avertizorul de banda larga Pastel L150. În spectrul infrarosu este protejat de echipamentul Mak L136 si în frecventele laser pulsatoriu de echipamentul Otklik L140. Lansatoarele UV-26 de capacane termice si cartuse cu dipoli metalizati sunt montate într-un container, la vîrfurile aripilor.

[1]. Soldatii viitorului ai Federatiei Ruse sunt echipati cu”Ratnik”, un sistem novator. (  ).

 

 

4 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com