Strada care va purta numele academicianului bacauan Solomon Marcus

O strada din centrul municipiului Bacau va purta numele academicianului Solomon Marcus. Este vorba de strapungerea dintre strada Nicolae Balcescu cu strada Mihai Viteazu, de langa Hotel Moldova. Initiativa apartine profesorului Gabriel Stan, consilier local social democrat, presedintele comisiei pentru activitati social-culturale, culte, învatamant, sanatate, familie, munca si protectie sociala, protectie copii si sport din Consiliul Local Bacau. Proiectul va fi supus dezbaterii si aprobarii in sedinta de joi, 31 octombrie.

strada Solomon Marcus

Potrivit expunerii de motive:

”Solomon Marcus, personalitate enciclopedica a culturii române si universale, bacauan de origine, a fost profesor, matematician, semiolog, lingvist, membru titular al Academiei Române, vicepresedinte al Asociatiei Internationale de Semiotica, Doctor Honoris Causa al Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau din anul 2005, etc.

Solomon Marcus a devenit în 2001 cetatean de onoare al municipiului Bacau, iar în 2015 a primit acelasi titlu din partea Consiliului Judetean Bacau, ca recunoastere a contributiilor sale în domeniul stiintific si cultural.
A participat neobosit la manifestari stiintifice organizate de Facultatile de Litere si Stiinte, din cadrul Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau, sustinând aici conferinte, care au electrizat auditoriul prin efervescenta intelectuala pe care o nastea.

Ne amintim ca, în aceste întâlniri, arta, stiinta, matematica, pedagogia, lingvistica si literatura intrau în rezonanta, puntile luau nastere firesc, publicul (indiferent de instructie sau orizont de asteptare) era convocat nu ca receptor pasiv, ci ca un creator al spectacolului ideilor.
De asemenea, academicianul Solomon Marcus era foarte apropiat de Bacau si datorita Concursului National Interdisciplinar „Solomon Marcus”, înscris în Calendarul Concursurilor Nationale Scolare si Extrascolare ale Ministerului Educatiei Nationale, ce se desfasoara în fiecare an la Colegiul National „Ferdinand I” Bacau. Academicianul era o prezenta obligatorie la acest eveniment.
Personalitate enciclopedica a României, autor al unor cercetari de analiza matematica, lingvistica computationala, dar si al unor carti de semiotica, filosofie, istoria stiintei si a educatiei, Solomon Marcus este, totodata si una dintre cele mai emblematice figuri bacauane.
Umanist si fin cunoscator al psihologiei umane, renumitul matematician român a fost o personalitate pluridisciplinara si a subliniat întotdeauna rolul educatiei.
Academicianul Solomon Marcus ne-a învatat pe toti sa iubim Bacaul, sa ne recunoastem potentialul si valoarea, dincolo de stereotipuri provinciale, de limitari obiective sau subiective”, se arata in prezentarea profesorului de istorie Gabriel Stan.

Acelasi consilier a mai promovat in ultimul an si alte initiative aprobate in Consiliul Local Bacau: schimbarea denumirii Parcului Catedralei in Parcul Unirii-1 Decembrie 1918, conferirea titlului de cetatean de onoare lui Valeriu Popa, parteneriate culturale cu asociatii, fundatii sau institutii (Institutul Elie Wiesel) s.a.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com