Conteaza foarte putin cine va câstiga competitia pentru Primaria municipiului Chisinau. Indiferent de câstigator, ca e Ion Ceban ori Andrei Nastase, majoritatea care va fi formata în Consiliul Municipal Chisinau va fi cea care va dicta comportamentul viitorului primar.
Potrivit legislatiei din Republica Moldova, primarul unei localitati/municipiu este obligat sa execute deciziile Consiliilor locale/municipale. De aici.
Confrom rezultatelor finale ale alegerilor locale în municipiul Chisinau, Partidul Socialistilor si Blocul electoral ACUM au cele mai multe mandate în Consiliul municipal: PSRM va avea 22 de mandate de consilier, iar ACUM – 19. În Consiliul municipal Chisinau sunt 51 de consilieri. De aici.
Între timp s-a anuntat ca Blocul electoral ACUM va forma doua fractiuni distincte în Consiliul Municipal Chisinau, formate din consilieri municipali ai PPDA (10 consilieri) si cei ai PAS (9 consilieri). De aici.
Presedintele Dodon a a anuntat ca s-a saturat de atacurile lansate în ultima vreme de Andrei Nastase la adresa socialistilor moldoveni si a sugerat ca, dupa data de 3 noiembrie, formatiunea politica condusa de acesta ar putea sa nu mai fie primita „la masa de discutii”. “În pofida faptului ca a fost semnat un acord de neagresiune între partenerii de coalitie în campania electorala, unii neglijeaza acest lucru si ataca în fiecare zi, din ce în ce mai tare. Eu presupun ca acest lucru se face intentionat pentru a distruge coalitia. Care este scopul acestor actiuni? De ce sa ardem podurile? Unica explicatie este ca cel care face acest lucru doreste demiterea guvernului Sandu”, a spus Igor Dodon. De aici.
Prezent la ultimele emisiuni de dezbateri electorale, liderul PPDA, Andrei Nastase, continua sa promita ca în calitate de primar nu va face „coalitii politice” cu Partidul Socialistilor la nivel local. „Nu voi face o coalitie politica cu cei de la PSRM, pentru ca este nevoie de o coalitie în jurul proiectelor”, a subliniat el. De aici.
Nastase se gândeste ca în calitate de primar ar putea obtine mai usor aliante politice situationale care, teoretic, ar putea fi create în Consiliul Municipal Chisinau în functie de interesele financiar/politice ale fractiunilor municipale. Practic, acest lucru va fi mai greu de obtinut: în eventualitatea în care Andrei Nastase va ajunge primar de Chisinau, atât PSRM cât si PAS vor avea un obiectiv comun, cel de coalizare împotriva lui. Anuntul, ca Blocul electoral ACUM nu îsi va pastra unitatea în Consiliul Municipal Chisinau, devine foarte important si face posibila o alianta politica între consilierii PAS si cei ai PSRM.
Aparitia presedintelui Dodon la televiziunea publica moldoveneasca a fost una care a adus claritate pentru viitorul politic al actualei majoritati parlamentare dar si pentru viitorul aliantelor politice din raionale Republicii Moldova. Presedintele a declarat ca este în favoarea pastrarii actualei formule de putere dar ca îl deranjeaza comportamentul lui Nastase. A spus ca va cere resetarea Cabinetului de Ministri, prin accederea socialistilor în fruntea unor ministere, dar cu mentinerea premierului Maia Sandu în fruntea Guvernului. Si a cerut sustinere parlamentara pentru o serie de initiative sociale înaintate de catre PSRM. “Daca pe aceste momente noi nu vom gasi limbaj comun, va fi dificil sa mergem mai departe împreuna”, a concluzionat Igor Dodon. De aici.
Acest lucru însemnând ca, în eventualitatea unui refuz din partea premierului Maia Sandu si al echipei PAS de colaborare politica cu PSRM, presedintele Dodon este gata sa declanseze alegeri parlamentare anticipate.
Chiar daca presedintele Dodon a declarat ca deputatii socialisti nu vor vota motiunea de cenzura depusa de Partidul Democrat din Moldova, este greu sa cred în adevarul acestor cuvinte. Cel mai probabil ca, daca se va ajunge la alegeri anticipate, ele vor fi declansate în urma acestei motiuni. Rezultatul obtinut de catre PSRM la alegerile locale dar si rezultatul cercetarilor sociologice îi avantajeaza.
Motiunea de cenzura depusa de Partidul Democrat din Moldova este o realitate prezenta de care presedintele Dodon se foloseste pentru a pune presiune pe cei cu care, înca se afla în alianta parlamentara – PAS si PPDA. O realitate politica, care confirma veridicitatea proverbului ca „fierul politic” se „bate” cât e cald. Iar presiunile politice se fac cu mâna adversarului politic.
Conteaza mai putin cine va ajunge primar de Chisinau, mai importanta este culoarea viitoarei coalitii din Consiliul Municipal Chisinau.