Stavarache si Popovici au scapat fara urmarire penala/Terenurile din Serbanesti ramân în instanta

Acuzati ca au dat un “tun” de 2 milioane de euro

Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Bacau a dat de curând neînceperea urmaririi penale (NUP)  pentru primarul Romeo Stavarache, secretarul Ovidiu Popovici, pentru comisarul Stefan Alexa, fost sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau, notarul Gelu Filip si Marcu Fionia, înproprietarita pe terenurile politistilor din Serbanesti. Ei au fost acuzati de fals, abuz în serviciu si de transferul ilegal al unui teren, din administrarea IPJ în cea a municipiului, care apoi a ajuns obiectul unor tranzactii imobiliare. Cercetarile au durat mai bine de un an.  În acelasi timp, în instanta continua procesul dintre IPJ si Primaria Bacau, pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenului. În luna august 2010 si Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila, solicitând restabilirea situatiei anterioare, deoarece terenul de 42 250 metri patrati preluat de Consiliul Local Bacau si declarat ca proprietate privata a municipiului, este în baza HG 1705 din 2006, teren proprietate publica a statului, regim care este reglementat de legea 213/1998.

Romeo Stavarache dar si ceilalti au fost acuzati de Sindicatul National al Politistilor si Personalului Constractual (SNPPC) ca în perioada 2007-2008 au întocmit documente false si eronate, dispunând abuziv preluarea unui teren din Serbanesti de 2,3 hectare, aflat în proprietatea statului si administrarea IPJ Bacau. Potrivit evaluarii sindicalistilor din Politie, prejudiciul adus statului de acest grup organizat se apropie de 2 milioane de euro. Comisia Locala de Fond Funciar Bacau i-a împroprietarit cu terenul preluat de la IPJ pe Ioan Paldau si Marcu Fionia. Acestia au vândut loturile catre Emanoil Berdila, Saila Dumitru si Titi Cartas cu 32 de mii de euro, 1500 de mii de lei, respectiv 30 de mii de euro. În acest context, SNPPC Bacau a considerat ca la mijloc este vorba de o afacere imobiliara, realizata prin fals, prin prejudicierea statului si subevaluarea unor terenuri transferate abuziv,„dupa reteta Sechelariu” (inculpat în dosarul 5947/110/2009), cum se arata în sesizarea înaintata de politisti catre DNA.

Rezolutia DNA: „Nu se contureaza vinovatia penala a faptuitorilor”

Potrivit motivatiei date de procurorul DNA, Liviu Ionascu, în rezolutia din data de 28 octombrie 2010, nu exista dovezi care sa probeze falsurile de care au fost acuzati Romeo Stavarache si ceilalti din dosarul 89/P/2009. În acelasi timp, procurorul afirma, pe baza audierilor, ca împroprietarirea Fioniei Marcu si a lui Ioan Paldau nu a fost facuta conditionat de vânzarea ulterioara a terenurilor. „Din audierile efectuate s-a retinut ca persoanele ce au obtinut titlurile de proprietate nu au fost conditionate în vreun fel sa vânda terenurile restituite ci prin încheierea contractelor de vânzare cumparare au avut în vedere propriile interese economice, iar pe cumparatori i-au cunoscut datorita propriilor demersuri pe care le-au efectuat în vederea vânzarii”, se arata în rezolutia DNA. În acelasi timp, procurorul afirma ca: „întrucât cercetarile efectuate nu contureaza vinovatia penala a faptuitorilor, formularea în continuare de aprecieri cu privire la regimul dreptului de proprietate si cu privire la titularul sau excede scopului procesului penal si este de atributul instantei de judecata civila ori de contencios administrativ”.

O rezolutie care bucura pe toata lumea

Rezolutia procurorului DNA pare sa multumeasca ambele parti. „Aceasta rezolutie avantajeaza atât Sindicatul Politistilor, deoarece se recunoaste faptul ca terenul este al statului, dar si pe reprezentantii Primariei Bacau, pentru care s-a dispus neînceperea urmaririi penale. Interesant este ca procurorul a stabilit ca pretul este realist si corect. Potrivit evaluarii facute de noi, prejudiciul adus statului prin valoarea terenului este de aproape 2 milioane de euro, în timp ce persoanele improprietarite au vândut cu sub 100 de mii de euro peste 2,3 hectare în municipiul Bacau”, a declarat Marian Pavel, liderul Sindicatului National al Politistilor, Filiala Bacau. În acelasi timp, secretarul municipiului Ovidiu Popovici considera ca demersurile facute pentru preluarea terenului de la IPJ au fost suficiente si legale, iar terenul este de drept al municipiului si ca împroprietarirea s-a facut în conformitate cu legile fondului funciar. „Procurorul a constat ca plângerea penala a politistilor a fost nefondata si ca nu am încalcat legea”, afirma Popovici.

Plângerea la DNA a avut la baza un control al MAI

Sesizarea facuta de politisti la DNA si demersurile în instanta au pornit de la adresa

Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR), Serviciul de Logistica, din data de 4 august 2009. „Din suprafata de teren de 45 250 de metri patrati, aflata pe teritoriul administrativ al municipiului Bacau, IPJ Bacau a intabulat în anul 2006 numai 22 059 de metri patrati si constructiile edificate pe acesta, în extrasul de carte funciara CF 34363, cu numarul cadastral 11939, fiind trecut la proprietar teren municipiul Bacau, IPJ având drept de administrare. Ulterior, IPJ Bacau a facut rectificarea în Cartea Funciara, proprietar fiind IPJ Bacau, din nou eronat, întrucât imobilul este proprietatea Statului Român si administrarea MAI, prin IPJ Bacau”, declara comisarul sef de politie, Mihaela Boeru, seful Logisticii din Politia Româna.

Soarta terenurilor va fi decisa în instanta

Oficialul din politie Mihaela Boeru a solicitat anularea tuturor actelor si restabilirea situatiei initiale. În acest moment, IPJ Bacau si Primaria Bacau sunt în proces pentru restabilirea situatiei anterioare în privinta terenului. „Procesul cu terenul din Serbanesti este pe rol. Mai multe nu pot sa va spun”, ne-a declaratVasile Oprisan, seful IPJ Bacau. Din august 2010, s-a constituit parte în proces si Ministerul Finantelor Publice.

Secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, afirma ca acest litigiu cu politia nu este singurul. „Avem mai multe procese cu IPJ, cu obiecte diferite, printre care si acesta cu terenul din Serbanesti. Doamna Boeru (de la IGP) în functia pe care o are poate face orice adresa crede de cuviinta. Însa parchetul si instantele de judecata decid!”, a spus Popovici.

Daca Tribunalul Bacau va da câstig de cauza politistilor, se vor anula actele de proprietate dar si contractele de vânzare cumparare. „Cei implicati în tranzactiile imobiliare se vor îndrepta în instanta contra celor împroprietariti de primarie, pentru recuperarea sumelor platite pentru teren”, a mai apreciat Marian Pavel.

Marul discordiei, terenurile MAI din Serbanesti

Terenurile aflate în administrarea IPJ Bacau provin din curâtarea albiei râului Bistrita. În 1985, Consiliul Popular aproba trecerea terenului de 4,5 la Ministerul de Interne-Militia Bacau. Pâna în 2004 aici a functionat gospodaria agrozootehnica GAZ. În 2005, gospodaria a fost desfiintata, terenurilor dându-li-se o alta destinatie. În momentul de fata pe aproape 2 ha exista amenajat un spatiu de pregatire fizica si antrenament, sediul DPIR, sali de forta si un chinodrom. În 2006, Consiliul Local Bacau, în urma discutiilor aprinse purtate cu reprezentantii IPJ, decide ca 2,2 ha, pe care se afla baza sportiva sa ramâna a politistilor, iar restul, livada (care a ajuns obiectul sesizarilor la DNA si pe rolul instantei) sa treaca la municipiu. „Au fost discutii aprinse cu Alexa dar si cu noi pentru trecerea acestui teren. Se pare ca cedarea terenului a fost conditionata de acordarea unor autorizatii”, afirma Marian Pavel. În acelasi timp, din cercetarile efectuate de procurori si din audierea conducerii IPJ Bacau a rezultat ca „schimbarea optiunii cu privire la întinderea terenului care sa ramâna în administrarea IPJ a fost rezultatul unor discutii contradictorii purtate între conducerea IPJ si a Primariei Bacau”.

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com