Cum alegi rulmenti potriviti pentru nevoile tale?

Buna functionare a oricarui automobil sau a unor elemente mecanice depinde de o serie de componente care trebuie sa conlucreze pentru ca totul sa poata fi pus în miscare. În timp, din pricina uzurii sau din neglijenta, anumite componente pot ceda, situatie care impune reparatii si chiar înlocuire.

Set different bearings isolated white background. 3D illustration

În ambele circumstante la mijloc este vorba despre costuri. Pentru ca este firesc sa ne dorim performante cât mai bune de la orice utilaj, investitia în componente de calitate este o decizie mai mult decât inspirata. Din calitatea produselor ce intra în componenta unei masini sau a unui utilaj depinde si gradul de siguranta oferit în momentul folosirii. O componenta care adesea nu se bucura de atentia cuvenita sunt rulmentii, componente care în general sunt neglijati pâna în punctul în care se defecteaza complet.

Alegerea rulmentilor potriviti nu este un proces complex, însa având în vedere ca exista o multime de locuri de unde pot fi achizitionati, situatia nu este întotdeauna chiar atât de simpla. O gama larga de rulmenti pot fi achizitionati în prezent de la www.rulmentika.ro, un magazin online conceput special pentru cei care pun pret pe calitate. Iata câteva aspecte de avut în vedere în alegerea rulmentilor potriviti!

Viteza de rotatie

Un prim detaliu de avut în vedere în ceea ce priveste rulmentii este viteza de rotatie pe care acestia o suporta. Fiecare tip de rulment este special conceput pentru a functiona la o anumita viteza. Rulmentii cu colivie si cei cu ace sunt în general recomandati în situatiile în care este vorba despre o viteza de rotatie mai ridicata, celelalte tipuri fiind mai performante la viteze de rotatie mai mici. Asigura-te ca verifici atent acest aspect înainte de a alege la întâmplare rulmenti.

Calitatea

Rulmentii nu presupun investitii ridicate sau periodice, de aceea este esential sa se acorde o atentie mai aparte calitatii. Calitatea unui rulment poate afecta semnificativ performantele unei masini sau a unui utilaj, de aceea nu este recomandat a se face compromisuri în acest sens. Un rulment de calitate, întretinut corespunzator poate avea o durata de viata destul de îndelungata.

Temperatura suportata

Rolul rulmentilor este acela de a preveni frecarea dintre doua suprafete, astfel ca uneori temperaturile de la nivelul rulmentilor pot oscila destul de mult. În general, majoritatea rulmentilor pot asigura o functionare excelenta pana la o temperatura de 120 grade Celsius. Dincolo de aceasta, functionalitatea rulmentilor clasici poate deveni deficitara, de aceea în situatia în care este vorba despre temperaturi de functionare mai mari, sunt necesari rulmenti speciali.

Sarcina suportata

În ceea ce priveste sarcina suportata de un rulment, este important de retinut faptul ca exista doua tipuri de sarcini. Mai precis este vorba despre sarcina axiala si sarcina radiala. În situatia unei sarcini axiale, rulmentii recomandati sunt cei axiali cu bile, în timp ce pentru sarcinile radiale, recomandati sunt rulmentii cu ace sau cei radiali cu bile. Pentru a întelege mult mai bine modul în care se manifesta cele doua sarcini, tot ce trebuie sa stii este faptul ca sarcina axiala este paralela cu axa de rotatie a rulmentului, iar cea radiala este perpendiculara pe axa de rotatie a rulmentului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com