De la statul centralizat, la statul captiv si enclavele de totalitarism local

Romania si-a creat propriile nuclee unde seamana izbitor cu statele instabile din lumea a 3-a. Sunt localitati in tara, unde autonomia administrativa locala si protectia venita din partea Justitiei merg mana in mana cu starea de coruptie si inavutirea peste orice inchipuire a edililor si a clasei politice din jurul lor. Aici este potrivita expresia de stat captiv, unde grupurile infractionale organizate sunt fixate la nivel institutional. Si aproape nimic nu mai e de facut! Primarul are libertate atata timp cat stie sa-si tina gura si sa fie un om politic puternic, care sa asigure in colegiile din oras mandate de parlamentar. Totodata el trebuie sa asigure ca fluxul financiar, prin contractele publice atribuite clientelar, sa ajunga la destinatie. Deoarece averile sunt acum verificate de Agentia Nationala de Integritate (ANI), cei mai multi incearca sa-si scoata banii din tara, pentru a investi oriunde in lume.

Putem vorbi de totalitarism local si in Bacau?

Pentru un oras ca Bacaul, devenit simbol in urma cu 8 ani pentru expresia de „baron local“, este necesara schimbarea paradigmei si a conceptelor dupa care judecam coruptia si starea de degradare a comunitatii. De ce totalitarism local? Pentru ca primarul aduna in propria mana o putere considerabila, din dorinta si nevoia de a se proteja! Este vorba de mass-media, Justitie, oameni de afaceri, toti platiti, in diferite forme, din banul public. O armata de oameni de paza, deseori in slujba protectiei unui individ si nu a interesului public.

Romeo Stavarache, reales in 2012, 2016, 2020…

In Bacau cartile sunt jucate! La fel cum erau si in 2008. Daca in 2016, grupurile de interese si oamenii politici isi vor schimba viziunea si actualul edil nu va mai putea sa mentina echilibrul platilor, atunci, cu siguranta va fi schimbat. Pana atunci, el beneficiaza de rezultatul unui context, creat intentionat. Numele Sechelariu are rolul de a bloca ascensiunea oricarui alt contracandidat. Lupta se duce permanent intre Stavarache si candidatul de pe locul 2, Sechelariu. Bacauanii sunt pusi in postura de a vedea doar doi candidati, unul care simbolizeaza Binele, altul Raul. Astfel, ceilalti contracandidati nu mai conteaza. Actualul primar al Bacaului, Romeo Stavarache, are nevoie de contracandidatul Dumitru Sechelariu. Tocmai pentru ca fostul primar mananca suficiente voturi, cat sa nu ramana sanse unui alt contracandidat al primarului in functie. Dar toamna se numara bobocii, iar dupa alegeri, contractele publice.

 

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com