Interviu cu Sofi Oksanen, scriitoare proeminenta din Finlanda

Sofi Oksanen, nascuta în 1977 în Finlanda, este considerata cea mai importanta nuvelista, în viata, din Finlanda. Cartile ei au fost traduse în 38 de limbi. A studiat dramaturgia la Academia de Teatru din Helsinki si literatura la universitatea din orasul natal, Sofi Oksanen (born in 1977) is considered the greatest living novelist from Finland.Jyväskylä. Prima ei carte, „Vacile lui Stalin” a scris-o în 2003, nuvela care a propulsat-o pe scena literara a Finlandei. De asemenea a scris romanul „Purificare”, pentru a fi pus în scena de catre Teatrul National Finlandez. Un an mai târziu a dezvoltat aceasta lucrare, devenita bestseller în Europa. Înzestrata cu abilitatea nativa de-a povesti, Sofi a avut amabilitatea sa-mi raspunda, în mod degajat, la câteva întrebari:

Octavian CURPAS: În momentul de fata esti în topul mai multor liste de bestseller din tarile nordice ale Europei, iar cartile tale au fost remarcate de mass-media internationala. Ai dobândit mai multe premii de anvergura, cum ar fi „The Finlandia Award” si „Premiul Comitetului de Literatura” din tarile nordice, în 2012. În acelasi timp, esti cel mai tânar autor care obtine astfel de premii. Care este cheia acestui succes?

Sofi OKSANEN: Scrisul.

Octavian CURPAS: Ce limba se vorbea în familia ta, tatal tau fiind finlandez, iar mama estona? Apropo, câte limbi cunosti?

Sofi OKSANEN: Finlandeza si estona. Vorbesc limba engleza, de asemenea, putina franceza si suedeza si pot sa citesc ziarul în limba germana. Engleza, franceza si germana le-am învatat la scoala. De asemenea, si suedeza, care este obligatorie.

Octavian CURPAS: Am citit câteva statistici care dezvaluiau faptul ca Finlanda are una dintre cele mai joase rate de emigrare din lume. Cum a fost sa cresti într-o familie mixta în Finlanda?

Sofi OKSANEN: Atitudinea fata de emigranti difera în diverse parti ale tarii si în diferite cercuri. Avem si oameni toleranti. Si este total diferit sa locuiesti în Helsinki, unde sunt mai multi emigranti decât în alte parti ale tarii. Findandezii nu sunt obisnuiti cu finlandeza stâlcita, asa ca orice accent atrage atentia.

Octavian CURPAS: Care este atitudinea finlandezilor fata de educatie?

Sofi OKSANEN: Daca nu provine de la scolile finlandeze, nu este apreciata, în general. Prin urmare, pentru un emigrant este destul de dificil sa obtina un job mai bun, chiar daca vine din Statele Unite, Anglia sau alte tari vest-europene.

Octavian CURPAS: Am aflat recent ca romanele tale au fost traduse în 38 de limbi. Spune-mi, te rog, ceva despre prima ta carte, „Vacile lui Stalin”. Cât timp ti-a luat sa o scrii?

Sofi OKSANEN: Mi-a luat doi ani sa o scriu. Cartea este despre emigratie în Finlanda, dubla identitate, a doua generatie de emigranti. De asemenea, este o nuvela „post Gulag”.

Octavian CURPAS: Prin ce se diferentiaza tarile scandinave de celelalte tari din Europa?

Sofi OKSANEN: Tarile din Europa de Vest sunt diferite de cele din Europa de Est, asa ca se poate face o comparatie între Scandinavia si tarile est-europene si Scandinavia si tarile vest-europene. În Scandinavia, noi avem mare libertate de exprimare, nivel de coruptie scazut, constientizare a nevoii de protectie a mediului înconjurator, iar nivelul de „egalitate” este mai mare decât în multe alte tari.

Octavian CURPAS: Te rog acum sa-mi spui câteva similaritati si diferente între tarile scandinave.

Sofi OKSANEN: Suedia, Norvegia si Danemarca apartin aceluiasi grup lingvistic. Finlanda este ca o fiica vitrega a tarilor nordice. Finlandeza este o limba foarte diferita si nu e o limba oficiala în Consiliul Nordic (spre deosebire de suedeza, norvegiana si daneza). Cu toate acestea, împartasim aceleasi valori, cum ar fi: nivel înalt de libertate de exprimare, egalitate etc.

Octavian CURPAS: Ce anume este unic în Finlanda si la finlandezi? Ce locuri merita vazute în tara ta?

Sofi OKSANEN: Îmi place Helsinki, capitala tarii. Turistii, de obicei aleg Lapland. De asemenea, unii turisti se bucura de faptul ca avem patru anotimpuri.

Octavian CURPAS: Ce fel de carti citeste de obicei omul de rând din Finlanda?

Sofi OKSANEN: Cel mai mult romane. Multe romane pe teme istorice, mai mult de fictiune decât non-fiction, si mai mult scrise de autori indigeni decât de autori tradusi. Finlandezii citesc. Finlandezii viziteaza bibliotecile mai mult decât orice alta nationalitate din lume.

Octavian CURPAS: Ce anume presupune sa devii un scriitor de succes?

Sofi OKSANEN: Nu exista nicio „carare” pentru aceasta. Toti autorii sunt diferiti.

Octavian CURPAS: Ce state ai vizitat în Statele Unite? Ai vizitat Statul Marelui Canion? Ce anume îti vine în minte când te gândesti la Arizona?

Sofi OKSANEN: Arizona este un loc pe tabla de joc a copiilor! Este foarte popular în Finlanda sau cel putin a fost, când eram copil. Nu am vizitat Arizona, înca. Am vizitat New York City, Pittsburgh, Buffalo, Washington D. C. si alte câteva orase.

Octavian CURPAS: Recent, ai vizitat România. A fost prima ta vizita în aceasta tara? Cu ce impresii ai ramas despre români?

Sofi OKSANEN: Românii sunt oameni ca toti oamenii din lume. Îmi da de gândit însa situatia politica din România, o tara marcata de coruptie si cu traditie de coruptie. Lumea politica este corupta „la greu”. Oamenii nu voteaza, pentru ca gasesc ca e inutil  sa voteze. Votul nu are nicio însemnatate. Doar 20% din populatie a votat la alegerile prezidentiale si acel 20% este mult spus.

***

Interesul Sofiei Oksanen pentru tarile postcomuniste din Europa a început cu multi ani în urma. Fiind jumatate finlandeza si jumatate estona, ea s-a situat undeva la granita dintre Vest si Est. În anul 2009 a fost declarata „Persoana anului” în Estonia. Sofi Oksanen este, probabil, singura scriitoare din Vestul Europei care accentueaza faptul ca Europa de Vest nu întelege istoria Europei de Est pentru ca nu a experimentat anii de guvernare totalitara. Evidente incredibile despre acele timpuri odioase sunt descrise de catre scriitoarea scandinava în romanul ei de succes „Purificare”, care a aparut în aproape 40 de tari.

Impartaseste

Octavian Dumitru Curpas a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com