Sprijin american pentru asistenta medicala primara

Agentia Americana pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a acordat Ministerului Sanatatii din România finantare pentru implementarea de solutii de telecomunicatii si telemedicina în domeniul asistentei medicale primare destinate zonelor rurale si izolate. Finantarea în valoare de 422.786 USD va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate cu privire la

steagul SUA (sursa foto kate.net/america)

îmbunatatirile ce se pot aduce asistentei medicale primare si de specialitate din zonele rurale din România. Studiul de fezabilitate va fi efectuat de International Development and Technical Assistance LLC si va include evaluarea retelei existente de telemedicina din domeniul asistentei medicale de urgenta, precum si a proiectului pilot de telemedicina din domeniul asistentei medicale primare, implementat în acest an. Proiectul a conectat 10 cabinete de medici de familie din zona Deltei Dunarii cu Spitalul Judetean de Urgenta din Tulcea.

„Acordul de finantare care va fi semnat astazi de catre Agentia Americana pentru Comert si Dezvoltare si Ministerul Sanatatii din România demonstreaza angajamentul Guvernului SUA de a colabora cu România pentru a continua dezvoltarea sistemului public de sanatate, un domeniu cheie al infrastructurii nationale”, a declarat Duane Butcher, Adjunctul Sefului Misiunii Diplomatice a SUA.

„România la momentul actual detine un sistem de telemedicina national în ce priveste relatia între ambulantele de urgenta si centrele de receptie a datelor medicale. Totodata exista peste 100 de spitale conectate la nivelul unitatilor de primiri urgente cu trei centre de receptie. Al treilea centru de receptie este cel din Iasi dupa Târgu Mures si Bucuresti si se afla acum în faza de testari. Pâna acum sistemul s-a dezvoltat foarte bine în domeniul asistentei medicale de urgenta, România devenind model în acest sens. Telemedicina nu este însa rezervata doar domeniului de asistenta medicala de urgenta, ea putând fi utilizata foarte bine si în domeniul asistentei medicale primare si în alte domenii cum ar fi cel de radiologie. În cursul acestui an, am reusit sa implementam un proiect pilot în zona Deltei Dunarii, care conecteaza 10 cabinete de medici de familie cu Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea. Proiectul respectiv trebuie evaluat si trebuie studiate necesitatile implementarii telemedicinei în domeniul medicinei primare în zonele rurale si în cele izolate. Sprijinul Guvernului SUA în realizarea unei analize pertinente a sistemului de telemedicina din România si a nevoilor din acest domeniu, de catre experti este mai mult decât binevenit si ne va ajuta în luarea unor decizii bazate pe fapte bine analizate în ce priveste strategia de dezvoltare a sistemelor de telemedicina în tara noastra” a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sanatatii.

România se afla în procesul de implementare a unui sistem electronic integrat în domeniul medical, care include introducerea unui card de sanatate, fise medicale si retete electronice. Uniunea Europeana si-a asumat angajamentul de a oferi finantare si sprijin sistemului medical românesc, dar sunt necesare studii de fezabilitate pentru a lua în considerare acordarea de finantare. Acest studiu va ajuta România sa implementeze aceste schimbari si, în acelasi timp, va oferi oportunitatea introducerii de tehnologie si servicii americane pe piata româneasca.

Românii din zonele rurale, care constituie 50% din populatia tarii, au mare nevoie de acces la servicii medicale. Proiectul pilot de telemedicina de la Tulcea constituie un efort de a solutiona aceasta problema. Studiul ce se va efectua cu sprijinul USTDA va duce la crearea unui plan de implementare a acestui sistem în alte zone rurale din România, scopul final fiind implementarea sa în întreaga tara.

Acordul a fost semnat la Ambasada SUA din Bucuresti de catre Duane Butcher, Adjunctul Sefului Misiunii Diplomatice a SUA, din partea Agentiei Americane pentru Comert si Dezvoltare si de catre subsecretarul de stat dr. Raed Arafat, din partea Ministerului Sanatatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com