Spitalul Municipal, o gaura pentru bugetul local

Lucrarile pentru Spitalul Municipal Bacau, in valoare de peste 168 de milioane de lei, au fost date cu dedicatie de administratia Stavarache Consortiului ICCO Philips Integrine. Consortiului este condus de Grupul ICCO din Brasov, detinut de controversatul om de afaceri Calin Costan (anchetat de DIICOT si Inalta Curte de Justitie si Casatie pentru implicarea in fapte de coruptie).Spitalul Municipal Bacau (1)

Caietele de sarcini realizate de specialistii Primariei Bacau contin prevederi care restrictioneaza participarea constructorilor la licitatie. Orice constructor din Bacau, pentru a castiga licitatia, trebuia sa fie asociat cu o societate de tehnica medicala. „O conditie pentru castigarea acestor lucrari a fost ca spitalul sa fie dat la cheie, cu tot cu aparatura medicala performanta. Noi aveam o experienta bogata, prin colaborarea cu Philips”, ne-a declarat Stelu Alexandrescu, director al ICCO si manager al proiectului Spitalul Municipal Bacau. O alta conditie care a limitat participarea la licitatie a fost limita minima de 30 de milioane de euro a cifrei de afaceri. La licitatia din data de 9 martie 2007 a venit cu oferta doar Consortiul ICCO Philips Integrine. Grupul ICCO, care cuprinde 10 societati cu arii diferite de activitate va primi bani atat pentru lucrarile la constructia cladirii spitalului, cat si ca distribuitor/ intermediar pentru produsele Philips.

Vamibcons si-a crescut profitul de 100 de ori
Semne de intrebare ridica si societatea SC Vamibcons SRL, administrata de Valentin Barzu (verisorul consilierului liberal Ilie Barzu), care efectueaza servicii de consultanta si dirigentie la obiectivul de investitii Spitalul Municipal Bacau. Potrivit declaratiilor, dar si evidentelor de pe SEAP, societatea a primit pana acum peste 1,7 milioane de lei pentru monitorizarea lucrarilor la spital. Aceeasi societate a efectuat consultanta si dirigentie la principalele investitii aprobate de Primaria Bacau (Carrefour, Kaufland, Real, Billa, Mall, s.a.). Vamibcons a primit anul acesta o suplimentare a sumelor pentru monitorizarea lucrarilor la Spitalul Municipal Bacau, in valoare de 410 mii de lei (4,1 miliarde de lei vechi). „Nu, noi nu am primit acesti bani prin atribuire directa, ci in continuarea contractului, de 1,2-1,3 milioane de lei, pentru care s-a organizat licitatie. Nu mai tin minte valoarea contractului. Acum am primit alti bani, pentru ca au aparut lucrari noi si a intarziat termenul final”, ne-a spus Valentin Barzu. Contradictii apar si in datele transmise de Primaria Bacau pe SEAP. Nu exista nicio mentiune vizavi de vreo licitatie pentru serviciile de consultanta si dirigentie la spital. In acelasi timp, s-au alocat 410 mii de lei, in cadrului unui contract cu valoare maxima de 132 de mii de lei. Probabil, doar un control al Curtii de Conturi ar putea elucida contradictiile. Valentin Barzu nu a ascuns legaturile de rudenie cu Ilie Barzu, consilier local liberal, apropiat al primarului Romeo Stavarache. aSuntem rude, verisori. Nu stiu sa va spun gradul, 1, 2, 3″, a mai completat Valentin Barzu. Ilie Barzu, usor incurcat, a recunoscut legaturile de rudenie. aCred ca suntem de gradul 2. Bunicile au fost surori, sunt mai multi frati”, ne-a spus consilierul Barzu. Societatea Vamibcons a luat nastere in 2005, in timpul mandatului actualului primar Romeo Stavarache. Evolutia cifrei de afaceri, dar mai ales a profitului (care a crescut de 100 de ori in 2008 fata de 2007) indica o afacere de succes. In 2005 cifra de afaceri a fost de 168.297 de lei, in 2007, 374.000 de lei iar in 2008, peste un milion de lei. Profitul societatii a fost de o mie de lei in 2006, 1.919 lei in 2007 si 215.000 de lei in 2008.Ilie Bîrzu

Investitie costisitoare, buna in campanii electorale

Spitalul Municipal Bacau este singurul obiectiv de acest gen construit de vreo administratie locala. Pana la Romeo Stavarache, niciunui primar din tara nu i-a venit ideea ageniala” de a construi un spital, rupt de reteaua de stat a Ministerului Sanatatii. Costurile mari si criza de personal medical i-au facut pe alti edili sa considere un astfel de proiect ca fiind unul neviabil. Intretinerea si mentinerea in functionalitate a unui spital este deosebit de costisitoare si pentru bugetul statului. Un municipiu de talia Bacaului nu-si poate permite sustinerea unei astfel de investitii, fara bani pompati permanent de la bugetul de stat. Momentul in care a fost demarat proiectul spitalului municipal nu este deloc intamplator. Din 2007, pana la sfarsitul anului 2008, Romeo Stavarache si-a facut campanie electorala continua pe ideea spitalului municipal. Alaturi de premierul Calin Popescu Tariceanu, Romeo Stavarache le-a promis bacauanilor imbunatatirea serviciilor medicale. Schimbarea guvernului la sfarsitul anului 2008 l-a facut pe Romeo Stavarache sa tipe. Primarul a uitat ca exceptia de la regula sunt banii pe care Guvernul Tariceanu i-a pompat in acesta cladire pe motiv electoral, a uitat de prevederile legii 338/2007, (semnata de Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu), pentru aprobarea OUG 54/2007, privind trecerea obiectivului de investitii aSpitalul Municipal Bacau”, din subordinea Autoritatii de Sanatate Publica Bacau in subordinea Consiliului Local Bacau. Articolul 2 (aFinantarea obiectivului de investitii aSpitalul Municipal Bacaua se face de la bugetul local”) ar trebui sa inchida definitiv gura primarului Stavarache, care striga la guvern dupa bani.

Primaria Bacau se incurca in sume

In ultimul numar al publicatiei Mesagerul, editata de Primaria Bacau, se afirma urmatoarele: aSuma alocata in acest an pentru Spitalul Municipal este de 16 milioane de lei, bani care provin exclusiv de la bugetul local, in conditiile in care de la bugetul de stat nu s-a alocat nici un leu, iar necesarul este de 60 de milioane de lei. Ritmul lucrarilor a fost afectat de lipsa fondurilor… Valoare investitiei este de 168 de milioane de lei iar pana la sfarsitul anului 2008 s-au alocat 21,4 milioane de lei”. Reprezentantii Primariei Bacau au refuzat sa ne puna la dispozitie datele cu sumele achitate firmei ICCO din Brasov si sumele aprobate. Reprezentantii ICCO afirma ca au primit putin peste 20 de milioane de lei. Potrivit site-ului SEAP, al achizitiilor publice,16 milioane de lei (4 milioane de euro) au fost dati pe 16 decembrie 2008 (in urma cu un an).

Termen final, amanat din toamna in primavara

„Lucram cu viteza redusa. Stim ca nu sunt bani. Pana acum primaria s-a achitat de promisuni, a facut platile. S-a discutat cu Primaria Bacau vizavi de stoparea lucrarilor. Dar ar costa mai mult sa tii in stand by lucrarile, sa pui totul in conservare, decat sa lucrezi asa”, ne-a declarat Stelu Alexandrescu, manager de proiect, director in cadrul ICCO Brasov. In mod normal, conform contractului initial, constructia Spitalului Municipal din Bacau trebuia terminata in luna octombrie a acestui an, iar intarzierile sa fie penalizate. Fata de proiectul initial au aparut unele modificari, datorate infrastructurii subterane, fapt care a incarcat valoarea lucrarii si a nascut noi intarzieri. In data de 6 noiembrie, constructorii din Grupul ICCO au obtinut o alta autorizatie, valabila inca un an. „Noi speram sa finalizam pana in primavara, sa fie iarna buna si sa lucram”, ne-a declarat macaragiul dela ICCO.

ICCO ar putea apela la detinuti pentru santuri

Pe santier sunt aproximativ 30-40 de muncitori ai firmei din Brasov. Muncitorii de la ICCO s-au declarat multumiti de conditiile de cazare si masa. Muncitorii brasoveni sunt cazati in doua vile din apropierea Podului Serbanesti si stau cate 3 in camera. Lucreaza de luni pana vineri la ora 16.00, cand se intorc la familiile lasate in Brasov. Deoarece societatea ICCO este angajata in mai multe proiecte in tara (Braila, Bucuresti, Brasov etc.), s-a apelat la o societate bacauana pentru efectuarea lucrarilor la doua corpuri de cladire (B-H). Societatea subcontractoare Elisa a adus aproximativ 25 de muncitori, care lucreaza la structura corpurilor de spital. La aceasta data, sapte blocuri spitalicesti au ajuns la nivelul 4, iar doua sunt abia la subsol. Pentru santuri si bransamente s-ar putea apela la detinutii din Penitenciarul Bacau. aTrebuie facute racordurile de electricitate si pentru saparea santurilor s-ar putea apela la detinuti”, ne-a mai declarat Stelu Alexandrescu.

O ambitie care ne va costa mult

Dan Stoica, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, a luat pozitie in mai multe randuri fata de investitia realizata haiduceste de primarul bacauan. Daca Romeo Stavarache ar fi fost un ordonator de credite responsabil, ar fi construit un buget multianual pentru Spitalul Municipal. Dan Stoica a mai spus ca pentru a finaliza proiectul medical, primarul are nevoie de cel putin 50 de milioane de euro, bani care, la aceasta ora sunt de negasit. El a precizat ca vede in Spitalul Municipal un viitor pavilion al Spitalului Judetean de Urgenta si nu o unitate medicala de sine statatoare. In luna februarie a acestui an, Dan Stoica afirma in presa locala faptul ca spitalul municipal, ambitia lui Romeo Stavarache, este de fapt o mare prostie: aA fost dorinta primarului sa-si construiasca un spital pe banii contribuabililor, o mare prostie”.

Bacaul are probleme serioase la capitolul resurse umane

O alta problema, deosebit de importanta, este gasirea din timp a medicilor si personalului auxiliar medical pentru noul spital care se construieste. Majoritatea spitalelor din tara se confrunta cu o criza a medicilor, criza care se adanceste, in timp ce ofertele de munca in strainatate pentru personalul calificat medical devin tot mai atractive. Municipiul Bacau a intampinat greutati in privinta resursei umane si pana acum, fapt care a condus la pierderea unor investitii de calibru in diferite domenii. Siemens VDO Automotive a vrut sa realizeze in Bacau un nou centru de cercetare si dezvoltare, investitie de peste 20 de milioane de euro, care ar fi adus peste 500 de locuri de munca. Deoarece in Bacau nu exista suficienta resursa umana pregatita in domeniu, Siemens a preferat Iasiul. aPrima oara cei de la Siemens au venit la noi, la Camera de Comert. Ne-au spus ca Bacaul are o pozitie geografica buna, exista cai de comunicatii si transport, ar fi locul unde sa faca investitia, dar nu avem oameni pregatiti in domeniu. [ad#stire] Din pacate, orasul nostru nu este un centru universitar important si avem de pierdut la capitolul resurse umane”, ne-a declarat Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comert si Industrie (CCI) Bacau.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com