FOTO “135 de ani de relatii diplomatice România-SUA”, expozitie documentara la CCD Bacau

Expozitia documentara “135 de ani de relatii diplomatice România-SUA”, organizata de Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada S.U.A. la Bucuresti, Biblioteca Nationala a României si Casa Corpului Didactic ”Grigore Tabacaru” Bacau, a fost deschisa luni, 26 octombrie, de  la ora 14:00, în prezenta Marjorie A. Stern, Cultural Officer al Ambasadei SUA la Bucuresti si Monica Joita, director – adjunct al Directiei Diplomatie Publica, Culturala si Stiintifica din cadrul MAE. Au mai participat la eveniment Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, viceprimarul Radu Ababei, subprefectul Viorel Toma,  consilierul local Ilie Birzu, primarul Stefan Silochi din Tirgu Ocna, medicul Adrian Cotarlet, directorul Spitalului Municipal Moinesti, dar si profesori si elevi. Expozitia 135 de ani Romania SUA (7)

 

Documentele originale si facsimilele provin din arhiva diplomatica a Ministerului Afacerilor Externe, documentele istorice si fotografiile scanate sunt transmise de Arhivele Nationale ale S.U.A. si de câteva biblioteci prezidentiale americane. Majoritatea sunt însotite de articole si fotografii din presa româneasca, prin amabilitatea Serviciului Colectii Speciale al Bibliotecii Nationale a României. ”Expozitia, una remarcabila de altfel, celebreaza si documenteaza 135 de ani de relatii diplomatice între România si Statele Unite ale Americii, de la momentul nasterii «oficiale», la 14 iunie 1880, pâna la nivelul ridicat, reflectat în vremurile noastre de Parteneriatul Strategic bilateral, care ocupa un loc central în arhitectura de politica externa a României. Vernisarea de catre noi, la Bacau, a acesteia, este mai mult decât onoranta. De peste 10 ani promovam un parteneriat cu Ambasada SUA la Bucuresti, care presupune implementarea unor proiecte civice, culturale si educationale.  Opinam ca ele si-au adus propria contributie, la dezvoltarea prieteniei româno-americane”, ne-a declarat Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.Expozitia 135 de ani Romania SUA (8)

Pentru ilustrarea valorilor istorice si culturale contemporane comune, Biblioteca Nationala a României a contribuit cu alte resurse pretioase din colectiile sale: carti, discuri, manuscrise si fotografii ale unor personalitati recunoscute, atât în România, cât si în S.U.A.

Expozitia 135 de ani Romania SUA (9)

Schimburile academice dintre cele doua tari sunt prezente prin documente oficiale si fotografii, oferite de Comisia Fulbright Româno – Americana si de Ministerul Afacerilor Externe.

Expozitia 135 de ani Romania SUA (5)Expozitia 135 de ani Romania SUA (1)Expozitia 135 de ani Romania SUA (3)Expozitia 135 de ani Romania SUA (2)

Totodata, relatia româno – americana este reflectata si prin articole din presa vremii, publicate de National Geographic Magazine, New York Timens, Wall Street Journal si Christian Science Monitor. Mai mult, National Geographic Magazine si Esquire România promoveaza locurile unice ale României, poporul si mostenirea culturala bogata româneasca.

Expozitia 135 de ani Romania SUA (4)

 

 

Expozitia mai cuprinde si documente diplomatice, fotografii si reproduceri din presa veche („Universul”, „Adevarul”, „Neamul românesc”, „Curentul”), carti postale, caricaturi, precum si tratate bilaterale importante, selectate din arhiva diplomatica a MAE si din colectiile speciale ale Bibliotecii Nationale. „Din istoricul mai putin cunoscut al relatiilor bilaterale se desprind, în cadrul expozitiei, teme de interes precum: vizita Reginei Maria în SUA (1926), vizita lui Nicolae Iorga în SUA (1930), România la Expozitia Internationala de la New York (1939). De asemenea, vizitatorii vor putea vedea exponate dedicate unor  personalitati culturale de origine româna, care s-au afirmat în SUA (carti, CD-uri), pregatite de Centrul ”American Corner Bacau”. Sunt ilustrate si schimburile educationale dintre România si SUA, prin intermediul Comisiei Fulbright. Ambasada SUA a pus la dispozitie si  articole suplimentare si editii de arhiva ale unor publicatii americane despre România“, a mai spus profesorul de istorie bacauan Gabriel Stan, gazda a evenimentului diplomatic.

Un comentariu

  1. 737 spune:

    Numarul civililor omoriti anul acesta in SUA de catre politia americana a ajuns la 979.In majoritatea cazurilor victimele nu aveau asupra lor arme de foc sau arme albe;exista numeroase imagini,filmari cu oameni ucisi in de politia SUA,imagini cu civil ce este impuscat din fata in timp ce statea cu miinile sus,sau in genunchi cu miinile sus si impuscat in ceafa.Sau imobilizat la sol si…impuscat.Dar sa le lasam pe astea toate deoparte.Mai „elita exceptionala” a SUA,tu imi tilharesti tara si imi distrugi neamul in asa hal incit atunci cind o sa vina schimbarea (o sa vina n-avea grija) singurul lucru rezonabil,de bun simt si practic care o sa mai ramina de facut de catre partea romana o sa fie ruperea imediata si pe termen nedefinit a oricaror relatii diplomatice,economice,politice ‘au *meletare cu voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com