Scoala Gimnaziala Miron Costin organizeaza în data de 26 mai 2017 Simpozionul-concurs interjudeteaan „Miron Costin, file de cronica“ Activitatile se adreseaza elevilor, profesorilor, cercetatorilor si se vor desfasura pe doua sectiuni:
1. Referatele/eseurile cadrelor didactice – cu participare directa sau indirecta- sa se încadreze în tema Miron Costin, file de cronica sau Evenimente istorice care au marcat istoria comunitatii locale. Participantii directi îsi vor prezenta lucrarile în cadrul simpozionului desfasurat la Scoala Gimnaziala Miron Costin în data de 26 mai 2017.
2. Pentru elevii din clasele III-XII -Referate/desene/colaje, îndrumati de un cadru didactic, cu tema Comemorari si aniversari în anul 2017: 140 de ani de la începutul razboiului de independenta, 160 de ani de la lucrarile divanurilor ad-hoc, 100 de ani de la primul razboi mondial.
Acest proiect a luat nastere ca o necesitate de a cultiva elevilor mândria apartenentei spirituale la poporul român prin valorificarea istoriei locale si nationale. Prin urmare, cercetarea personalitatilor locale conduce elevii pe drumul descoperirii istoriei locurilor natale într-o alta lumina, deosebita de prezentarea didactica de la catedra. Pe de alta parte se vor realiza si schimburi de experienta între scoli si alte institutii de cultura prin promovarea bunelor practici în educatie sau între profesorii scolii si cadrele didactice sau oamenii de cultura particanti sau implicati în proiect.
„Sunt implicate urmatoarele institutii:Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, Complexul Muzeal Judetean Neamt, Muzeul de Istorie Roman, Consiliul Local Trifesti, Parohia Trifesti, Parohia Miron Costin, Parohia Branisteni, Scoala Gimnaziala Trifesti, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” si Asociatia Mitropolit Visarion Puiu.
Activitatea, a fost initiata de profesorul de istorie Pavel Petrea si coordonata tot de domnia sa si directorul Lupu Carmen.
Deschiderea simpozionului va avea loc la Scoala Miron Costin din comuna Trifesti, ulterior, invitatii împreuna cu un sobor de preoti, se vor deplasa la mormântul cronicarului unde se va oficia o slujba de pomenire.
Printre invitati se numara prof. Lacatusu Violeta, conf univ.dr. Dumitru Boghian, titularul Catedrei de istorie veche de la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, profesor doctor Sergiu Enea, de la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, pr.Florin Tuscanu, Expert patrimoniu Mihaela Babusanu de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, autoritati locale, fosti si actuali profesori ai scolilor din comuna, elevi“, se precizeaza intr-un comunicat.