• Noi rezultate vizibile ale planului de actiune Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabila a lemnului în România
• Monitorizarea mass-media a avut ca rezultat 33 de analize si delistarea a doi furnizori
Pe lânga asigurarea conformitatii procesului de achizitie de lemn, Holzindustrie Schweighofer (HS) si-a luat angajamentul sa lupte împotriva fenomenului taierilor ilegale. Aceasta activitate se bazeaza pe dialog constructiv cu ONG-urile de mediu, prin comunicare transparenta cu partile interesate si pe un sistem complex de control al lantului de aprovizionare, care include si monitorizarea mass-media pentru a identifica posibile nereguli privind transportul masei lemnoase.
În perioada noiembrie 2016 –aprilie 2017, serviciul de monitorizare mass-media a cuprins relatari despre 33 de cazuri despre posibile nereguli privind transportul masei lemnoase. Acestea au fost analizate de echipa de conformitate. Holzindustrie Schweighofer da dovada de toleranta zero în situatii care încalca politica de achizitii, afisata public pe website-ul companiei. Orice informatie despre posibile nereguli în lantul de aprovizionare este serios analizata si fiecare caz este studiat în detaliu. Compania colaboreaza permanent cu autoritatile, punându-le la dispozitie toate detaliile necesare clarificarii acestor situatii. În urma celor 33 de analize detaliate mentionate, doua societati comerciale care au încalcat criteriile HS au fost excluse din lantul de aprovizionare.
„În luna ianuarie, am prezentat public un plan complex de actiune pentru o industrie sustenabila a lemnului în România. Una dintre componentele cheie este analiza imediata a tuturor neregulilor posibile care pot afecta lantul nostru de aprovizionare, inclusiv a acelora despre care aflam prin monitorizarea mass-media. Ca urmare a acestor principii, am luat decizia de a înceta imediat colaborarea cu doi furnizori care nu se încadreaza în standardele noastre”, a precizat Dan Banacu, director general Holzindustrie Schweighofer România.
Holzindustrie Schweighofer nu efectueaza activitati de exploatare forestiera. Pentru a se asigura ca doar busteni recoltati legal ajung la fabricile sale de cherestea, compania a cerut furnizorilor si transportatorilor sa adere la sistemul obligatoriu de monitorizare prin GPS a transporturilor de lemn, denumit Timflow. Sistemul permite monitorizarea precisa a transporturilor de bustean de la locul de încarcare pâna la fabricile de cherestea ale Holzindustrie Schweighofer.
Un caz anterior de „toleranta zero” a fost anuntat în martie 2017
Pâna acum, din lantul de aprovizionare al companiei au fost exclusi aproximativ 80 de furnizori. Schweighofer a colaborat îndeaproape cu autoritatile: le-a informat prompt despre posibilele nereguli si le-a pus la dispozitie toate detaliile necesare clarificarii situatiilor.
Despre Grupul Schweighofer
Grupul Schweighofer îsi are originile într-o afacere de familie austriaca, cu peste 400 de ani de experienta în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activitati si în productia de viscoza, productia de bioenergie, silvicultura si afaceri imobiliare. Divizia industriala a Grupului Schweighofer opereaza în România trei fabrici de cherestea si doua fabrici de productie a panourilor din lemn, o fabrica de cherestea în Germania si o fabrica de viscoza în Austria. Grupul este lider în industria europeana a prelucrarii lemnului, având în acest moment aproximativ 3.700 de angajati. Holzindustrie Schweighofer exporta produsele sale în peste 70 de tari din întreaga lume.
Lasa ca sunt companie mare, gasesc ei alti furnizori mai buni..
Poate cea mai buna decizie pe fondul de indignare din partea cetatenilor privind actiunile acestei companii.