Centrul de Informare „Europe Direct” – Bacau (CIED Bacau), infiintat in spatiul Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau, în incinta Bibliotecii Universitatii, îsi redeschide portile luni, 19 martie 2018. Parteneri la realizarea Centrului Europe Direct sunt Primaria Bacau si Consiliul Judetean Bacau.
Lansarea oficiala are loc luni, de la ora 11, în Sala Senatului Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau.
„Centrul de Informare „Europe Direct” – Bacau face parte din Reteaua Centrelor de Informare „Europe Direct”, extinsa în toate cele 28 de state europene si gestionata de Comisia Europeana, prin Reprezentantele Comisiei Europene în statele membre. Centrul îsi desfasoara activitatea ca urmare a câstigarii competitiei de proiecte pentru gazduirea de centre „Europe Direct”, lansata de Comisia Europeana în vara anului 2017.
Proiectul „Centrul de Informare Europe Direct – Bacau” (2018-2020), coordonat de dna lector univ. dr. Nadia-Nicoleta Morarasu, este derulat de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, pe baza unui parteneriat stabil, initiat înca din anul 2008, cu Judetul Bacau si Municipiul Bacau (ca parti terte) si a colaborarii strânse cu institutii publice, organizatii guvernamentale si nonguvernamentale de la nivel de judet. Este motivul pentru care, pe lânga membrii echipei de proiect, sunt invitati la lansarea proiectului si a CIED Bacau reprezentanti ai Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau, ai Judetului Bacau si ai Primariei Municipiului Bacau, ai Directiei Judetene pentru Protectia Copilului si Asistenta Sociala Bacau, ai Inspectoratului Scolar al Judetului Bacau, ai Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, ai Federatiei Tinerilor Bacau, ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau precum si ai Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacau.
Cu acest prilej, se va face prezentarea Planului strategic de comunicare al CIED Bacau 2018-2020 si a Planului de comunicare pentru anul 2018, subliniindu-se rolul esential al celei de-a patra generatii de Centre Europe Direct (2008 ; 2009-2012 ; 2013-2017 ; 2018-2020) în a prezenta, în mod obiectiv, informatia europeana la nivel local si în a promova cetatenia participativa. Principala diferenta în abordarea noii generatii o reprezinta schimbarea de accent, de la asumarea unui rol pasiv si static al centrelor CIED, ca receptor al cererilor de informatii venite din partea cetatenilor, la implicarea proactiva în formarea opiniei publice europene, prin facilitarea dialogului si a schimbului de idei“, se arata in comunicatul Universitatii de stat din Bacau.