„Saptamana Memoriei“, „Holocaustul in Romania si Europa“

La Iasi, in zilele de 24 si 25 ianuarie este programata manifestarea „Saptamana Memoriei“, Holocaustul in Romania si Europa, „Holocaustul in Romania si Europa“care a ajuns deja la cea de-a 6-a editie. Vor avea loc conferinte, mese rotunde dar si memente artistice. Evenimentul este organizat de Institutul Francez, in colaborare cu Universitatea de Arta „George Enescu“ din Iasi, librariile Carturesti si Centrul de Istorie a Evreilor si Ebraistica „Dr. Alexandru Safran” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Intrarea se va face pe baza de invitatie, care poate fi ridicata fie de la Institutul Francez din Iasi, fie de la libraria Carturesti Palas.

Pentru iubitorii culturii ebraice si a celei universale, pentru pasionatii de istorie si pentru cei care doresc sa auda din surse autorizate, academice, adevarul despre ororile Holocaustului, evenimentul este unul de exceptie. Si asta, deoarece se bucura de prezenta unor personalitati de talie internationala, profesori universitari si artisti.

Iata invitatii:
• Carol IANCU: Profesor la Universitatea „Paul Valéry” – Montpellier 3, Franta, Director al Scolii de Inalte Studii ale Iudaismului/Ecole des Hautes Etudes du Judaïsme
• Alexandru ZUB: Profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Membru al Academiei Romane
• Alexandru-Florin PLATON: Profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Director al Centrului de Istorie a Evreilor si Ebraistica „Dr. Alexandru Safran” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi • Michaël IANCU: Doctor in Istorie, Director al Institutului Universitar Euro-Mediteranean „Maimonide” din Montpellier, Franta
• Sarah IANCU: Violoncel solo la Orchestre National du Capitole, Toulouse, Franta
• David BISMUTH: Pianist, Paris, Franta

Comunicat: „In zilele de 24 si 25 ianuarie 2014 va avea loc cea de-a VI-a editie a „Saptamanii memoriei”, eveniment prin intermediul caruia Institutul Francez din Iasi isi propune sa extinda semnificatia „Zilei memoriei Holocaustului si a prevenirii crimelor impotriva umanitatii” (27 ianuarie).
Invitatii acestei a sasea editii de la Iasi (Carol IANCU, Alexandru ZUB, Alexandru Florin PLATON si Michaël IANCU) propun o prima zi de conferinte si dezbateri care vor avea ca subiect istoria Holocaustului in Romania si in Europa, fiind abordat de asemenea subiectul istoriei comunitatii evreilor din Iasi, prea putin cunoscuta publicului larg.
Violoncelista Sarah IANCU si pianistul David BISMUTH vor completa editia din acest an a „Saptamanii memoriei” cu un program de muzica clasica evreiasca.
Altfel spus, evenimente care au un numitor comun, acela al (revalorizarii) memoriei.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI VINERI, 24 IANUARIE
• Ora 11.00 (Centrul de Istorie a Evreilor si Ebraistica „Dr. Alexandru Safran”, Sala I.1): Masa rotunda: „Holocaustul in Romania si in Europa. Istorie si memorie”
Carol IANCU: „Ambasadorul francez Jacques Truelle si lupta pentru apararea drepturilor evreilor in Romania in timpul Shoahului”
Alexandru ZUB: „Secolul XX: abordari istoriografice” Alexandru-Florin PLATON: „Istorie si memorie: o coabitare dificila. Cazul romanesc”
Michaël IANCU: „«Dreptii intre popoare» in Franta: exemplul regiunii Hérault”
Eveniment organizat in parteneriat cu Centrul de Istorie a Evreilor si Ebraistica „Dr. Alexandru Safran” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

• Ora 17.00 (Libraria Carturesti Palas)
Dezbatere: „Istoria comunitatii evreilor din Iasi: o necunoscuta?”
Invitati: Carol IANCU, Alexandru ZUB, Alexandru-Florin PLATON, Michaël IANCU
Moderator: Ovidiu MIHAIUC
Eveniment televizat

SAMBATA, 25 IANUARIE, ORA 17.00 Casa Bals (de langa Filarmonica Moldova Iasi): Sala „Eduard Caudella”, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi
Concert de muzica clasica evreiasca Cu Sarah IANCU (violoncel) si David BISMUTH (pian)
Din program: HALPHEN, NIN-CULMELL, ACHRON, ACHRON, ALKAN, MILHAUD, RAVEL, LAKS, BLOCH, ALGAZI, ULMANN, SOSTAKOVICI, BRUCH
Eveniment organizat in parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com