Saptamana filmelor rusesti „Kino+“, in Bacau

În perioada 22-28 octombrie a.c. Centrul de afaceri si expozitii „Mircea Cancicov” gazduieste Saptamâna Kino+ a premierelor cinematografice rusesti pe marele ecran din Bacau. Zilnic, începând cu orele 15.30, marele public va putea urmari gratuit creatii de exceptie ale tinerei generatii de regizori rusi traduse si subtitrate de studentii Universitatii din Bucuresti. Proiectiile vor avea loc concomitent la Iasi, Suceava si Bacau.

 

Evenimentul se înscrie în cea de a doua editie a Festivalului de film rusesc KINO+, proiect initiat de Universitatea din Bucuresti (Departamentul de Filologie Rusa si Slava, Departamentul Servicii pentru Studenti) în parteneriat cu  Comunitatea Rusilor Lipoveni din România si cu Reteaua de cultura.

Dupa ce a trecut prin Bucuresti, Braila, Tulcea, Botosani, Slatina, Constanta, Slobozia, Galati, Brasov, Oradea, Buzau, Craiova, Piatra-Neamt, Tîrgu-Mures, Cluj-Napoca si Timisoara, Caravana Kino+ se apropie de final. Dupa Iasi, Suceava si Bacau, filmele din cadrul festivalului vor mai fi proiectate la Teatrul de Arta din Deva în perioada 24-30 noiembrie, iar apoi organizatorii îsi vor lua ramas bun de la marele public pâna la editia urmatoare.

 

Proiectia filmelor Kino+ este programata sa se desfasoare dupa cum urmeaza:

Luni – 22 octombrie – LAVATORY LOVESTORY (2006) – film de animatie de scurt-metraj, regia Konstantin Bronzit

ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

Marti – 23 octombrie – GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev

Miercuri – 24 octombrie – POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliarus

Joi – 25 octombrie – BUNICA TOSIA  (2003), regizor Lidia Bobrova

Vineri – 26 octombrie – CREDINTA (2009), regizor Lidia Bobrova

Sâmbata – 27 octombrie – GEORG (2008), regizor Peeter Simm

Duminica – 28 octombrie – EFECT DE SERA (2005), regizor Valeri Ahadov

 

Proiectia filmului de animatie de scurt-metraj Lavatory lovestory în regia lui Konstantin Bronzit (nominalizat în 2009 la Oscar pentru cel mai bun film strain) si a dramei în regia lui Aleksei Ucitel’ si a Irinei Gorlova Ultimul canton (2010) (nominalizat la Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limba straina) va da startul unui regal al filmelor rusesti de ultima generatie în premiera pe marele ecran din Bacau. Subtitrarea în limba româna a filmului Ultimul canton s-a clasat pe locul I în cadrul Concursului studentesc de subtitrari Kino+ 2012.

 

Festivalul national de film rusesc Kino+ vine sa acopere golul creat în urma absentei din salile românesti a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume. Spectatorii sunt invitati sa evadeze din cotidian în compania unor eroi animati de cele mai profunde sentimente umane. Aceasta manifestare de natura educativ-culturala este cel mare mare eveniment din România de o asemenea factura de dupa 1989 ce include si un program extracurricular dedicat studentilor de la Universitatea din Bucuresti.

 

 

Informatii suplimentare se pot gasi pe pagina web dedicata evenimentului www.kino-plus.ro

 

Organizatori: Comunitatea Rusilor Lipoveni din România, Universitatea din Bucuresti (Departamentul de Filologie Rusa si Slava al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, Departamentul Servicii pentru Studenti) si Reteaua de cultura

Coorganizatori: Prefectura Judetului Bacau, Primaria Municipiului Bacau, Centrul de afaceri si expozitii „Mircea Cancicov” Bacau

Cu sprijinul: Ambasada Federatiei Ruse în România, Agentia Federala „Rossotrudnicestvo”,

Asociatia Profesorilor de Limba si Literatura Rusa din România si Departamentul pentru Relatii Interetnice – Guvernul României

Studiouri partenere: Lenfilm, Centrul National de Film, Rock films, Pervîi Kanal ORT

Parteneri media: Radio Kit Onesti, TV Kit Onesti, Digi 24 Tv, Ziarul de Garda, Bacaul.ro, CinemaRx, Cinemagia, Autentic Promotion, Ghimpele.ro, Metropotam.ro

 

 

Programul Saptamânii Kino+ a premierelor cinematografice rusesti pe marele ecran din Bacau

22-28 octombrie 2012

ACCESUL ESTE LIBER!

 

Luni, ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

Drama
Actiunea filmului se petrece în Siberia în anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial.  Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de razboi ajuns pâna la Berlin, nimereste prin voia sortii la capatul lumii, într-o asezare a unor exilati. Sa conduca locomotiva, sa simta puterea acestei masinarii, viteza, libertatea si hazardul devin ratiunea de a trai a lui Ignat. Prin vântul ca de gheata si prin padurile înzapezite el îsi conduce locomotiva spre necunoscut unde îi este sortit sa îsi gaseasca iubirea. În taiga se ascunde de întreaga lume nemtoaica Elsa care traise câtiva ani în padure ca o salbaticiune luptându-se pentru viata sa.

 

Marti, GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev

Aventuri, politist
Filmul se bazeaza pe romanul cu acelasi nume al lui Boris Akunin, roman ce urmareste aventurile lui Erast Fandorin în timpul razboiului ruso-turc din 1877-1878. Eroul o întâlneste pe frumoasa Varvara Andreevna Suvorova pe când acesta se îndrepta spre trupele rusesti pentru a-si vedea logodnicul. Cu ajutorul ei, Fandorin reuseste sa dejoace planurile spionului ascuns în rândurile armatei rusesti.

 

Miercuri, POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliarus

Comedie optimista
Într-o zi, locuitorii unui apartament comunal din Petersburg, uitându-se pe fereastra, vor vedea în locul curtii obisnuite ceva de neînteles. Pâna sa îsi dea seama ce se întâmpla, viata lor este data peste cap.

 

Joi, BUNICA TOSIA  (2003), regizor Lidia Bobrova

Drama
„Babusia” îi spuneau cu afectiune nepotii pentru care ea era cel mai important om din lume.Au trecut ani. Nepotii au crescut si si-au întemeiat propriile familii. Bunica si-a vândut casa, banii obtinuti i-a dat nepotilor, iar ea a ramas sa locuiasca împreuna cu fiica si ginerele. Vera, fiica sa, se îmbolnaveste si moare, iar ginerele refuza sa mai locuiasca cu fosta soacra, intentionând sa îsi refaca viata.

 

Vineri, CREDINTA (2009), regizor Lidia Bobrova

Drama
La baza filmului stau trei povestiri ale lui Vasili Suksin care au în comun eroul principal: Maksim. Maksim este chinuit de o nostalgie de neînteles si încearca sa îi gaseasca o cauza. El încearca sa demonstreze ca o boala sufleteasca este la fel de îngrozitoare ca si celelalte boli de care poate suferi un om.

 

Sâmbata, GEORG (2008), regizor Peeter Simm

Drama
Melodii de neuitat, un timbru vocal unic si o voce care misca sufletul oricarui ascultator. O enigma pentru femei, o autoritate pentru barbati, Georg Ots a fost un cântaret apreciat de nomenclatura comunista din URSS, dar si de milioane de oameni obisnuiti.Filmul prezinta viata lui, nicidecum simpla, asa cum s-ar crede, privita prin ochii sotiei sale, ai femeii care a trait alaturi de el mai bine de 20 de ani.

 

Duminica, EFECT DE SERA (2005), regizor Valeri Ahadov

Drama
Dupa ce i se fura bagajele în gara, Rita se trezeste singura, fara acte, bani sau prieteni,  într-un oras strain si rece. Întâmplator, face cunostinta cu Nemoi (Mutul) un vagabond la vârsta adolescentei cu care treptat ajunge sa lege o prietenie strânsa. Cei doi tineri trec printr-o serie de întâmplari neverosimile.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com