„Sahul în scoala“, program national optional

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau organizeaza programul de formare continua „Sahul în scoala – program national optional”, destinat personalului didactic din învatamântul preuniversitar si avizat de Ministerul Educatiei.Elisabeta Polihroniade-Dan Gabar

Primele ore ale cursului au avut loc la Colegiul Tehnic ”Dumitru Mangeron” Bacau si au fost tinute de profesorul Silviu Ifrim, candidat maestru, cu un coeficient E.L.O. de 2131, membru în cadrul Federatiei Româna de Sah. „Regretata Elisabeta Polihroniade, mare maestra internationala, a facut primele demersuri pentru ca sahul sa devina disciplina studiata în scoala. Programul initiat de CCD Bacau a intrat în curriculum-ul la decizia scolii, deocamdata, doar pentru învatamântul primar“, a precizat Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic din Bacau.

Elevii vor avea ocazia sa se familiarizeze cu tabla de sah, cu regulile de joc si sa decodifice semnificatia semnelor conventionale utilizate în partida de sah. Exercitiile de interpretare, observatia, simularea unor situatii de joc, calculul unor variante de joc, sunt etape pe care acestia le vor parcurge în cei doi ani de studiu. Pentru a evalua si consolida cunostintele transmise, pot fi utilizate diferite metode: analiza pozitiilor, comentariile de partide, solutionarea de exercitii, parcurgerea testelor, diversificarea situatiilor de joc practic, etc.

Pregatirea sahista este o succesiune de mici pasi, uneori chiar în cerc concentric, fiind astfel esential sa se efectueze, din când în când, operatiuni de evaluare–control. Programele au fost realizate în urma consultarilor cu specialistii Federatiei Române de Sah. „Sahul este unul dintre cele mai populare sporturi ale mintii, practicat de milioane de oameni din întreaga lume. El poate fi jucat indiferent de vârsta, sau de capacitatea de învatare, oferind sansa de a cunoaste si de a lega noi prietenii. Organizarea acestui curs, nu se aseamana cu nicio alta activitate de initiere si perfectionare, formatorii fiind intercativi în permanenta. Deoarece este un proiect inedit, în calitate de furnizori ai acestuia, suntem preocupati de buna lui desfasurare si, mai ales, de impactul pe care acesta îl va crea în sistem. În urma parcurgerii acestui program, colegii care îl vor urma, vor putea alcatui programe scolare optionale, care, în acest an scolar, pot fi aplicate doar pentru învatamântul primar. Ministerul Educatiei intentioneaza sa extinda acest curriculum optional si pentru învatamântul gimnazial si liceal”, ne-a mai declarat profesorul Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com