Au dat foc pasarilor din stuful de la Insula de Agrement din Bacau. „Birdwatching“ in fire

Decolmatarea lacului de la Insula de Agrement din Bacau se face prin cruzime si inconstienta. Dupa ce Ministerul Mediului a alocat bani primavara, cand majoritatea speciilor de pasari au cuiburi si pui, astazi, duminica, 17 mai, „decolmatarea“ pasari insula (2)s-a facut prin incendiere. Firma care va scoate malul de la Insula si-a retras masinile si utilajele din albie si o persoana neidentificata a dat foc. Toate aspectele ne-au fost semnalate de un cititor: „Astazi au dat foc zonei cu stuf din jurul Insulei de Agrement. Cea in care inca vietuiesc specii din fauna locala si exact unde saptamana aceasta utilajele aveau dificultati in timpul lucrarilor. Unele specii sunt protejate. In acelasi timp utilajele nu mai erau acolo“.

incendiu pasariDe mentionat ca in ultimii ani, cand nu erau incepute lucrarile la Insula, nu aulebada insula de Agrement (1) avut loc astfel de incendieri.

Unde sunt ONG-urile care se ocupa de protectia mediului, care au primit finantari serioase de la Primarie, pentru ecologizarea si monitorizarea Insulei de Agrement si a lacurilor de acumulare din jurul Bacaului? Sau acum nu au voie sa protesteze, desi mor mii de pasari si animale, deoarece nu au voie de la stapanire?

In stuful de la Insula de Agrement traiesc 147 de specii de pasari, unele protejate: lebada de vara, acvila codalb, rata mare, pescarusi rîzatori..s.a..

Incendiu, Insula  (2)Potrivit site-ului laculbacau.info, pentru care s-au cheltuit aproape 200 de mii de euro, pentru materiale de promovare a lacului: „147 de specii de pasari, identificate în acest areal, confera lacului statutul de arie de protectie speciala avifaunistica. Patrimoniul natural este îmbogatit de mamifere, 12 specii de amfibieni si reptile si 22 de specii de pesti.

În special în perioada de iernare aria gazduieste mii de exemplare de rate si lisite, sute de cormorani, gârlite, corcodei, stârci, egrete si lebede, ba chiar exemplare de acvila codalb. Concentrarile semnificative de specii amenintate la nivelul Uniunii Europene, precum lebada de iarna, confera o importanta deosebita zonei, doar în zona Lacului Bacau iernând anual între 200 si 300 de indivizi.

Prin pozitionarea în spatiul urban, Lacul Bacau este zona cea mai frecventata din întreg situl Natura 2000, având inclusiv rol de recreere si agrement. Aici se pot organiza excursii, pot fi practicate pescuitul sportiv, birdwatching, ciclism, canotaj, turism ecvestru, înot, competitii de orientare turistica sau alte activitati în aer liber.

Începând din anul 2006, aria de protectie speciala avifaunistica ”Lacul Bacau II” se afla în custodia Centrului Regional de Ecologie Bacau“, se arata pe site-ul lacului.

Pozele sunt facute de Andrei Ioan Chiriac. Cele cu utilajele, zilele trecute, iar cele cu pasarile care ard, astazi.

Un comentariu

  1. Anka spune:

    Rusine si iar rusine.Voi distrugeti ce altii se chinuie din rasputeri sa conserve.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com