SUA pune Rusia în postura de a prelua initiativa strategica

Scris de Valentin Vasilescu, pilot, analist militar si fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni

Într-un articol anterior, spuneam ca acordul de pace Minsk 2, s-a încheiat în februarie 2015, în termenii dictati de Kremlin, reprezinînd de fapt o victorie incontestabila a lui Vladimir Putin. În acest caz, Europa a fost reprezentata de principalele puteri economice si militare : Germania si Franta, dirijate de la spate de SUA care n-a dorit sa iasa la rampa. Asadar Europa a jucat rolul de ”baiat bun” în relatia cu Rusia, iar SUA neintervenind, a lasat impresia ”baiatului rau”. http://www.acs-rss.ro/index.php/arhiva-glasul/item/208-acordul-de-pace-de-la-minsk-2-o-noua-victorie-lui-putin

Vladimir Putin -reuters

La o zi diferenta de la fastuoasa marcare a zilei de 9 mai, a sosit la Moscova cancelarul Angela Merkel. Mandatul încredintat ei de SUA, s-a reflectat în tonul taios si referiri pentru prima oara în termeni acuzatori la anexarea Crimeei. Si aceasta, dupa ce Merkel a refuzat ostentativ invitatia de a asista la parada de la Kremlin, venind a doua zi cu o falca în cer si cu una în pamînt pentru a face reprosuri neortodoxe la adresa Rusiei. Mai mult decît atît, comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, controlata de Germania, a planificat discutarea unui proiect de consolidare a sanctiunilor împotriva Rusiei, care urmeaza sa fie adoptat în iunie. Fapt ce l-a cam iritat pe presedintele Vladimir Putin.

FOTO http://i.imgur.com/

FOTO http://i.imgur.com/

 

Rezumînd, Europa în persoana lui Merkel, a jucat de asta data rolul personajului negativ în relatia cu Rusia, fiind convinsa ca acest rol va pregati terenul pentru discutiile dintre secretarul de stat american la Soci cu omologul sau rus si cu Vladimir Putin. Ocazie cu care pozitia SUA s-a dovedit mult mai flexibila decît cea a Europei. În mod ostentativ, Kerry a lasat-o la hotelul din Soci pe intransigenta Victoria Nulland, alaturi de care a facut deplasarea în Rusia, tocmai pentru a dovedi ca Washingtonul este dispus la concesii. Mai mult decît atît, declaratia presedintelui Petro Porosenko, potrivit caruia armata ucraineana va recupera rapid aeroportul Donetsk, a fost sanctionata ferm de Kerry chiar de la Soci :  „as sfatui Ucraina sa se gândeasca mai atent înainte de a lua astfel de decizii.”

Fara s-o fi informat în prealabil pe Merkel, la Soci, Kerry si-a permis sa-i anunte pe Vladimir Putin si pe Serghei Lavrov, în numele SUA si UE despre posibilitatea reala de a anula penalitatile si sanctiunile impuse Rusiei. Asadar, de asta data SUA a decis inversarea rolurilor, SUA arogîndu-si rolul de personaj pozitiv în relatia cu Rusia, lasînd-o în mod deliberat pe Merkel în off side.

FOTO http://i.simpalsmedia.com/

FOTO http://i.simpalsmedia.com/

Numai ca Lavrov, n-a cazut pe spate, picînd în capacana lui, ci i-a amintit lui Kerry ca pe aceasta tema nu pot exista negocieri, întrucît nu Rusia a impus sanctiunile respective ci UE, la presiunile SUA. Si ca din perspectiva Rusiei, decizia UE de a promova pacea în Ucraina prin sanctionarea Rusiei, concomitent cu acordarea unui ajutor militar substantial pentru Ucraina, reprezinta o grava fractura logica. În conditiile în care, cu toate sanctiunile impuse, Rusia si-a mentinut ferm pozitia. Rusia a demonstrat prin parada de forte si mijloace militare de ultima generatie, scoase în Piata Rosie, pe 9 mai ca este gata de lupta, în timp ce Ucraina condusa de liderii Euromaidanului, sustinuti de SUA, se prabuseste. Lavrov i-a demonstrat în cuvinte putine lui Kerry ca politica SUA de îngenunchiere a Rusiei, dusa în ultimul an, a esuat lamentabil.

FOTO http://gdb.rferl.org/

FOTO http://gdb.rferl.org/

Subiectul fierbinte pentru SUA, în momentul de fata, este Orientul Mijlociu. SUA au comis nenumarate erori strategice, relatiile cu principalele tari din regiune au devenit tot mai complicate si recunosc deschis ca au mare nevoie de ajutor, în special în ceea ce priveste criza din Siria. Si aceast ajutor nu poate veni decît din directia Rusiei, motiv pentru care solutionarea problemei ucrainiene mai poate astepta.

FOTO: http://metrolibre.com/

FOTO: http://metrolibre.com/

Au ramas departe de ochii si urechile presei garantiile pe care este dispus Kerry sa le ofere lui Putin, în schimbul angrenarii serioase a Rusiei, alaturi de SUA si aliatii ei împotriva Statului Islamic al Irakului si Levantului. Sa fie vorba de anularea sanctiunilor si de recunoasterea de catre SUA a anexarii Crimeii de catre Rusia ?

Un comentariu

  1. MarianI spune:

    Urat mai arata Lumea – scena asta din fata careia Cortina de Fier a cazut prea repede, luandu-i pe nepregatite pe actori! Sarmanii de ei, tocmai repetau scena Balconului, unde ar fi trebuit sa se arate o Julieta al carei chip sa iradieze iubire, conform scenariului.
    Din nefericire, luati prin surprindere, cand a fost sa inceapa spectacolul globalizarii actorii au dat in balbaiala. Piesa n-a mai avut inceput si pare a nu avea nici un sfarsit care sa fie marcat cu aplauze la scena deschisa. Ce vedem noi, cei din sala, acum, e o forfota dezlanata de licurici, a caror lumina parca ne-a orbit. Nu lumina emisa de ei e puternica, ci vederile noastre sunt palide…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com