Vineri, 14 octombrie 2011, la palatul Lichtenstein din Praga, douazeci si unu de institutii din treisprezece tari – printre care si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (ICCMER)- au semnat actul de infiintare al Platformei Memoriei si Constiintei Europene. Ceremonia de semnare a fost un eveniment asociat intrunirii premierilor din grupul Visegrad. Astfel, 21 de institutii europene specializate in analiza si memoria regimurilor comuniste si fasciste au constituit asociatia intrenationala Plaforma Memoriei si Constiintei Europene (http://www.memoryandconscience.eu/)
Platforma Memoriei si Constiintei Europene este rezultatul colaborarii din ultimii trei ani intre institutii guvernamentale si non-guvernamentale, care au drept scop analiza trecutului totalitar si onorarea victimelor regimurilor de extrema dreapta sau stanga in Europa. Obiectivul platformei este sa promoveze cooperarea dintre institute de cercetare, arhive, muzee si alte organizatii publice si private, specializate in istoria si memoria regimurilor si ideologiilor fasciste si comuniste. Platforma reprezinta o institutie care va avea un rol fundamental in demersurile de consolidare a democratiei prin intermediul confruntarii experientei istorice a raului radical in statele afectate de fenomenul totalitar in secolul XX.
Documentul de infiintare a Platformei a fost semnat din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoriei Exilului Romanesc, aflat in subordinea Guvernului si in coordonarea primului-ministru, de Bogdan Cristian Iacob, secretar al Consiliului Stiintific. IICCMER a fost reprezentat si de Raluca Grosescu, Director Departament Politici Publice si Parteneriate.
La intrunirea de finalizare a actului fondator a participat fostul pre?edinte al Lituaniei, in prezent membru al Parlamentului European, Vytautas Landsbergis
Infiintarea Platformei Memoriei si Constiintei Europene a fost sustinuta de Parlamentul European prin Rezolutia din 2 aprilie 2009 asupra constiintei europene si a totalitarismului. In Raportul sau din 22 decembrie 2010, catre Parlamentul si Consiliul Europei, intitulat „Memoria crimelor comise de regimurile totalitare din Europa”, Comisia Europeana a prezentat Platforma Memoriei si Constiintei Europene drept o importanta ini?iativa europeana.
Presedinte al Platformei a fost ales Göran Lindblad, fost vice-presedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, raportor al Consiliului Europei pe problema crimelor regimurilor totalitare si autorul rezolutiei privind condamnarea internationala a crimelor regimurilor comuniste totalitare.
Dr. Neela Winkelmann, Manager Executiv pentru Afaceri Europene, Institutul de Studiu al Regimurilor Totalitare, Republica Ceha a fost numita Director Executiv.
Board-ul Executiv al Platformei este format din
– Andreja Valic, Director, Centrul de Analiza pentru Reconciliere Nationala, Slovenia
– Siegfried Reiprich, Director Executiv al Fundatiei pentru Memoriale, Saxonia, Germania
– Zsolt Szilágyi, Parlamentul European
– Pawel Ukielski, Director Adjunct, Muzeul Insurectiei din Varsovia, Polonia
In urmatoarele luni, Platforma Memoriei si Constiintei Europene va nominaliza membrii Board of Trustees. Acest for va fi format din personalitati internationale ale societatii civile sau stiintifice care vor sustine si promova public proiectele si agenda Platformei.
Un Consiliu al membrilor fondatori se va intruni cel putin o data pe an pentru a discuta agenda de proiecte si de prioritati ale Platformei.