Rusia si-a creat în Siria un redutabil sistem de culegere si prelucrare a informatiilor

https://aftermathnews.files.wordpress.com

https://aftermathnews.files.wordpress.com

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Stiinta militara a consacrat cercetarea ca forma de asigurare de lupta prin care se depisteaza în timp real amplasarea luptatorilor inamici, a tehnicii lor de lupta si a intentiilor lor, concretizate prin manevre în spatiu si timp. Cercetarea aeriana are avantajul ca acopera integral un teatru de actiuni militare, precum teritoriul Siriei. Operatiile terestre ale armatei siriene de pîna acum, fara utilizarea  UAV ( aparate de zbor fara pilot ), înzestrate cu camere de termoviziune în infrarosu sau senzori diversi au esuat lamentabil .

Doctrina armatelor moderne precum cea a Federatiei Ruse, prevede pentru formarea unei imagini complete a situatiei din teatrul de operatii din Siria, sa fie creat si sa functioneze un program complex, bazat pe trei niveluri de culegere si prelucrare a datelor. La care, se adauga informatiile culese de de satelitii militari de cercetare rusesti, dotati cu senzori de diferite tipuri.

Primul nivel se refera la securizarea fiecarei baze de încartiruire a trupelor rusesti din Siria ( aeroportul Latakia, porturile Tartus si Latakia ). El este asigurat de cîte 4-6 mini avioane fara pilot ( UAV ) de tip ZALA 421-08 ( Strekoza ). Acestea sunt utilizate de unitatile de securitate ale bazelor rusesti, strict pentru evitarea unui atac al rebelilor sirieni, prin surprindere. Aceste avioane sunt ultrausoare, silentioase, avînd motor electric si o raza de actiune de pîna la 30 km. Pe lînga acestea, dispozitivul de paza al perimetrelor bazelor rusesti mai are în dotare si drone terestre, de tip MRK-46. Toate bazele rusesti din Siria sunt aparate cu sisteme mobile de rachete sol-aer Pantsir-S1si  Tor, asa cum precizeaza comandantul fortelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove.

Al doilea nivel de cercetare indica obiectivele pentru misiunile ulterioare si se bazeaza pe 36 de avioane fara pilot de tip Yakovlev Pchela-1T si Orlan-10 ( similare celor americane RQ-7A Shadow ), cu altitudine de zbor de 2.500-3.600 m. Aceste drone sunt echipate cu dispozitive electrono-optice în spectrul infrarosu, fapt ce le permite sa zboare atît ziua cît si noaptea. Misiunea lor fiind aceea de a permite depistarea oricarui rebel sirian pe o raza de 60 de km în jurul dispozitivelor ofensive rusesti.

Într-un articol anterior am vorbit despre avioane de cercetare fara pilot Pchela-1T, lansate de pe aeroportul de pe Bassel Al-Assad, în zboruri de cercetare în nod-estului regiunii Latakia.

Trupele terestre ale Rusiei au intrat în lupta în Siria

Subunitatile de tancuri rusesti ( pe aeroportul Latakia au fost fotografiate din satelit cel putin 9 tancuri T-90S ) dispun de 4-6 avioane de cercetare fara pilot Dozor 600 sau Altius, similare celor americane MQ-1B Predator. Aceste avioane fac parte tot din nivelul doi al cercetarii, raza lor de actiune acoperind întreg teritoriul Siriei. Pe avion este montat un senzor de miscare SAR (Synthetic Aperture Radar) capabil sa distinga un obiectiv în miscare, sesizînd deplasarea cu cîteva zeci de centimetri a umbrei unui om, de la distanta de 700 m. Dozor mai este prevazut cu doua grinzi în aripi unde poate acrosa doua rachete dirijate pe fascicol laser, doua lansatoare de proiectile reactive nedirijate sau 6 bombe de 20 kg.

Acest al doilea nivel de cercetare al armatei ruse coopereaza cu unitatile armatei siriene, depistînd si monitorizînd permanent grupurile rebele, cu scopul de a le determina punctele slabe. Comandantii sirieni si rusi stabilind împreuna momentul optim de a le nimici.

http://europeanflyers.com/

http://europeanflyers.com/

Al treilea nivel de culegere si de prelucrare a datelor de cercetare este strâns legat de ofensiva trupelor de la sol, incluzând o escadrila compusa din 16 elicoptere de sprijin Mi-24PN, Mi-35M  si Mi-8AMTSh. Senzorii  de conducere a focului si cercetare ai elicopterelor sunt montati într-un carenaj special care ccontine o camera video TV pe timp de zi, una pentru amprenta termica pe timp de noapte, un mic radar în gama milimetrica si un emitator de fascicule, cu telemetru laser pentru dirijarea armamentului de înalta precizie. Pentru a evita ca aceste elicoptere sa fie doborîte de avioanele israeliene si cele ale coalitiei anti-ISIS, condusa de americani, elicopterele dispun de echipamentul de contramasuri electronice de tip Richag-AV.

Tot din al treilea nivel de culegere si de prelucrare a datelor de cercetare fac parte si avioanele de cercetare ELINT, cu raza mare de actine, avînd la bord echipaje specializate. Rusia dispune de circa 20 de avioanele de tip Il-20M1, care au o raza de actiune de 6.500 km si un plafon de 11.800 m. Pe aeroportul din Latakia a fost fotografiat din satelit un avion rusesc Il-20 M1 si el ramas nedepistat în zborul spre Siria.

Cum au ajuns aeronavele de lupta rusesti în Siria, nedepistate de nimeni ?

Partea nedescoperita prin fotografiere de catre sateliti, a dispozitivului rusesc din Siria si mult mai valoroasa decît aeronavele, o constiuie sistemele de comanda high-tech automatizate de tip C4I ale statului major, care înglobeaza urmatoarele functiuni : Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate .

http://rostec.ru/

http://rostec.ru/

Aceste sisteme C4I reunesc cele mai noi generatii de microprocesoare si echipamente de comunicatii prin satelit, integrate senzorilor de descoperire si dirijare. Totodata ele au facilitati de memorie si servere proprii cu putere de procesare de ultima generatie, securizate prin criptare digitala în întreg spectrul de frecvente care le face imposibil de bruiat. C4I repartizeaza automat tintele descoperite de structura de cercetare, fiecarui sistem de lovire terestru rusesc si sirian ( piesa de artilerie, tanc, racheta), celor amplasate pe nave sau pe aeronave de lupta, în concordanta cu raza lor de actiune.

6 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com