Scriitorul Radu Theodoru (92 de ani) si-a lansat joi, 20 august, de la ora 11, la Pensiunea Studio din Bacau, cartea „România, românii si comunismul“-un raspuns documentat la o provocare antiromâneasca- cu referire la raportul lui Vladimir Tismaneanu. La evenimentul organizat de „Asociatia Culturala Cealalta Românie“ au participat oameni de cultura bacauani, editorul Viorel Cucu, fosti militari, profesorul basarabean Vasile Soimaru dar si o delegatie din Miroslovesti (Iasi), condusa de edilul comunei.
Cunoscutul scriitor român Radu Theodoru, pilot în Aviatia Militara Româna la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, apoi, persecutat de regimul comunist, a tinut un discurs, in sala de conferinte de la Pensiunea Studio din Bacau, despre începuturile comunismului în România.
Evenimentul, organizat de Asociatia Culturala „Cealalta Românie“ si Editura Vicovia, a încercat sa desluseasca începuturile perioadei întunecate, când tara a fost ocupata, dupa Razboi, de tancurile Uniunii Sovietice. Cine sunt cei instalati în vârful partidului si în pozitiile cheie, care au determinat uciderea a sute de mii de români? Cine sunt persoanele, trimise de puterea bolsevica, pentru a aduce omul nou si pentru lichidarea intelectualitatii, a clasei politice democratice si a preotimii? Alogenii!- a spus Radu Theodoru evitând sa denumeasca etniile, care au schimbat la fata tara, dupa Razboi. Dealtfel, scriitorul român, autor a peste 70 de volume mai remarca, ironic: „Mi s-au pus atâtea etichete. Nu stiu unde mai încap“.
Radu Theodoru s-a simtit dator sa desminta, cu argumente, acuzatiile de antisemitism si xenofobie, voalate sau directe, care i-au fost aduse în cursul timpului. „Am prieteni evrei, am apreciat întodeauna calitatile umanismului lor“.
Întrebarile din timpul conferintei au facut referire si la noua lege 217/2015, promulgata de presedintele Klaus Iohannis, realizata dupa îndrumarea Institutului Ellie Wiesel (aflat în subordinea Guvernului României“. „Nu am sa comentez, în niciun fel aceasta lege. Stiti, unde e lege, nu-i tocmeala. Vreau sa ajung acasa (n.r. cu bine)“, a spus generalul Theodoru, vadit îngrijorat de posibilele consecinte ale aplicarii acestei legi. Mai mult, el crede ca istoricii români sunt timorati, dupa scoala facuta în ultima jumatate de secol de comunism, dar si dupa anii tulburii ai democratiei postdecembriste. „Istoricii români se feresc, le este teama sa abordeze, pe baza documentelor, perioada crimelor facute împotriva poporului român. Daca nu avem dreptul sa gândim liber, daca nu avem dreptul la opinie, atunci suntem sclavi nenoriciti“, a mai spus Radu Theodoru.
Referitor la Larry Watts, care a scris monumentalele volume dedicate istoriei recente a României, „Fereste-ma, Doamne, de prieteni – Razboiul clandestin al blocului sovietic cu România“ si „Cei dintâi vor fi cei din urma. România si sfârsitul Razboiului Rece“, generalul român crede ca acesta ar trebui sa primeasca cele mai înalte distinctii din partea statului român: „Larry Watts merita decorat pentru aducerea la lumina a documentelor istoriei. El este un agent acoperit al SUA, dar care merita apreciat pentru efortul imaresionant de a scrie istoria adevarata a tarii noastre“, a mai spus Radu Theodoru.
Editorul Viorel Cucu, presedintele Asociatiei Culturale „Cealalta Românie“ considera ca lucrarea „România, românii si comunismul“ este una de referinta, în tratarea perioadei bolsevice din anii 1944-1954, bazata pe documente si metode istorice. Mai mult, la fel ca si Radu Theodoru, a facut referire la nevoia de a fi publicate si cartile care vorbesc despre Holocaustului facut împotriva evreilor. „Sunt perioade tulburatoare, care trebuie cunoscute de public, prin intermediul lucrarilor din epoca. Voi publica cartea „Pogromul de la Iasi“, scrisa de jurnalistul evreu bacauan Marius Mircu, fratele academicianului Solomon Marcus“, a spus Viorel Cucu, organizatorul evenimentului.
Conferentiarul universitar Vasile Soimaru, din Chisinau, a venit special în Bacau sa-l reîntâlneasca pe generalul Radu Theodoru. Autor al mai multor lucrari, pe teme nationale, (Românii din jurul României, Cotul Donului 1942, s.a.) a facut referire la situatia iscata de legea 217/2015 dar si la momentul când l-a cunoscut pe Radu Theodoru. Omul de cultura basarabean si-a exprimat îngrijorarea asupra interdictiilor impuse în noile acte normative din România dar si fata de piederea fiintei nationale, la noi si peste Prut. „S-a gasit acest minunat autor, sa sa scrie acesta carte minunata. Luati-o acum, ca mai încolo nu o veti mai gasi. Daca m-ati fi întrebat de legea asta proasta (217/2015), i-as strânge mâna lui Crin Antonescu si i-as spune: multumesc penru aceasta uriasa provocare. Abia acum românii trebuie sa gândeasca. Ce-i cu neamul asta? Nu avem voie sa folosim documente de arhiva, nu avem voie la istoria noastra. Sunt unionist din 1989, am fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova. La noi a fost scoasa cartea „Cirese pentru Maresal“ (Ed. Vicovia, Ioan Iachim). Noi scriem, publicam, acum sa venim aici sa ne bage în puscarie? E atât de antiromâneasca legea asta! Crin a vrut sa faca o crima, dar, uite, a facut un bine“, a spus profesorul basarabean.
„România, românii si comunismul“-Un raspuns documentat la o provocare antiromâneasca“
Cartea scoasa în Bacau este una dintr-un sir impresionant de lucrari care trateaza perioada instalarii comunismului în România. În peste 400 de pagini sunt abordate, în maniera proprie, urmatoarele teme: mereu sânge românesc stavila bolsevismului, perioada interbelica, al Doilea Razboi Mondial, teroarea iudeo-maghiara-kominternista, etnocidul si holocaustul culturii nationale, national comunismul, schita de portret s.a.m.d. „Comunismul a fost respins de poporul român. Primul stat atacat de Uniunea Sovietica, de Lenin, care ne iubea mult, a fost România. Dupa Razboiul al Doilea, comunismul a fost impus prin elementele alogene“, a mai spus Radu Theodoru.
România, românii si comunismul:
„Nu se pot face aici pomelnice ale organigramelor diferitelor institutii ale statului. Pentru informarea cititorului, câteva exemple la Ministerul de Externe care directiona si dirija politica externa a României: directorii în majoritate de 99% evrei: un Burah Lazarovich zis N. Lazarescu, apoi însarcinat de afaceri al României la Paris, pseudonimele Mircea Balanescu, Bazil Serban, Clara Ardeleanu; Ermin Weinberg zis Erwin Voiculescu, sef al Departamentului pentru pasapoarte (punct cheie pentru sionisti); Emmerick Stoffel, evreu ungur, ambasador în Elvetia, Saul Brukner zis Silviu Brucan, ambasador la Washington, Hersh Feiner zis Harry Fainaru, sef delegatie în S.U.A.; Ida Szilagy, ochiul ministeresc la ambasada din Londra, jurisconsultul ministerului, un Zeider, alt pomelnic de pseudonime: Elena Pasculescu, Ana Toma sefa cabinet a ministresei, casatorita cu calaul sef al României, omul forte al N.K.V.D.-ului, seful securitatii, evreul transnistrean Bodnarenco Pantelei-Pantiusa, Petre Iosif, ambasador la Roma. Si restul pâna la cei 120 de evrei ai comandoului care a ocupat Ministerul de Externe“ (p 249-250)
„Asa-zisa Mare Revolutie Bolsevica din Rusia a fost opera finantei iudeo-americane, pusa în lucrare prin
comandouri evreiesti instruite în Statele Unite. Impunerea, organizarea, conducerea bolsevismului în Rusia s-au savârsit prin aceleasi comandouri, care preluând puterea au instaurat Teroarea Rosie, vizând: distrugerea ortodoxiei de tip pravoslavnic; distrugerea proprietatii funciare generatoare de nationalism; mondializarea sistemului. Marea finanta evreiasca din Statele Unite a finantat industrializarea Uniunii Sovietice de tip iudeo-bolsevic, dublând finantarea cu contingente de specialisti care au edificat megauzinele industriei grele, de razboi, energetice, constructoare de masini“ (p390).
Etapele instalarii comunismului
ETAPA l (august 1944-decembrie 1947). SEMNALUL.
Am notat si subliniat caracteristicile socio-politice ale acestei perioade denumite de unii istorici „etapa
preliminara a desavârsirii revolutiei burghezo-democratice”. Caracteristici care decurg din ofensiva comunista pentru acapararea puterii si abolirea statului monarhie constitutionala si instaurarea unui sistem socialist de tip totalitar. Oglindirea ofensivei comuniste în spatiul culturii în general si al literaturii în special, organizata pe cele 4 comandouri: a) cenzori; b) demascatori; c) ideologi; d) literati comunisti, a reflectat fidel seismele din social, economic si politic radicalizând luarile de pozitie ideologice“…
ETAPA A II-A (1947 decembrie – 1952 mai) teroarea iudeo-maghiara-kominternista;
„În termenii unor istorici„etapa de aplicare a principiilor socialiste de construire a noii societati”. Se organizeaza noua putere de stat sub dictatul partidului unic al clasei muncitoare rezultat al unificarii Partidului Comunist Român cu Partidul Social Democrat prin Congresul din 21-23 februarie 1948 tinut la Bucuresti“.