Iranul va dispune de submarine similare celor din NATO

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.(In limba franceza pentru Reseau International)

http://creativeanchor.com/

http://creativeanchor.com/

Marina militara a Iranului intentioneaza sa introduca o serie de noi nave în serviciu pâna în martie 2017, a declarat amiralul Habibollah Sayyari, comandantul marinei militare iraniene. Declaratia a fost facuta pe timpul vizitei de lucru la santierele navale din Shiraz. Sayyari a mentionat pe lista distrugatoare, nave lansatoare de rachete dar mai ales submarine de atac, toate de productie indigena.

Principala forta navala de suprafata a Iranului este constituita din trei fregate din clasa Alvand, de 1.540 t (din anii 70 ), doua noi fregate din clasa Moudge sunt în serviciu, alte cinci în faza de constructie. Primul distrugator iranian ( Sahand ), aflat în faza de constructie, este realizat în proportie de 70 %. Toate fiind înarmate cu tunuri, torpile si rachete nava-nava chinezesti YJ-83, cu raza de actiune 180 km. În afara acestora, marina iraniana mai e dotata cu patru corvete si aproape 200 de mici nave de litoral care sunt foarte rapide si înarmate cu doua rachete.

http://img7.irna.ir/

http://img7.irna.ir/

De ce este important anuntul sefului marinei militare iraniene ? Arma cea mai periculoasa a marinei militare iraniene o va constitui submarinul si acest aspect îngrijoreaza SUA, întrucît niciunul din statele din zona Golfului ( Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Oman, Bahrain, Qatar, Kuwait si Irak ) nu poseda submarine. Si chiar daca achizitioneaza submarine, niciunul din aceste state n-are experienta necesara pentru a le opera în conditiile specifice golfului Persic.

La începutul anilor 80, Iranul a importat patru submarine din clasa Yugo de 90 t din Coreea de Nord. Plecînd de la Yugo, Iranul si- a dezvoltat propriile tipuri de submarine de mici dimensiuni. Au fost construite mai întîi 21 de minisubmarine Ghadir de 120 t.

http://militaryedge.org/

http://militaryedge.org/

În paralel a fost creata clasa de submarine de litoral Nahang de 400 t. Unul este operational în Marea Caspica si al doilea în faza de constructie. Submarinul este extrem de agil în ape putin adînci, fiind utilizat pentru minarea intarii în porturi si pentru insertia de scafandrii ai fortelor speciale.

Programul de cercetare în vederea dezvoltarii unui tip de submarin la fel de performant ca si cele occidentale, a început odata cu impunerea sanctiunilor internationale din 2006. Dupa 7 ani, în 2013 a devenit operational primul submarin din clasa Fateh de 600 t. Spre deosebire de minisubmarinele anterioare, Fateh este o tentativa de submarin de atac care se scufunda la adîncimi de peste 200 m, poate naviga în submersie 35 de zile, luînd la bord 4 torpile, mine si doua rachete anti-nava sau anti-litoral C-802 ( raza de actiune 80-120 km ).

http://s16.postimg.org/

http://s16.postimg.org/

La sfîrsitul anului 2015, vor deveni operationale primele doua submarine cu adevarat competitive, construite în Iran. Submarinele din clasa Besat, au un deplasament de 1.200-1.500 t si dispun de modernul sistem AIP ( Air Independent Propulsion ), similar clasei germane de submarine Type 212 si Scorpène, franco-spaniola. Sistem, despre care unele surse spun ca ar fi un transfer secret de tehnologie din Rusia. În cadrul testelor în mare, primul submarin iranian din clasa Besat a navigat în submersie neîntrerupt, timp de 68 de zile.

http://i2.wp.com/

http://i2.wp.com/

Iranul doreste sa opereze în viitorul apropiat, în strîmtoarea Hormuz, o escadra de 10-20 de submarine din clasa Besat, ceea ce reprezinta un adevarat pericol pentru navele de suprafata ale Flotei a 5-a americane, cu baza în Bahrain. Întrucît se presupune ca submarinele Besat vor fi înzestrate cu rachete supersonice anti-nava rusesti 3M-54E ( Klub S ) sau cu copiile lor chinezesti YJ-18, cu raza de actiune 220-300 km.

libertyunyield.wpengine.net

libertyunyield.wpengine.net

Ceea ce îi îngrijoreaza pe americani este faptul ca rachetele Klub S/YJ-18 dispun printre altele si de un focos EMP ( ElectroMagnetic Pulse ) cu masa de 300 kg, capabil sa produca efecte similare unui fulger, adica la detonarea sa emita pentru cîteva fractiuni de secunda un cîmp electromagnetic pulsatoriu foarte puternic, de la mica distanta, direct în antenele navei-tinta. Focosul EMP este capabil sa se propage prin antenele navei si sa arda sau sa scoata din functiune pentru cîteva ore, echipamentele electronice de cercetare, control si dirijare a focului. Acest tip de arma este eficace împotriva crucisetoarelor AEGIS din clasa Ticonderoga si a distrugatoarelor AEGIS din clasa Arleigh Burke care intra în componenta grupului expeditionar de lovire, format în jurul unui portavion si a unor nave de asalt amfibii ( portelicoptere ) americane.

 

Submarinele Besat ar putea fi înarmate si cu torpile racheta, copiate dupa modelul sovietic VA-111 Shkval care dezvolta o viteza de pîna la 370 km/h, avînd o raza de actiune de15-25 km. Torpilele racheta au o probabilitate mare de nimicire a crucisetorului sau distrugatorului AEGIS, în conditiile în care senzorii electronici de detectie si de dirijare a armamentului au fost anterior scosi din functiune de focosul EMP al rachetei Klub S/YJ-18.

Un episod înca neclar s-a petrecut pe 12 aprilie 2014 cu distrugatorul AEGIS american Donald Cook, în marea Neagra, cînd doua avioane de lupta ale marinei ruse de tip Su-24, au survolat nava si toate echipamentele electronice ale acesteia si-au încetat activitatea. Iranul mai dispune si de trei submarine rusesti din clasa Kilo de 2.325 t. Acestea dispun de 6 tuburi lans-torpila si de rachete nava-nava Klub S.

http://himg2.huanqiu.com/

http://himg2.huanqiu.com/

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com