Rolul Spetsnaz în eliberarea orasului Aleppo

FOTO: yallasouriya

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Prin eliberarea soselei Castello, la mijlocul anului 2016, armata siriana a permis izolarea aproape totala a 10.000 de rebeli în estul orasului Aleppo. Dupa cinci ani de agesiune externa camuflata în razboi civil, armata siriana a surprins prin maxima eficienta, dovedita în operatiunea de eliberare a partii de est a orasului Aleppo. La baza acestei eficiente a stat o vasta actiune de dezorganizare a conducerii grupurilor de mercenari islamisti ai gruparii Al Qaeda, efectuata de fortele pentru operatiuni speciale ale armatei ruse-Spetsnaz.  Spetsnaz  este în subordinea directa a GRU, serviciul de informatii al armatei Federatiei Ruse si dispune de 13.000 de luptatori. Doar 25 %, din efectivele Spetsnaz, adica un regiment (45 parasutisti), sapte Grupuri ale Trupelor de uscat (2,3,10,14, 16,22, 24 ) si patru Grupuri ale Marinei militare (420, 431, 442, 561), sunt autorizate în actiuni clandestine, la mare distanta de Rusia.

Întrucît urmau sa actioneze într-un mediu ostil, unde e nevoie de inteligenta, rezistenta fizica si psihica, motivatie, capacitate de lucru în echipa si viteza de decizie, armata rusa a selectat pentru contingentul din Siria, trei unitati de militari Spetsnaz, autorizati în actiuni clandestine care cunosteau la perfectie limba araba si obiceiurile zonei. O unitate Spetsnaz a fost infiltrata treptat, timp de un an, în Aleppo, în zonele controlate de rebelii islamisti. Spetsnaz a fost structurat pe 30 de echipe alfa, formate din cîte 10 militari, echipamentul de comunicatii al unei echipe avînd dimensiunile unei tablete si permitea transmisia secretizata de voce, video si de date, via-satelit, în banda X (7 – 11,2 GHz). Terminale similare exista si în sistemul rusesc de culegere si prelucrare a informatiilor C4I (Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate) pe care rusi si l-au creat în Siria. Echipele Spetnaz mai dispuneau de aparatura de vedere pe timp de noapte, expozibili, echipamente GPS, balize, emitatoare de fascicole laser si de o multitudine de senzori cu ajutorul carora puteau monitoriza, în permanenta, persoane sau grupuri de persoane.

FOTO: http://rusvesna.su/

Activitatea de cercetare prin informatori ( HUMINT ) si cu mijloace tehnice (SIGINT, IMINT, MASINT ) a armatei ruse a condus la concluzia ca sponsorii externi furnizau informatii ( unele obtinute prin satelit sau prin avioane de cercetare fara pilot ) legate de punctele slabe ale dispozitivului armatei siriene si planuri de operati. Si ca doar prin comandantii celor 50 de grupari islamiste din Aleppo primeau aceste informatii. Tot prin intermediul acestora se efectua plata soldelor mercenarilor, livrarea de arme, munitii si instructori militari. Prin urmare, rusii au decis eliminarea lor fizica.

Doar 10 % din rebelii islamisti din estul orasului Aleppo erau sirieni, motiv pentru care populatia din Aleppo nu colabora cu ei, ci furniza, pe cît posibil, informatii armatei siriene. Aceasta realitate din teren a facilitat infiltrarea luptatorilor Spetsnaz, legendarea prezentei lor în cartierele din estul orasului Aleppo, crearea de adaposturi, puncte de observare si racolarea de grupe de sprijin, din rîndul civililor sirieni. Cîteva luni, fiecare echipa a cules informatii despre localizarea membrilor structurii de conducere, obiceiurile si slabiciunile liderilor grupului islamist care tinea sub ocupatie zona. Sub pretextul procurarii de alimente, unii membrii ai echipelor alfa Spetsnaz s-au oferit sa participe la saparea de adaposturi sau tuneluri pentru depozitarea armelor si munitiilor rebelilor. Ulterior, întrucît dispuneau de mari sume în euro sau USD, membrii echipelor alfa Spetsnaz au mituit rebeli islamisti de rang inferior, pentru a obtine premise de libera trecere si pentru a le permite sa lucreze în ateliere de reparare sau întretinere a mijloacelor auto, blindate sau a celor de comunicatii. De precizat faptul ca rebelii dispuneau de camionete moderne Toyota Tacoma, fabricate la San Antonio ( Texas ), la care motorul de 3,5 litri si 278 CP este asistat de un microprocesor.

FOTO: http://o.aolcdn.com/

În final, tot pentru bani, multi rebeli au devenit informatori pentru membrii echipelor alfa Spetsnaz . În cadrul fiecarei echipe alfa Spetnaz existau doi specialisti în reparatii si conducerea tuturor mijloacelor auto-blindate si trei specialisti în operarea, programarea si repararea mijloacelor IT-comunicatii (inclusiv amplasarea de dispozitive care permiteau reperarea din satelit a emitatorului ). Echipa mai dispunea de trei lunetisti care erau instruiti sa asigure si dirijarea aviatiei de atac, prin comenzi vocale sau prin plasarea de balize sau dirijarea de fascicole laser, pe obiectivul tinta. Alti doi membrii ai echipei erau genisti, specializati în confectionarea de complete de mascare-camuflare, explozivi artizanali si deminare. Toti membrii echipei alfa erau specializati în urilizarea tuturor tipurilor de armament si acordarea primului ajutor medical.

Asa se explica faptul ca cu cîteva zile înaintea declansarii operatiei de eliberare a zonei de est a orasului Aleppo, executata de armata siriana, pe conturile asa-zisei opozitii siriene, de pe retelele de socializare, au aparut informatii despre eliminarea a peste 10 comandanti, de cel mai înalt rang, ai gruparilor rebele, toti împuscati cu arme cu luneta, de la mare distanta, de catre lunetistii Spetnaz.

FOTO: weapons3.com

Alti opt comandanti ai rebelilor erau ucisi de aviatia rusa în timp ce vorbeau la telefoanele mobile sau prin satelit. Telefoane care fusesera în prealabil ”lucrate” de echipele alfa ale Spetnaz, astfel ca rachetele ”inteligente” s-au ghidat pe semnalul emis de acestea. Alti 12 comandanti ai rebelilor erau eliminati ca urmare a lovirii din aer a autoturismelor sau blindatelor cu care acestia se depasau în Aleppo. Pe aceste vehiculele, echipele alfa ale Spetnaz montînd dispozitive miniaturale de marcare si localizare din satelit. Simultan cu acestea, rachete de croaziera sau bombe lansate de aviatia rusa, primeau coordonatele GPS de la echipele alfa ale Spetsnaz si spulberau cladiri sau buncare din estul orasului Aleppo, exact în momentul în care aveau loc sedinte de comandament cu liderii rebelilor.

Cu o zi înainte de declansarea ofensivei armatei siriene, avioanele rusesti au executat 24 de raiduri în care au bombardat adaposturi subterane si tuneluri, lasînd rebelii în pana de munitii. Bombele avioanelor rusesti au fost ghidate de balizele de marcare amplasate de echipele alfa ale Spetsnaz. Activitatea echipelor alfa ale Spetsnaz a continuat si pe timpul desfasurarii ofensivei armatei siriene, transmitind via-satelit, informatii si imagini despre dispozitivele de aparare, adoptate de gruparile islamiste din Aleppo. Prin aceasta reusindu-se loclizarea precisa a zonelor de concentrare, a mijloacelor de foc. Ceea ce a permis avioanelor rusesti si siriene sa neutralizeze blindatele si piesele de artilerie ale rebelilor islamisti. Si armatei siriene sa descopere culoare de infiltrare si sa le utilizeze pentru a întoarce si învalui punctele de sprijin ale acestora, reusind sa fragmentize dispozitivele de aparare si sa le nimiceasca pe fiecare în parte.

Potrivit voltairenet.org, Consiliul de Securitate a fost convocat pe 16 decembrie ca urmare a arestarii, de catre fortele speciale siriene si ruse, a mai multor ofiteri din tarile NATO în estul orasului Aleppo. Ofiterii NATO dispuneau de echipamente prin satelit si coordonau dintr-un bunker subteran actiunile de lupta ale rebelilor islamisti Al Qaeda, împotriva armatei siriene

Concluzii.

 1. Asistam la transformarea militarilor fortelor speciale, ai marilor puteri globale, din simplii luptatori de tip Rambo, în profesionisti în materie de operare si întretinere a mijloacelor de înalta tehnologie.
 2. Rusia a demonstrat ca dispune de forte speciale la fel de bine pregatite ca si SUA care prin profesionalismul lor pot schimba soarta unei lupte.
 3. Rebelii islamisti din Siria pot fi usor de învins atunci cînd sunt izolati, fara nicio posibilitate de a primi întariri, bani, arme si informatii de la sponsorii lor externi.
 4. Dupa aceasta prima încercare reusita, rusii dovedesc ca îsi pot infiltra echipele alfa ale Spetsnaz în teritoriul detinut de Statul Islamic. Asta daca n-au facut-o deja pîna acum. Actiunile Spetsnaz influentînd decisiv operatia de eliberare, dusa de armata siriana, împotriva gruparii Stat Islamic.

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , , , , ,

11 Comentarii

 1. bodo spune:

  Autorul articolului este clar agent de influenta a rusilor!

 2. Victor Nita spune:

  Cam asa se face spionajul… Acolo unde FOS-ul si HUMINT-UL se „pupa”… Posibil ca Instructorii din Vest, care antrenau isis, sa fie contractori (ex sof etc) care antrenau in orb…. Adica li s-a spus ca antreneaza forte care lupta la rasturnarea lui Assad, sau mai tare, ca antreneaza forte care lupta impotriva isis…
  Manipularea celor care au penetrat Vestul nu are limite… Razboiul dintre estul ortodox si vestul catolic se stie. Si Austro-Ungaria, sub pretextul unui razboi impotriva Otomanilor, au atacat Rusia… Spionajul iezuit are o vechime si pricepere masurate in secole (din 1540) dar asta nu l-au facut infailibil sau invincibil.
  SUA ar trebui sa inteleaga asta si in loc sa se lase manipulate de „spionii Aramis”, mai bine ar incepe o colaborare cu Rusia, asa ca pe vremea tarului si a lui Abraham Lincoln, si ar pune „tunurile” pe adevaratul inamic. Desi, fie vorba intre noi, si maestrii inselaciunii, iezuitii, la randul lor sunt inselati de entitatea pe care o servesc si care le-a promis nemurirea…!!!

 3. Mihai spune:

  pare un articol scris de departamentul „propaganda” al armatei ruse :)) asteptam cu interes comentariile dl. Valentin Vasilescu cu privire la observatiile anterioare

 4. George spune:

  Vacs. Nimic deosebit fata de actiunea din Cecenia unde i-a belit pe toti, fara nici un rezultat.
  Evaluarea cea mai exacta a dat-o ofiterul turc care l-a impuscat ieri pe ambasadorul Rusie la Ankara, fapt ce poate sau chiar va deveni un „cazus beli”.

 5. Sektor spune:

  nu e plauzibil, nu aveau cum sa infiltreze islamistii cu accent, trebuiau sa fie arabi get beget…arabii daca vorbesti ciudat araba te-au futut in cur, omorat, taiat capul si futut in gat insa nu in aceasta ordine

 6. Deva Dan spune:

  Bun? ziua,
  S? în?eleg c? aceste trupe, au tr?it printre islami?tii a?a zi?i „modera?ie”, deghiza?i în oameni obi?nui?i?
  Ca s? m? exprim mai plastic… ca în filme?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com