Revista “Studentimea bacauana” la un de la disparitie

Originile publicatiei dateaza din anul 2001. A fost o initiativa a Ligii Studentesti a Universitatii din Bacau, astazi Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau. Pe atunci presedintele organizatiei era Raluca Borcan. Datorita problemelor care se iveau la începutul Anului Universitar 2000 – 2001, în cadrul întrunirilor din luna octombrie, se dorea realizarea unui buletin informativ. Astfel, în data de 8 noiembrie 2001 apare primul numar al revistei „Studentimea bacauna”. Avea patru pagini, iar redactorul sef era Claudiu Gradinariu. Au aparut doar trei numere.

 

În vara anului 2008 s-au pus bazele reînfiintarii publicatiei. Atunci se dorea o publicatie de 12 pagini, alb-negru, lunara, care sa scoata în evidenta viata studenteasca. Nu a fost asa. S-au realizat consultari în privinta realizarii lucrarii cu prof. Eugen Sendrea. Dupa multe ezitari, a aparut primul numar al revistei “Studentimea bacauana”. A avut un numar de 24 de pagini.

Anul 2008 a fost omagiat de bacauani datorita împlinirii a 600 de ani de la atestarea documentara a Bacaului.

Astfel, cu sprijinul Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau, lansarea s-a realizat într-un cadru festiv numit „Valorile Bacaului”. Proiectul a cuprins o expozitie de carti cu vânzare, vernisajul pictorilor Dan Grigore Dalban si Gheorghe Parascan cu lucrari reprezentând Bacaul Vechi. S-a difuzat filmul „Bacaul de alta data” oferit de regizorul Valdimir Lucavetchi.

 

În data de 10 martie 2008 la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau, se lanseaza, într-un cadru festiv, numarul cinci al revistei “Studentimea bacauana”. În cadrul acestei întruniri, pictorul Dan Grigore Dalban a donat doua tablouri „Casa lui Vasile Alecsandri” si „Bacaul Iarna” universitatii bacauane.  Acest patrimoniu cultural a fost dobândit de revista „Studentimea bacauana” datorita colaborarii cu diverse asociatii culturale. Astazi, lucrarile se gasesc la loc de cinste în cadrul “Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau.

 

Cu ocazia împlinirii a 52 de ani de la moartea marelui poet George Bacovia, în data de 22 mai 2009, redactia publicatiei a propus si a sustinut donarea a doua tablouri “Casei Bacovia”, reprezentându-l pe marele poet. În cadrul evenimentului s-a realizat si lansarea celui de-al saptelea numar a revistei “Studentimea bacauana”. Donatia a fost realizata de liderul Asociatiei Pictorilor Independenti, domnul Dan Grigore Dalban.

 

Dupa multe discutii si datorita sprijinului nelimitat oferit publicatiei studentilor din bacau, este propus Coordonator de editie, profesorul Eugen Sendrea, cu ocazia lansarii numarului opt al revistei “Studentimea bacauane”.

 

În cadrul lansarii numarului 10 a publicatiei pictorul naiv Ioan Maric a donat Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau doua lucrari ale sale numite “Cu fundul pe jar” si “Prinde orbul, scoate-i ochii” Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau. La evenimentul din data de 29 octombrie 2009, au fost prezenti artisti plastici, actori, publicisti si interpreta de muzica populara Maria Salaru, care a sustinut un frumos recital de cântece populare românesti.

 

Revista a mediatizat evenimentele si deciziile importante ale Universitatii “Vasile Alecsandri din Bacau”, a creat un dialog intelectual, o apropiere necesara dintre profesor si student, a descoperit talente prin rândul studentilor, informatii utile despre departamente si programe din cadrul universitatii, viata de student cu necazurile si bucuriile ei. Totodata, datorita colaborarii publicatiei cu Biblioteca Judeteana C. Sturdza din Bacau, s-au scos în evidenta lucruri incredibile legate de orasul Bacau si aspecte culturale inedite.

 

Scopul principal al revistei „Studentimea bacauana” era de a contribui la imaginea Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau prin “glasul studentului”.

Ultimul numar a revistei “Studentimea Bacauana” aparut în aprilie 2010. Dupa un an de zile, pentru curiosi, publicatia este întâlnita la Biblioteca Centrala a Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau si la biblioteca Judeteana C. Sturdza din Bacau. Desi revista a fost sustinuta tot timpul de Conducerea Universitatii “Vasile Alecsandri” din Bacau, din motive nestiute de nimeni astazi “Studentimea bacauana” a ramas o frumoasa amintire a studentilor bacauani.

Un comentariu

  1. george spune:

    Motivul decaderii a fost o schimbare de conducere, fortata. Redactorul sef , Stelian Cartacuzencu a fost inlaturat , iar Liga studenteasca a pus stapanire pe proiectul Revista „Studentimea bacauana”. Se stie printre studenti ca daca pune mana liga studenteasca pe ceva se alege prafu’. Din pacate cand intervin banii asa se intampla si chiar imi pare foarte rau deoarece am contribuit si eu la acea revista cu materiale si multe ore tarzii in noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com