Piramida lui Vidrascu lasata in paragina (Galerie foto)

Printre putinele monumente ramase în Cimitirul Central din Bacau se numara o piramida, construita de Alexandru Vidrascu, om de vaza în localitate, în a doua jumatate a secolului al 19-lea. Piramida a fost ridicata în 1889, odata cu decesul tinerei sotii, care era de origine franceza.

 

Istoricul bacauan Eugen Sendrea afirma ca piramida este un monument unic din cimitirele ortodoxe din tara si ca ar ascunde povestea de dragoste dintre sotii Vidrascu. În plus, parametrii piramidei ar fi, micsorati la scara, dupa cei ai piramidei egiptene a lui Keops. In momentul de fata, monumentul este într-o stare avansata de degradare.

Inscriptiile în limba franceza abia se mai vad, iar placa cu mesajul adresat de Alexandru Vidrascu sotiei este sparta si se afla la baza piramidei.

 

„Este o poveste de dragoste cutremuratoare. Sotia lui Vidrascu era foarte frumoasa si s-a stins de tânara. El a vrut sa o faca nemuritoare iar corpul ei sa nu se degradeze. Nu se stiu prea multe, iar la arhive nu am reusit sa gasesc mai mult. Din pacate, monumentul realizat în zona în care altadata erau si mormintele familiei Sturdza au fost lasate sa se distruga, prin indiferenta celor de la Directia de Patrimoniu”, ne-a spus istoricul Eugen Sendrea.

În jurul piramidei se mai afla monumentele lui Grigore Cantilli si ale poetului Grigore Grandea. „Altadata, aceste monumente aveau coroane de plumb, fapt ce l-a impresionat profund pe scriitorul George Bacovia”, a mai afirmat Eugen Sendrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com