Republica Moldova, nucleul coagulant de politica externa pentru palatele Cotroceni si Victoria

Presa din Republica Moldova a semnalat ca în dimineata zilei de 20 februarie a avut loc Adunarea Generala a Coalitiei Pro-Europene. La sfârsitul întâlnirii, liderii coalitiei au declarat ca principalul obiectiv al întrevederii a fost axat pe subiectul integrarii Chisinau-Republica Moldova (1) Republicii Moldova în Uniunea Europeana. Ei au anuntat ca în scurt timp partidele din coalitia de guvernare vor lansa o campanie de informare comuna privind integrarea europeana.

Bineînteles ca s-a discutat si despre integrarea europeana a statului moldovean. Dar gradul ridicat de importanta pe care îl detine Adunarea Generala îmi sugereaza ca la întrunire s-au mai discutat si alte teme. Acordul politic al coalitiei de guvernare spune ca Adunarea Generala a Coalitiei este forul care întruneste toti deputatii si ministrii Coalitiei si conducerea partidelor-membre. Asadar Adunarea Generala a Coalitiei este organul deliberativ de conducere care se convoaca în caz de nevoie dar în mod obligatoriu o data în semenstru. Întrevederea din Chisinau-Republica Moldova (1)20 februarie, prima din acest an, a fost una necesara si importanta.  Repet, dincolo de lansarea campaniei de informare pro-europeana, în cadrul sedintei au fost prezente si teme care nu au fost facute publice. Prezenta întreg cabinetului de ministri la aceasta adunare vorbeste de la sine. De ce liderii coalitiei de guvernare nu au facut cunoscut publicului si celelalte subiecte discutate? Probabil s-a vorbit despre tentativa de constituire a unei noi fractiuni parlamentare, despre situatia din Ucraina si despre întreruperea negocierilor cu FMI. Cu siguranta numele celui care a avut ideea licitarii deputatilor este cunoscut, la fel cum este cunoscut faptul ca dezvoltarea situatiei de conflict din Ucraina este importanta pentru Republica Moldova. Factorilor decidenti de la Chisinau le sunt cunoscute si consecintele care decurg din plecarea misiunii FMI  din Moldova fara a ajunge la o întelegere cu autoritatile pentru o noua transa de finantare. Subiectele contin un grad înalt de potential de amenintare la adresa securitatii statului moldovean, netratate corect ele ar îngrijora si isteriza societatea.

 

Victor Ponta Despre gravitatea situatiei în care se afla Republica Moldova a vorbit recent si presedintele statului român Traian Basescu. Reluând subiectul basarabean, Basescu a precizat ca îl îngrijoreaza evolutia evenimentelor recente. „Nu pot sa nu observ evolutiile din R. Moldova .. Realitatea e ca Transnistria e un focar de provocari, votul dat în 2 februarie în Gagauzia fixeaza optiunea euroasiatica pentru aceasta autonomie – aceste elemente ne fac sa privim cu îngrijorare la stabilitatea Republicii Moldova, iar vecinatatea cu o Ucraina instabila devine un risc major si pentru cei de la Chisinau”, a adaugat Basescu.

Asadar sunt suficiente motive pentru care liderii coalitiei pro-europene de la Chisinau evita sa ne spuna ca traim timpuri delicate si ca de ajutor, Moldova are o permanenta nevoie. Un proverb românesc spune ca prietenul, la nevoie se cunoaste. Declaratiile premierul român, Victor Ponta facute vin sa confirme aceasta spusa. Ponta a declarat ca pe data de 21 februarie va veni la Chisinau cu 90 de milioane de euro. „Mergem la Chisinau si nu mergem cu mâna goala, mergem cu cei 90 de milioane pe care i-am alocat înca de anul trecut, cu toate programele pe care le-am desfasurat, fie ca e vorba de SMURD, de educatie, de toate celelalte lucruri pe care le avem, în asa fel încât sa dovedim ca România poate sa ajute cu adevarat ca Moldova sa-si continue drumul european, cu atât mai mult cu cât la granita noastra de nord este o situatie politica si sociala extrem de grava”, a spus Ponta, la începutul sedintei de guvernului de la Bucuresti.

Foto: B1TV

Foto: B1TV

 

Victor PontaAflata la periferia unui epicentru important de confruntare geopolitica, Republica Moldova devine acum factorul coagulant al politicilor externe emante de Cotroceni si Palatul Victoria. Cei doi decidenti au înteles ca reusita proiectului românesc dedicat Republicii Moldova se afla în afara competitiei politice de pe malul Dâmbovitei. Lucru care în sfârsit, bucura!

La fel de mult bucura faptul ca viitoarea campanie de informare pro-europeana va fi un efort comun al partidelor din coalitie. Dar despre asta cu alta ocazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com