Scena politica sufera mutatii, ordonatorii de credite se asteapta la puscarie

In ciuda semnalelor primite de Romania din partea Uniunii Europene dar si dinspre SUA, coruptia din tara nu s-a diminuat, ci dimpotriva, a capatat aripi, cu metode tot mai ingenioase. Primarii au

Sorin Apostu (www.dcnews.ro)

indatorat comunitatile la banci, au facut lucrari proaste din bani publici, din fonduri europene, care au fost date unor firme aparute peste noapte, ale unor baieti destepti din gasca lor politica si de sprit. S-au imbogatit peste noapte, banii au ajuns chiar si pentru sefii unor institutii montati tot politic, dar a caror sarcina este sa-i pazeasca pe edili. Coruptia din administratie, conditionarea prin santaj a lucrarilor publice, a produs cheltuieli enorme aparatului de stat, deformarea pietei afacerilor dar si a caracterelor tinerei generatii, care a invatat ceva esential: fara hotie in tara asta nu ai cum sa faci bani.

In acelasi timp, vechile dosare importante de coruptie stau ingropate in instante si asteapta termenul de prescriptie. Rechizitoriile facute prost, incomplete, i-au facut pe procurori prieteni cu personajele cele mai corupte. Mai mult, oamenii de afaceri care s-au imbogatit din bani publici au invatat sa fenteze din nou sistemul, sa se prinda de putere tot mai adanc.

A inceput de ieri sa cada cate-un primar…

Campania dosarelor, a arestarii primarilor si rearanjarii clasei politice nici nu putea sa cada intr-un moment mai potrivit. Afara e frig, oamenii nu au bani, iar programul de la televizor devine tot mai atractiv. Primarul din Cluj a fost arestat, DNA l-a luat in vizor pe edilul din Brasov si toti se intreaba: „cine mai urmeaza?”. Ca o fi la Botosani, Iasi, Arad sau Bacau, oamenii urmaresc cu sufletul la gura dezbaterile. Unii au interese, temeri, emotii si deja isi fac planuri. Altii, impatimiti OTV-isti, cu care viata a fost mai aspra, o vor lua pe calea „Poporului”. E acel partid care le va rezolva toate problemele prin fiinta „mesianica” a lui Dan Diaconescu.

 Cele trei cai ale presedintelui: UNPR, Partidul Poporului si un PDL usor instabil

 

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Gheorghe Emacu, care este si vicepresedinte al UNPR, a folosit la intalnirea cu progresistii bacauani o sintagma de „initiat”. „UNPR este una din caile lui Basescu, nu neaparat a treia”. Sintagma „Cele trei cai” are si acoperire spirituala iar in cazul de fata imprima impresia ca ne aflam in mijlocul unei reforme masive a clasei politice.

 

Partidele cu traditie, PSD si PNL, sunt conduse de lideri parca de Traian Basescu alesi. Slabita de anii de opozitie, de primarii duplicitari, alianta USL pare sa se decredibilizeze de la o zi la alta. In acelasi timp, partidele incluse in noul program politic (UNPR, PP si PDL) „absorb” tot ce prind: primari, deputati sau sefi de institutii. Finantarea in localitati vine mai usor daca esti unde trebuie. Este de asteptat ca PP-Dan Diaconescu sa ajunga in 2012 la un procent considerabil de 8-10 procente la nivel national, UNPR-ul are premisele pentru 15% sau chiar ma mult, iar PDL-ul va absorbi toate nemultumirile guvernarii Boc si va ramane undeva la 20%. La toate acestea, daca se adauga procentul UDMR-ului, guvernul e ca si facut.

Daca actualii ordonatori de credite PNL-PSD vor ramane pe pozitiile politice actuale, atunci alti ani de opozitie le va slabi pofta pentru politica si vor trece, in grup, intr-unul din partidele aflate la guvernare.

Noua sita politica ar putea tine cont si de gradul de coruptie al acestora. Daca arestarile vor continua, fortate de semnalele din exterior, dar si de nivelul accentuat de disolutie a autoritatii statului si a institutiilor sale, noua clasa politica va intelege ca este timpul pentru raporturi corecte cu mediul economic si cu cetatenii care i-au ales.

Faptul de a fi primar devine o responsabilitate, inainte de a fi o oportunitate, iar plata cheltuielilor din campania electorala se va face prin simpla dar rara stare de corectitudine.

Daca totusi sistemul este atat de corupt si in actualul context nu-si va castiga imunitatea necesara, statul este sortit dezintegrarii. Migratia si depopularea vor continua, gradul de educatie va continua sa scada, iar plaiurile romanesti vor deveni o dezolanta vale a plangerii pentru un popor bun sa locuiasca doar in rezervatii, ca indienii din America.

„Alternativa la Traian Basescu nu este Mircea Geoana, ci Victor Ponta, PSD si USL”

Peste 20% dintre romani sunt comunisti „in ilegalitate”/ Istoria si greselile se repeta ciclic

Codul Electoral, un atentat la adresa democratiei din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com