Scris de Valentin Vasilescu
Generalul prusac Carl von Clausewitz a spus ca razboiul este o continuare a politicii prin alte mijloace. Asistam azi la noi forme de conflict, în care marile superputeri utilizeaza unele forme de razboi hibrid ( economic, social, energetic, cibernetic, etc ). Diferenta dintre razboiul clasic si cel hibrid este aceea ca cel din urma este dus prin intermediari neasumati, prin metoda insurectiei si terorismului. Actiunile fiind îndreptate exclusiv împotriva civililor altor state.
Rezultatul urmarit este crearea unei realitati alternative, care sa implanteze neîncrederea în ordinea constitutionala. Si sa dirijeze perceptia populatiei tarii vizate, spre un model impus de superputerea mondiala, în scopul careia actioneaza.
Constructia hidrocentralei Guri din Venezuela a început în anii 60. Ea asigura 80 % din energia electrica a tarii. Modernizarea sistemului de comanda al generatoarelor a avut loc în 2007 si 2009, prin introducerea unor software occidentale. Ca o coincidenta, în plina campanie de schimbare ilegala a regimului de la Caracas de catre SUA, sistemul de control al centralei Guri a fost atacat cibernetic în repetate rînduri, în ultima saptamîna. Acest atac nu putea fi decît opera unui stat, o mare superputere.
Una din cele mai noi forme hibride ale razboiului este utilizarea atacurilor cibernetice pentru scoaterea din functiune a elementelor de infrastructura ale unui stat, cu precadere a utilitatilor publice ( apa, curent, încalzire, medicamente, hrana, etc ). Încalcarea legislatiei internationale, fara limite sau restrictii, se datoreaza în acest caz, pozitiei dominante detinute de marile superputeri si a integrarii tehnologice a lumii, cu scopul obtinerii sau mentinerii suprematiei într-o zona geografica.
În ianuarie 2016, cotidianul New York Times a relatat despre un program ( Jocurile Olimpice ), în domeniul cibernetic, început în 2004, care a fost autorizat de presedintele George W. Bush si accelerat de succesorul sau, Barack Obama. Initial programul urmarea crearea unui antidot împotriva înarmarii nucleare a Iranului. Ulterior, el a fost amplificat si diversificat rezultînd un nou program ( Nitro Zeus ) prin care SUA lasa fara curent întreg Iranul, printr-un atac cibernetic. NSA este cel mai mare angajator de matematicieni din lume. Probabil ca ei au recomandat algoritmii acestor virusi, iar gigantii americani din domeniul IT au cooperat cu agentiile de spionaj americane în aceasta directie.
Stuxnet a fost un virus folosit în 2010 pentru a infecta echipamentele de control ( fabricate de Siemens) ale centrifugelor iraniene de la Natanz. Virusul a actionat asupra turatiei centrifugelor si le-a distrus. Printre dezvaluirile lui Snowden pentru „Der Spiegel”, exista si confirmarea ca Stuxnet a fost rezultatul unei colaborari americano-israeliene. Ulterior, Kaspersky Lab a descoperit si alti virusi mult mai puternici, Flame si Duku, care par a fi produse ale programului ”Nitro Zeus”.
Asadar, tehnologiile de ultima ora si integrarea economica, dau marilor puteri mondiale capacitatea unor operatiuni globale, fara sa mai foloseasca forta militara.