Alegerile parlamentare. Noul statut politic acceptat pentru Republica Moldova

Misiunea de observare OSCE a constatat ca alegerile din 24 februarie au fost competitive si ca drepturile fundamentale ale cetatenilor moldoveni au fost, în general, respectate. De aici.

Departamentul de Stat al SUA a recunoscut alegerile parlamentare si a îndemnat politicienii de la Chisinau sa formeze rapid un nou guvern care sa respecte vointa alegatorilor de la alegerile parlamentare din 24 februarie curent. De aici.

 

La rândul ei, Federatia Rusa, prin vocea purtatorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, considera ca alegerile parlamentare din R. Moldova s-au desfasurat, în general, conform standardelor democratice. Politicienii de la Chisinau ar urma sa formeze un guvern care sa „reprezinte interesele tuturor locuitorilor tarii”.

 

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti arata ca alegerile din Republica Moldova s-au derulat „în general cu respectarea prevederilor legale si standardelor democratice”, si mentioneaza necesitatea mentinerii „perspectivei europene” pentru spatiul dintre Prut si Nistru. De aici.

 

Concluzia generala a tuturor observatorilor internationali a fost ca procesul electoral din 24 februarie din Republica Moldova s-a desfasurat respectând regulile democratice, iar neregulile minore înregistrate nu au influentat rezultatele scrutinului. De aici.

 

Concluziile trase de observatorii acestor alegeri, cei mai numerosi din istoria contemporana a statului moldovean, împiedica formatiunile politice care au trecut pragul electoral sa aiba motive serioase pentru a protesta împotriva rezultatului înregistrat.

 

Singurul nemultumit este liderul neoficial al Partidului Socialistilor, Igor Dodon: socialistii moldoveni au pierdut alegerile, ei au acumulat cu 10 la suta mai putin decât s-ar fi asteptat, pierzând pozitia de negociator sef în cadrul viitoarei coalitii de guvernamânt. Domnia sa a sugerat ca acest lucru s-ar datora formatiunii politice conduse de Ilan Sor.

 

Rezultatul obtinut de Ilan Sor, unul care a subtiat voturile socialistilor moldoveni si a dat sah opozitiei socialiste i-au adus laude în comunitatea evreilor moldoveni stabiliti în Israel – multi dintre acestia sunt activisti ai partidului Yisrael Beiteinu (Casa Noastra Israel) condus Avigdor Lieberman. Ilan Sor este un apropiat al acestui important politician din Israel. Nascut la Chisinau, Lieberman este un prieten declarat al statului moldovean si a fost/este primit cu onoruri atât la Moscova cât si în Washington.

 

În conditiile în care atât Statele Unite, cât si Federatia Rusa au recunoscut rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova, rezulta ca cei doi principali actori geopolitici si-au dorit/modelat un asemenea rezultat.

 

George Friedman declara ca puterea care va controla cordonul de Est, de la Baltica la Marea Neagra, va controla securitatea celor doua blocuri geopolitice antagoniste – Rusia si UE. De aici.

 

Pozitionarea geografica a statului moldovean, face ca Moldova sa fie cheia de bolta pentru cucerirea cordonului de securitate de la Baltica la Marea Neagra.

 

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie a rezultat un status quo. Unul negociat, probabil, via Israel.

 

Consider ca formula agreata la Moscova si Washington pentru administrarea statului dintre Prut si Nistru, teritoriu important pentru arhitectura cordonului de securitate de la Baltica la Marea Neagra, este cea facuta publica de Partidul Democrat din Moldova. Principiile anuntate pentru formarea viitoarei coalitii de guvernare, contin principalele elemente ale acestui arnajament politic care convine tuturor marilor actori din regiune: adoptarea orientarii politice „pro-Moldova”, implementarea Acordului de Asociere cu UE, mentinerea neutralitatii militare si reglementarea diferendumului transnistrean.

 

Anuntând noile date ale ecuatiei geopolitice, democratii moldoveni au sugerat ca ei sunt cei care vor negocia viitoarea guvernare si ca au puterea pentru a impune noile reguli de joc.

 

Atât timp cât rezultatul ecuatiei politice de la Chisinau produce un status quo geopolitic agreat de Moscova si Washington, via Tel-Aviv, contestarile socialistilor nu înseamna mare lucru. Egale cu zero sunt si declaratiile politice aparute în spatiul public moldovean referitoare la imobilitatea politica a liderilor blocului electoral Acum.

 

Moldova, nu e buricul pamântului, dar ocupa un teritoriu care se afla la confluenta celor doua mari puteri, din acest motiv, important.

 

Lumea globalizata în care traim face ca, atunci când e necesar, procesele politico-juridice, sa dureze extrem de putin.

Impartaseste

Victor Nichitus a etichetat acest articol cu: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com