Cat de importanta este achizitia rachetelor Patriot pentru Romania

Scris de Valentin Vasilescu

Cele sapte baterii de rachete Patriot sunt din generatia anilor 2010-2016, asigura o automatizare a conducerii, interconectand celelalte tipuri de rachete si au o raza de actiune de 150 km.

Sistemele sovietice Dvina, Volhov si cele americane Hawk, predominante in armata româna, sunt din generatia anilor 1960-1970, sunt usor de bruiat si au o raza de actiune de 34-45 km.

Achizitia sistemelor Patriot de România cu poate fi evaluata din punct de vedere al stiintei militare sub doua aspecte.

Primul este legat de ridicarea nivelului calitativ al pregatirii militarilor, odata cu intrarea în înzestrare a unui sistem modern de armament. În contextul în care, datorita lacunelor din sistemul de învatamânt civil, baza de selectie a operatorilor si echipelor de întretinere tehnica a sistemelor moderne de arme se îngusteaza.

Calitatile necesare acestor militari includ cunostinte temeinice, interdisciplinare care trebuie stimulate printr-o retributie cel putin similara specialistilor IT din viata civila.

Comparativ cu noi, cele mai performante sisteme ale veciniilor nostri bulgari sunt S-300 P/PT, din prima generatie a acestei familii de rachete cu raza de actiune de 47-75 km.

 

Al doilea aspect avut în vedere este degrevarea celor 12 avioane F-16 românesti de majoritatea misiunilor de interceptare. Deoarece sistemele Patriot pot urmari si lansa simultan rachete asupra aeronavelor, rachetelor de croaziera si rachetelor balistice.

Ceea ce înseamna înarmarea avioanelor F-16 si pregatirea echipajelor, preponderent pentru misiunile ofensive. Adica lovirea tintelor terestre si navale cu arme de precizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com