Razboi pentru lacul Horgesti de la Ungureni

O asociatie piscicola, fondata în urma cu 13 ani, stapâneste lacul de la Bibiresti (Bacau), care se întinde pe 65 de hectare. O parte din proprietarii suprafetelor de sub apa s-au trezit inclusi în asociatie, desi nu si-au dat acordul si sunt nemultumiti de cantitatea de peste primita anual.

horgestiConflictul satenilor din satul Bibiresti, comuna bacauana Ungureni, cu asociatia piscicola care exploateaza si obtine profit din Lacul Horgesti dateaza de mai multi ani, dar în ultima perioada a atins punctul culminant, dupa ce în urma cu un an li s-au emis titluri de proprietate. În scurt timp cei peste 120 de proprietari, împreuna cu familiile, vor organiza o revolta, dupa cum afirma edilul Vasile Bibire, pentru a înlatura paza lacului, dar si pe presedintele Asociatiei Piscicole Bibiresti, Constantin Bibire.

Lac UngureniConflictul dintre sateni, sprijiniti de primar si asociatie, a ajuns pe rolul instantelor. S-au facut plângeri penale si civile, s-au aruncat cuvinte grele si uneori s-a ajuns si la conflicte fizice. Deoarece satenii pusi în posesie pâna în prezent au în total aproximativ 45 de hectare, Consiliul Local Ungureni a trecut restul suprafetei (în amplasamentele careia se gasesc mai mult malurile) din rezerva comisiei locale, în domeniul privat al comunei. Asociatia Piscicola Bibiresti a contestat hotarârea Consiliului Local în contencios administrativ, pentru a întârzia si bloca intrarea autoritatilor peste propria afacere, care le aduce venituri foarte mari.

Asociatia care stapâneste albia râului are în componenta, înca de la înfiintare, persoane domiciliate în Bacau, care nu au nicio palma de teren. Localitatea Bibiresti este una dintre cele mai sarace localitati din judetul Bacau si Moldova iar pentru sateni, orice kilogram de peste înseamna mult. Asociatia Piscicola Bibiresti plateste proprietarii cu 80 de kilograme de peste, anual, pentru fiecare hectar. Pâna la rezolvarea litigiului în instanta, oamenii sunt dispusi sa-si faca singuri dreptate.

Primarul Vasile Bibire: „Cum se usuca afara, adunam tot poporul, îi vom fugari de pe lac“

Vasile Bibire, primarul comunei Ungureni, afirma ca oamenilor le-a ajuns cutitul la os si oricând poate izbucni o revolta a celor care sunt pe lista Asociatiei Piscicole Bibiresti, dar sunt nemultumiti de lipsa de transparenta.

„Sunt conflicte mari între noi si Constantin Bibire, seful Asociatiei Piscicole Bibiresti. Au primit titlu pâna acum 120 de proprietari si ar mai fi vreo 10, la care emiterea titlului a fost blocata de legea 165. Mai ramân vreo 19-20 de hectare, care sunt domeniu public iar noi, printr-o hotarâre de Consiliu Local le-am trecut în domeniul public privat al comunei. Chiar daca este interesul public al comunei Ungureni, nu ne lasa sa intram acolo. Ne-au fugarit pe toti, si pe noi, din primarie si pe politisti. Am facut plângeri penale, dar degeaba. Oamenii sunt extrem de nemultumiti, va fi revolta mare, la care vor participa sute de oameni. Îi vom fugari, cu tot cu paznici. La noi este destula saracie iar proprietarii vor sa aiba ce li se cuvine. Constantin Bibire nu are niciun metru de teren. 90% dintre proprietari nu au vrut sa intre în asociatie. În primavara, cum se mai usuca afara, îi scoatem de pe lac“, afirma primarul Vasile Bibire.

Edilul din Ungureni crede ca în jurul asociatiei se învârt foarte multe interese iar din afacerea cu peste si pescuit se poate câstiga considerabil: „În zilele de la sfârsitul saptamânii, numai de pe biletele taiate pescarilor se câstiga câte 5 mii de lei. Apoi mai e si pestele pe care îl vinde asociatia unei firme. Câti bani se fac!. Oamenii sunt suparati, iar eu, ca primar, trebuie sa-i ajut“.

Mai multi proprietari au depus marturie în instanta ca nu au semnat pentru a fi membrii în Asociatie

Gabriel IonitaLacul de la Bibiresti face obiectul mai multor procese în instanta. Deoarece au aparut semne de întrebare asupra dorintei oamenilor de a fi în asociatie, o parte dintre sateni au fost chemati sa depuna marturie. „Cei care au înfiintat asociatia nu aveau teren în amplasamentul luciului de apa. De fapt, în 2002, nici macar nu fusesera emise titluri. Acum, 30 de sateni, care au titluri de proprietate, au declarat în fata instantei ca nu fac parte din asociatie si ca nu si-au dat semnatura pentru a fi inclusi în ea“, a precizat Gabriel Ionita, avocatul care reprezinta Consiliul Local Ungureni, dar si o parte dintre sateni.

Proprietarii îl acuza pe Constantin Bibire

Afirmatiile avocatului au fost confirmate de câtiva proprietari. „Nu mi-am dat acodul sa intru în asociatie. Am 3 hectare si 22 de ari. Nici nu m-au întrebat daca vreau sa fiu membru. Am facut mai multe plângeri penale, m-am judecat cu ei. Nu se mai poate asa. M-am saturat. Constantin Bibire vine cu pistolul la brâu. El si fiul, care a fost cununat de un procuror, sunt protejati. Le-au dat neînceperea urmaririi penale. Desi exploateaza de 13 ani lacul, au dat ceva peste doar anul asta, celor care au titlu. Dar oamenii nu vor sa fie în asociatia lui. Nu face nicio dare de seama, nu exista nicio transparenta contabila. Nu stim câti bani se învârt acolo“, afirma Paul Dragomir (70 de ani).

În acelasi timp, fratele sau, Viorel Dragomir, care a fost cenzorul asociatiei, când aceasta a fost fondata, afirma ca a fost scos dat afara dupa ce a remarcat mai multe nereguli. „Asociatia are contract cu firma Willy a lui Vasile Paun. Se scot tone de peste, nu sunt înregistrate, se face evaziune, din asta sunt banii“, afirma fostul cenzor Viorel Dragomir, proprietar a jumatate de hectar din luciul apei.

Mihai Anghel nu doreste sa mai faca parte din asociatie, deoarece are impresia ca nu li se plateste ce li se cuvine. „Este coruptie mare, de asta a pus mâna pe balta. Dar va fi bataie pâna la urma. Si el (n.r. presdintele asociatiei) si fiul, care are functie mare prin politie au relatii. Sa va spun ce vile cu trei etaje (n.r. doua etaje si mansarda) si-a facut fiecare. De unde atâtia bani? Nu are comandantul Politiei Bacau asa casa. Ei valorifica crapii, câstiga si din pescuitul sportiv, de pe bilete. Noi nu vedem nimic, doar câteva kilograme de fitofag“, spune Dumitru Bibire.

Constantin Bibire, presedintele Asociatiei Piscicole  Bibiresti: „Am un pistol, care seamana cu unul real, dar e cu bile“

Seful  Asociatiei Piscicole a încercat sa demonteze toate acuzatiile aduse de sateni dar si de primar: „Exista declaratii ale oamenilor care si-au dat aportul, care au dat terenurile asociatiei. Dar exista multe documente false si în spatele lor este primarul.  I-am facut plângeri la DIICOT si DNA. A dat teren oamenilor pe baza unor documente false si  islazul comunal si a luat spaga pentru subventia de la APIA. Între mine si acest escroc este un razboi. Eu am candidat la primarie, a aruncat prin sat tot felul de zvonuri, ca mi-as omorât sora sau tatal. A dat împreuna cu Consiliul Local o hotarâre prin care vor sa intre în lac. Iazul a fost al CAP-ului, pe creditele cooperativei, nu a fost niciodata acolo domeniu al primariei. Dar hotarârea asta va fi anulata de judecatori în câteva zile. El încearca toate golaniile“, a spus Constantin Bibire, membru fondator dar si presedinte al Asociatiei Piscicole Bibiresti.

Mai mult, el spune are cum justifica averea. „Pot sa fac vila si cu 9 etaje, nu cu doua sau trei. Am vândut doua apartamente în Bacau si muncesc“. Temerea lui Constantin Bibire este ca daca va intra Consiliul Local cu drepturi pe lac, atunci ar putea sa dea drumul la apa. „Luciu de apa este doar 50 de hectare, restul este zona de protectie a riveranilor. Daca vor primi zona cu „calugarul“, ar putea da drumul la apa“, mai spune seful Asociatiei. Totodata, nu recunoaste ca paznicii sau el iar fi amenintat pe oameni. „Port un pistol, care seamana foarte bine cu unul adevarat, dar asta este de jucarie cu bile. Eu am si permis de port arma, dar nu vin cu arme la lac“, a mai spus Constantin Bibire.

Dorinta Asociatiei Picicole Bibiresti: Anularea unei hotarâri de Consiliu Local din 2013, prin care autoritatile devin proprietare pe 19 hectare de lac

În luna februarie 2013, Consiliul Local Ungureni emite hotarârea prin care 19,1 hectare de teren, „cu destinatia luciu de apa, teren neatribuit, ramas la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar, trece în domeniul privat al comunei Ungureni, urmând a fi pus la dispozitia asociatiei piscicole ce va fi înfiintata“. Cota de peste urma sa revina autoritatilor în bani, sume care trebuiau sa ajunga la bugetul local. Hotarârea a fost rectificata, în sensul ca din cuprinsul ei a fost scoasa mentiunea înfiintarii unei noi asociatii (din care ar urma sa faca parte si alesii locali). Astfel, Consiliul Local urma sa intre în posesia a trei loturi de teren, în care se afla constructii, statie de captare dar si calugarul (sursa apei din lac). Asociatia Piscicola Bibiresti, prin avocatul Elena Babusanu, a cerut suspendarea si anularea hotarârii. „Precizam ca (n.r. suspendarea) se impune pentru prejudiciile grave si imediate aduse persoanelor îndreptatite la reconstituire si noua, Asociatiei. Mentionam ca s-a încheiat un contract de arenda pentru optimizarea exploatarii acestui iaz iar punerea în executare a hotarârii atacate este de natura a face imposibila atât executarea contractului de arenda, cât si îndeplinirea de catre noi a obligatiilor ce avem catre membrii asociatiei“, se arata în întâmpinarea de la Tribunal.

Litigiul este în derulare, pe fond, iar zilele vitoare Tribunalul Bacau ar putea da o prima sentinta, care însa nu va fi definitiva. „Asociatia sustine ca toate suprafetele au fost aportate în cadrul acesteia, fara însa a prezenta dovezi cu privire la acest aspect. Oamenii au aflat ca au fost introdusi pe o lista a  Asociatiei Piscicole Bibiresti, fara sa-si dea acordul.  Tocmai de aceea, toti au declarat expres ca nu sustin Asociatia în litigiu , ca nu fac parte din aceasta si ca nu au aportat vreun teren. De altfel, chiar instanta a considerat necesara prezenta personala a multora dintre acestia , care se regaseau în listele cu membrii asociati. Toti, fara exceptie, au declarat ca nu fac parte din Asociatie si ca nu sustin interesele acesteia“, afirma avocatul Gabriel Ionita.

Expertul desemnat în dosar a confirmat ca suprafata retrocedabila persoanelor îndreptatite nu se suprapune cu cea care a trecut în domeniul privat al comunei. „Daca Asociatia ar fi dovedit ca reprezinta interesele persoanelor îndreptatite la retrocedare, tot nu ar fi manifestat un interes legitim în contestarea transferului în domeniul privat al comunei, deoarece respectiva suprafata de lac nu are nicio legatura cu cea afectata de procesul de reconstituire. Asadar, din orice perspectiva am privi speta, constatam ca Asociatia nu promoveaza interesele oamenilor , ci în realitate, a tertelor societati catre care a cedat, nelegal, dreptul de exploatare“, a mai declarat Gabriel Ionita.

Lacul Horgesti a fost înfiintat în 1975, cu o suprafata totala de 80 de hectare, din care luciu de apa permanent, 50 de hectare. Administrarea lacului a fost facuta de CAP Ungureni si Parincea, iar dupa Revolutie, prin hotarârea Comisiei Judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate, în administrarea SC Agrozootehnica SA Horgesti. Odata cu înfiintarea Asociatiei Piscicole Bibiresti, în 2002, lacul a intrat în administrarea asociatiei, cu un patrimoniu de 5 milioane de lei (vechi), chiar daca nu fusera emise titluri de proprietate. Initial, în 1998, Comisia judeteana de Fond Funciar a emis o decizie pentru ca proprietarii de drept sa stapâneasca în devalmasie (la comun) lacul. Dupa înfiintarea asociatiei au aparut primele nemultumiri, iar în urma cu un an doi, hotarârea veche a Comisiei judetene de fond funciar a fost anulata si s-a dispus, pe baza noii legislatii, sa le fie emis titlu individual proprietarilor de drept ai terenurilor, care acum acuza Asociatie Piscicola Bibiresti de lipsa de transparenta dar si de unele infractiuni.

Lacul pentru care percepe taxe Asociatia Piscicola Bibiresti este una dintre destinatiile preferate de pescarii amatori.

Aparut si in Adevarul.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com