Razboi pe oua

Grupul de firme Agricola Bacau a realizat in ultimii 5 ani investitii de peste 50 de milioane de euro, din care 20 de milioane in sectoarele pasare si oua, pentru a fi la parametrii europeni. Exista deja un acurent” la nivelul Uniunii Europene, care incearca sa impuna interzicerea cresterii pasarilor in baterii, situatie improbabila care ar afecta majoritatea tarilor din comunitate.

Investitii in pui

Agricola Bacau este lider pe piata romaneasca la cresterea pasarilor si comercializarea oualor. an anul 2009, Agricola International SA Bacau a anregistrat o cifra de afaceri estimata la aproximativ 304 milioane de lei, cu 12,6% mai mult fata de cifra de afaceri anregistrata an 2008 (270 mil. lei). Vanzarile de carne de pasare au crescut cu 30%, iar de oua cu 27%.

Compania Agricola Bacau are in momentul de fata peste 2,5 milioane de pasari, din care 200 de mii sunt ouatoare. In Bacau, gainile sunt crescute in hale la sol iar cele din Constanta in baterii. In ultimul an, de la Agricola Bacau au ajuns pe piata peste 70 de milioane de oua si cateva milioane de pui, in conditiile in care anual sunt crescute pentru taiere cinci serii de pui de carne.

Avicultorii isi apara interesele

Din 2012 s-ar putea interzice cresterea gainilor in baterii. Austria si Elvetia, tari care nu au o traditie in cresterea in regim industrial (si nici interese in acest sens) deja au interzis asta. Marii producatori avicoli din Europa fac acum demersuri pentru a prelungi termenul interdictiei. „Producatorii din UE fac demersuri ca sa fie acceptate echipamentele actuale, modernizate (baterii). Macar sa fie lasate pana la deprecierea lor morala si recuperarea investitiilor. Italienii au obtinut deja o derogare in acest sens”, a precizat Grigore Horoi, presedinte Agricola International.

630 de mii de pasari la tarani

In judetul Bacau, in gospodariile taranesti traiesc aproximativ 630 de mii de pasari. Peste 80% din acestea sunt crescute pentru consumul propriu. „In judet avem 630 de mii de pasari in gospodariile populatiei”, afirma Vasile Zaharia, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau. aUnitatile care cresc pasari in baterii si sunt autorizate respecta conditiile de biosecuritate si siguranta a alimentelor”, afirma Gheorghita Vlad, seful Biroului Igiena din cadrul DSVSA Bacau.

De rasul curcilor: Vier Pfoten plange pentru suferinta gainilor

Organizatia Vier Pfoten a lansat o campanie pentru popularizarea semnificatiei numerelor de pe stampila de pe oua. Cerintele europene impun inscriptionarea oualor, pe care este trecuta si categoria acestora (locul de crestere al pasarilor). Vier Pfoten cere consumatorilor sa cumpere doar oua ale pasarilor crescute in aer liber sau in ferme ecologice. Daca organizatia ar fi bagata in seama, am avea de-a face cu o adevarata criza in domeniul avicol. „In Europa, milioane de gaini ouatoare sufera in baterii. Inghesuite in aceste cotete minuscule din fier, gainile nu pot trai conform nevoilor naturale – stresul, ranile si un comportament dereglat sunt consecintele acestui stil de viata”, se arata in comunicatul lacrimogen al Vier Pfoten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com