Rafo Onesti si intreaga industrie petrochimica din Romania se afla intr-un punct de cotitura. Daca vor fi gasite resursele financiare, fara sprijinul de principiu al statului roman, care promisese o garantie guvernamentala de 330 de milioane de euro, atunci rafinaria si intreaga industrie petrochimica din tara va inflori. Pana in momentul de fata, patronul rafinariei onestene a investit peste 450 de milioane de euro, din care peste 300 de milioane au reprezentat datoriile istorice ale rafinariei.
Iakov Goldovskiy, patronul RAFO, se implica in modernizarea sectorului petrochimic din Rusia
“Proiectul a fost acceptat, garantia de stat a fost promisa, dar din 2009 si pana astazi nimic nu s-a schimbat si actionarul si “RAFO” au ramas doar cu promisiunea. Dupa zece ani de exil din Rusia, acest actionar care a venit cu cele mai bune intentii la “RAFO” si in Romania, constatand dezinteresul statului roman fata de investitor si dezvoltarea unui important segment de productie, a acceptat provocarea Guvernului Rusiei de a se reintoarce in tara si de a prelua spre coordonare si implementare cel mai vast program de modernizare a rafinariilor si sectorului petrochimic din Rusia. De doua luni de zile, Iakov Goldovskiy, Andrey Yurkevich si alti specialisti lucreaza la Moscova pentru implementarea proiectului”, a declarat Ion Marian, liderul de sindicat al Rafo Onesti.
In comunicatul transmis de Rafo Onesti se mai arata ca „firma “Petrochemical Holding” din Austria, patronata de omul de afaceri Iakov Goldovskiy, constient fiind de riscurile pe care si le asuma, dar increzator ca va avea sustinere de la institutiile din Romania in conditiile in care va salva “RAFO” de la faliment, a prezentat un proiect viabil de modernizare – investitii al S.C.”RAFO”SA si relansare a petrochimiei din Romania catre Guvernul Romaniei, Ministerul Economiei si presedintelui Romaniei, cumulat cu asigurarea unei protectii sociale reale pentru mii de angajati pe termen lung, in vara anului 2006 a preluat unitatea, platind vechilor actionari o suma importanta, a reusit inchiderea Planului de Reorganizare si salvarea societatii de la faliment, situatie din care statul roman a fost cel mai avantajat incasandu-si sumele istorice si neavand treaba cu componenta sociala. Practic, acest investitor si-a risipit resursele financiare de peste 450 milioane euro pentru salvarea unitatii de la faliment si protectia sociala a salariatilor si nu pentru modernizarea societatii, motiv fata de care in perioada martie – septembrie 2009 a prezentat in fata celor mai importanti oficiali ai statului roman proiectul de modernizare – investitii “RAFO” si relansare a petrochimiei, solicitand pentru realizarea acestui proiect o garantie de stat, fara de care bancile nu acorda credite”
Rafo ar fi fost departe, daca avea sprijin
„Daca statul roman isi respecta promisiunea din 2009, astazi “RAFO”, “Petrochemical” Arges, “Oltchim” Rimnicu – Vilcea, parte din Carom si Uzina Chimica formau un puternic sector petrochimic si erau in plina activitate. Actionarul nu a vandut si nu va vinde “RAFO”, dar o va dezvolta intr-un termen mai lung functie de resursele financiare pe care le poate atrage “RAFO”.
Salariatii sunt multumiti ca au un actionar de o asemenea anvergura, dar sunt dezamagiti de dezinteresul total al statului roman pentru protectia componentei sociale si dezvoltarea unui important segment de productie”, a mai declarat Ion Marian.