Racheta hipersonica 3M22 Zirkon care atinge tinte la o mie de kilometri (VIDEO)

Scris de Valentin Vasilescu

Racheta hipersonica manevriera 3M22 Zirkon are o raza de actiune de 1.000 km, o viteza de Mach 8-9. Ea nu poate fi interceptata de niciun scut antibalistic sau sistem antiaerian american.

Zirkon are nevoie de un motor racheta suficient de puternic care s-o urce la peste 27 km si sa-i imprime o viteza de 2-3 Mach. La aceasta altitudine, densitatea aerului este de 100 de ori mai mica decît în troposfera ( 0-12 km altitudine ) si rezistenta la înaintare este mica.

 

Urmatoarea etapa a zborului este accelerarea cu ajutorul motorului scramjet ( statoreactor cu flux de ardere supersonic ) care functioneaza cu 45 kg de hidrogen lichefiat si aer atmosferic. Timpul de functionare a motorului scramjet este de numai 70-80 de secunde dar datorita rarefierii aerului, el accelereaza racheta Zirkon pîna la viteza de 11.000 km/h. Totodata, Zirkon urca  la altitudinea de 36-40 km. Dupa oprirea motorului scramjet, Zircon urmeaza o traiectorie catre tinta, cu lungimea de 850 km.

 

Strategii armatei SUA pun la îndoiala capacitatea Rusiei de a crea o astfel de racheta dar uita ca Zirkon nu este decît o modernizare a proiectului sovietic ”Kholod” început în 1979.  Kholod a fost urcat la altitudinea de 20 km, cu viteza de 3.600 km/h de o racheta antiaeriana S-200 (5B28).  De acolo, motorul Kholod a accelerat pîna la viteza de Mach 6.5 ( 7.966 km/h ) si altitudinea de 35 km.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com