Puscariasii ii dau in judecata pe edilii Bacaului

Primaria Bacau a fost data in judecata de mai multi puscariasi din tara pe motiv ca nu ar fi raspuns la cererile pe legea 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public. Daca in 2008 numarul litigiilor pe aceasta lege era de 4, in 2009, numarul proceselor a crescut la 41. „Cei mai multi dintre detinuti nici macar nu au depus o cerere pe legea 544/2001, dar ne actioneaza in instanta. Ei fac acest lucru pentru a fi adusi mai aproape de casa. Probabil cineva ii invata sa faca asta”, a declarat Andreea Butnaru, responsabil pe relatiile cu publicul din partea Primariei.
Potrivit mai multor surse din administratia Penitenciarului Bacau, detinutii au gasit, prin intermediul actiunilor in instanta, calea spre libertate si turism in sistemul penitenciar autohton. Situatia este confirmata si de actualul sef al Penitenciarului Bacau, Victor Cuzic, care a lasat de inteles ca puscariasii au libertate de expresie maxima. “Ei au dreptul sa scrie orice, sa trimita plicuri cui vor. Noi nu avem niciun control asupra corespondentei. Chiar putem spune ca din acest punct de vedere ei sunt liberi. Plicurile sunt verificate sa nu aiba substante chimice interzise”, a afirmat acesta.

Dat in judecata de puscariasi din Timisoara

Ultima “gaselnita” a detinutilor o reprezinta plangerile civile pentru neraspunderea in termen la solicitari de interes public. Secretarul Ovidiu Popovici crede ca practica persoanelor private de libertate este generalizata. “Ei cauta orice pentru a iesi putin din puscarie. Au aflat ca pot calatori de la un penitenciar la altul, in functie de locul in care au procesele. Primarul municipiului Bacau este dat in judecata de puscariasi de la Timisoara, care vor o gura de aer si sa-si vada prietenii din Bacau”, a explicat Popovici. Puscariasii au invatat si au fost invatati sa fie reclamagii. Unele organizatii, care apara drepturile omului si implicit ale persoanelor private de libertate, incurajeaza aceasta practica in randul detinutilor.

Cheltuirea banului public, cea mai ceruta informatie

Numarul cererilor pe 544/2001, depuse la Primaria Bacau, a crescut in ultimii ani. Cele mai multe cereri s-au inregistrat in 2007, 157 de solicitari si in 2009, cand s-au inregistrat 97. Tematica solicitarilor, venite atat din partea mass-media, cat si a bacauanilor, releva un interes crescut fata de modul in care reprezentantii municipalitatii inteleg sa cheltuie banul public sau sa organizeze licitatii. In 2006 au fost depuse 69 de cereri in baza legii 544, din care 41 au fost depuse de persoane juridice.

In 2007 au fost depuse 157 de cereri. Cele mai multe s-au referit la modul de desfasurare a licitatiilor publice sau la regimul juridic al unor terenuri. Tot in acest an au fost depuse doua reclamatii administrative la adresa angajatilor primariei. In 2008, numarul cererilor s-a redus la 95, dar s-a diversificat tematica: investitii publice, bani atrasi din 2004, situatia juridica a terenurilor, modul de improprietarire s.a. Anul trecut au fost depuse 97 de solicitari, referitoare la salariatii primariei, la sumele cheltuite la Romanian Top Hits, achizitii publice, reabilitare termica etc. In 2009, pe motiv de neraspundere la solicitari, primaria a fost data in judecata de puscariasi de 41 de ori. La jumatatea lui 2010, numarul solicitarilor pe Legea 544 este de 34.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com