Autorizatie veche de un an, valabila un weekend

Vasile Botomei a primit vineri, 18 iunie, copiile dupa autorizatia de functionare pentru spatiile Bartolo, de pe strada Republicii 27, semnata in data de 23 iunie 2009, valabila pana in data de 23 iunie 2010. Practic, autorizatia este valabila doar in acest weekend.

Botomei a fost controlat in ultimul an de mai multe ori de Politia Primariei si sanctionat pentru lipsa autorizatiei de functionare, desi aceasta exista inregistrata la municipalitate. Avocatul afirma ca nu a fost notificat vizavi de existenta autorizatiei de functionare.

In ultimii sase ani, Botomei s-a lovit de refuzul Primariei Bacau de a-i elibera autorizatia de functionare. In 2006, printr-o decizie definitiva si irevocabila a instantei, a incercat executarea silita a primarului Stavarache. Executorul Florin Chiticeanu a constatat refuzul edilului de a elibera autorizatia de functionare, motiv pentru care la inceputul anului 2007 este format dosarul 19/P/2007, referitor la refuzul primarului de pune in executare o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Timp de trei ani, Botomei a facut demersuri la Parchet si Inspectoratul de Politie Judetean, pentru inceperea urmariri penale pentru fata de seful municipalitatii. Plangerile s-au intors cu NUP (n.r. – neinceperea urmaririi penale) timp de mai multi ani.
In februarie 2010, Tribunalul Bacau ii da castig de cauza lui Botomei si infirma rezolutia procurorului, de neincepere a urmaririi penale fata de edilul bacauan. Acesta a fost chemat la audieri, fapt confirmat si de reprezentantii IPJ Bacau. “Exista un dosar, care se afla acum la Parchet. Domnul Stavarache, la fel ca orice alta persoana, se prezinta la audieri ori de cate ori considera procurorul ca este necesar”, ne-a declarat Gabi Stefanescu, purtator de cuvant al IPJ Bacau. Pentru a infirma acuzele existente in plangerea penala, pentru care este pasibil chiar si de pedeapsa cu inchisoarea, primarul Stavarache a semnat autorizatia de functionare, dar pe care nu a transmis-o si beneficiarului. “In 2006 i-am pus in vedere primarului sa emita autorizatia de functionare in termen de 10 zile. Deoarece nu a respectat acest termen, Vasile Botomei i-a facut plangere penala. Nu am cunostinta de eliberarea vreunei autorizatii de functionare, care trebuia sa-i fie trimisa beneficiarului, cu confirmare de primire”, ne-a declarat executorul Chiticeanu.

Chiriasii au fost pusi pe fuga

In ultimii sase ani, peste 100 de agenti economici si-au manifestat intentia de a inchiria spatii la Bartolo, unde Botomei este proprietar. De fiecare data s-au lovit de refuzul municipalitatii de a elibera autorizatia de functionare. Hartuiti de controalele zilnice ale Politiei Primariei, de amenintarile inspectorilor, micii afaceristi au renuntat la idee. Numai in ultimul an, firmele Adir Group, Geocip, Radu Con, SC Ro Ger SRL s.a. s-au lovit de refuzul primariei de a le elibera autorizatie de functionare. “Primaria a raspuns fiecarui agent economic ca nu ii poate elibera autorizatie, deoarece spatiile nu au autorizatie, nu sunt legale”, a afirmat Vasile Botomei.

Un control, un abuz

La inceputul lunii martie, angajatii Politiei Primariei dar si ai municipalitatii au efectuat un control conjugat la una din firmele care au inchiriat spatii la Bartolo. Desi trecusera mai bine de 30 de zile de cand reprezentantii societatii solicitasera autorizatia (termen dupa care se aplica autorizarea tacita) inspectorii primariei l-au somat pe comerciant sa inchida afacerea si sa paraseasca incinta, deoarece spatiile de la Bartolo nu ar fi autorizate si prin urmare, ar fi ilegale. Controlul inspectorilor a nascut atunci un scandal de proportii. “In luna martie, angajatii primariei au facut scandal, au vorbit golaneste si mi-au dat afara un chirias. Am aflat vineri ca eu am autorizatie de functionare de un an de zile. Atunci, de ce mi-au dat afara chiriasii? Acesta este un abuz grav!”, a conchis Botomei.
Politia Primariei Bacau a incercat sa arunce vina pe umerii firmei Raducon SRL, care a fost implicata in conflictul din luna martie dar nu au putut sa ne explice de ce nu a primit autorizatie societatea. “Societatea sanctionata in mod repetat de lucratorii Biorului de Inspectie Comerciala se numeste S.C. RADUCON S.R.L., societate care nu detinea autorizatie de functionare si profil de activitate. Autorizatia la care faceti referire si care expira in data de 23.06.2010, este eliberata pe numele societatii SC BARTOLO PROD COM SRL, care este doar detinatoarea spatiului respectiv, activitatea comerciala fiind desfasurata de SC. RADUCON SRL”, a precizat Florin Podoleanu, purtatorul de cuvant al Politiei Primariei Bacau.

„N-a vrut s-o ridice de la Posta”

De cealalta parte, reprezentantii Primariei afirma ca Botomei a refuzat sa ridice de la Posta autorizatia transmisa de municipalitate. Atat Ovidiu Popovici – secretarul municipiului, cat si Maria Jinga – consilier juridic in cadrul Directiei Juridice, au decretat ca avocatului i s-a eliberat autorizatia in urma cu un an. „El a facut plangere penala pentru ca nu i se da o autorizatie. Aceasta i-a fost comunicata din 2009. N-a vrut s-o ridice de la Posta. I-am comunicat si la sediul firmei, cu confirmare de primire”, a opinat Popovici.

Mircea Merticariu

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com