Proiect dedicat femeilor vulnerabile din Stanisesti, Motoseni, Dealu Morii si Podu Turcului realizat de FSC, Asociatia Mutatis Mutandis, Asociatia Cultura’n Sura si Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

Fundatia de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Asociatia Mutatis Mutandis, Asociatia Cultura’n Sura si Spitalul Judetean de Urgenta Bacau a demarat un nou proiect intitulat Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru ce îsi propune sa raspunda nevoii fundamentale de acces la servicii de sanatate si de consiliere sociala si psihologica a femeilor din 4 comunitati rurale si orasul Bacau.

210 femei si 40 de bursiere FSC vor beneficia de sesiuni de informare pe tema sanatatii reproducerii si contraceptie, transport pentru consultatii de specialitate în Spitalul Judetean Bacau, sesiuni de consiliere psiho-sociala si oportunitatea ca marturiile lor de viata sa fie inspiratie pentru crearea unui spectacol de teatru pe tema depresiei postnatale.

Proiectul se va desfasura în perioada 15 martie – 31 mai si va beneficia de o finantare de 158.540 RON prin programul „In stare de bine”, sustinut de Kaufland România si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Desi au fost realizate progrese, exista în continuare diferente în ceea ce priveste accesul la servicii de sanatate pentru femeile din comunitatile vulnerabile în România. Una din zece femei nu are acces la servicii de asistenta medicala materna în primele luni de sarcina iar tara noastra are în continuare cele mai ridicate rate ale mortalitatii infantile, rate ridicate ale mortalitatii materne, ale avorturilor si nasterilor prin cezariana. Chiar daca, în teorie, drepturile femeilor si gravidelor din România sunt consfintite de lege, în practica nu sunt respectate. Sa acceseze gratuit si complet serviciile medicale prenatale garantate de lege ramâne o provocare pentru mamele românce din mediul rural.
Violenta domestica este o alta problema sociala grava care afecteaza atât viata victimei, cât si a celorlalti membri ai familiei. La fiecare 30 de secunde, o românca e tinta violentei domestice, arata statisticile, iar una din zece femei este victima a violentei în familie.
Aceste realitati sunt dublate si agravate de accesul mult mai scazut al femeilor din rural la servicii si institutii care le-ar putea oferi educatie culturala, sprijin, orientare, consiliere sau protectie, acestea fiind concentrate în zonele urbane dezvoltate. Prin urmare, cresterea accesibilitatii acestor servicii pentru femeile din mediul rural printr-un program care sa le ofere informatii, sfaturi si consiliere specializata chiar la ele în comunitate si sa le faciliteze accesul ulterior la servicii specializate, este vital pentru a creste calitatea vietii acestor femei, sansele la demnitate si respect si depasirea discrepantelor fata de barbati sau femeile din marile orase. Acesta este motivul pentru care Fundatia de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Asociatia Mutatis Mutandis si Asociatia Cultura’n Sura au lansat înca de la jumatatea lunii martie proiectul care urmareste sa ofere unui numar de 250 de femei provenind din 4 comunitati rurale (Stanisesti – inclusiv satul Slobozia- Noua-, Motoseni, Dealu Morii, Podu Turcului) si orasul Bacau activitati de informare, educatie, consiliere si acces la servicii medicale de specialitate (obstetrica-ginecologie), servicii sociale si psihologice, menite sa le ajute sa-si îmbunatateasca standardul de viata, În acelasi timp, experientele lor de viata vor fi sursa de inspiratie pentru realizarea unui spectacol de teatru de constientizare nationala a riscurilor asociate depresiei post-partum cu consecinte asupra educatiei copiilor, relatiilor de cuplu, calitatii vietii în ansamblul ei.
Beneficiarele sunt 210 de femei din patru comunitati rurale marcate de saracie si lipsa oportunitatilor de dezvoltare precum si a unei infrastructuri de servicii de baza si 40 de eleve de liceu cuprinse în programul de burse FSC, provenind din satele sarace ale judetului Bacau. Cele 210 femei sunt mamele sau rude ale copiilor beneficiari ai centrelor educationale Clubul cu Lipici deschise de FSC în cele 4 comunitati rurale si orasul Bacau..
Concret, în cadrul proiectului va exista o echipa mobila de specialisti: medic ginecolog, un psiholog, un asistent medical si un asistent social care va livra în satele vizate sesiuni de educatie pentru sanatate, dezvoltare personala si viata sociala activa, într-un mod prietenos, interactiv si adaptat beneficiarelor. Sesiunile si celelalte activitati ale proiectului se vor desfasura în cadrul Cluburilor cu Lipici deschise de FSC în cele 5 comunitati rurale si orasul Bacau. Discutiile vor avea si o finalitate concreta: în urma întâlnirilor cu medicul specialist femeile cu probleme de sanatate constatate sau potentiale, ca si cele gravide, vor fi orientate catre Spitalul Judetean Bacau pentru investigatii complete si rezolvarea problemelor de sanatate. Deoarece una dintre piedicile de care se lovesc aceste femei pentru a ajunge la Spitalul Judetean este distanta mare si lipsa resurselor financiare, în cadrul proiectului li se va pune la dispozitie, gratuit, microbuzul de Transport în Interes Comunitar serviciu înfiintat cu câtiva ani în urma de FSC în aceste comunitati.
Un psiholog din cadrul Asociatiei Mutatis Mutandis va organiza sesiuni de discutii si consiliere individuala si în grupuri mici, pe diferite teme specifice femeilor de la fiecare centru în parte vizând identificarea si rezolvarea problemelor individuale sau de grup ale femeilor, dezvoltarea încrederii acestora în sine si în cei din jur, dezvoltarea unor relatii armonioase în familie si comunitate, probleme legate de violenta domestica, prin metoda psihoeducationala C.L.A.R – metoda inovativa de schimbare comportamentala si rezolvare de probleme emotionale si relationale.
Una dintre activitatile inedite si inovative ale proiectului va consta în crearea unui spectacol de teatru pe baza marturiilor preluate de prof. dr. Alina Caprioara în urma sedintelor de consiliere psihologica cu grupul vulnerabil.
Piesa va fi conceputa, regizata si pusa în scena de echipa Asociatiei Cultura’n Sura, iar prezentarea spectacolului se va face pe plan national, în mai multe locatii, prin încheierea unor parteneriate cu teatre din orasele Bacau, Iasi, Bucuresti, Cluj. Scopul prezentarii acestui spectacol este constientizarea de catre publicul larg a problematicii femeii aflate în situatii psihologice de criza- începând cu nasterea si implicatiile ei emotionale, dar si cu factorii determinanti în declansarea unei depresii post-partum, afectiune despre care informarea în România este foarte redusa.
“ Parteneriatul care a condus la acest proiect a fost posibil cu sprijinul Fundatie pentru Dezvoltarea Societatii Civile care a propus în luna dedicata femeilor un hackathon de proiecte în cadrul programului În Stare de Bine, finantat de Kaufland România. În cadrul aceluiasi program, FSC a finalizat în luna februarie un alt proiect adresat copiilor si tinerilor din comunitatile rurale unde ne desfasuram activitatea. De aceasta data, beneficiare vor fi mamele si rudele acestor copii deoarece nevoile acestora de educatie si acces la servicii de sanatate sunt la fel de mari ca si ale celor mici si ne preocupa in egala masura” – Anca Dobarceanu- coordonatorul proiectului.

Proiect derulat de Fundatia de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Asociatia Mutatis Mutandis, Asociatia Cultura’n Sura si Spitalul Judetean de Urgenta Bacau si finantat prin programul „In stare de bine”, sustinut de Kaufland România si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com