Programul ANL a murit în Bacau

Blocurile promise nu sunt nici macar la faza de proiect. Primaria Bacau nu a mai pus la dispozitia ANL niciun teren pentru realizarea unor noi proiecte de imobile pentru tineri

Peste 4500 de bacauani au depus cereri la primarie pentru obtinerea unui apartament ANL. Dintre acestia, 2089 au dosarele complete si au fost aprobati de Consiliul Local Bacau, deoarece îndeplinesc conditiile prevazute de lege. Desi mii de tineri si-au pus speranta în locuintele ANL, în urmatoarea perioada nu mai exista niciun imobil care sa fie construit prin acest program guvernamental. „Nu avem nimic pe viitor. Nici constructie, nici macar proiect. Pentru a face un studiu sau un proiect, trebuia sa avem un teren pus la dispozitie de primarie”, ne-a spus Constantin Strugariu, directorul Agentiei Nationale pentru Locuinte Bacau. Cei peste 2 mii de bacauani, care si-au completat dosarul, au trebuit sa aduca o serie de acte si sa cheltuie bani pentru hârtiile cerute de primarie. Sunt necesare adeverintele de venit, actele de studii, de nastere, casatorie, schema locuintei în care este domiciliul actual, suprafata care revine pentru fiecare persoana s.a. ”E bataie de joc. Esti pus pe drumuri, chemat sa aduci alte acte si pâna sa primesti un apartament în chirie, depasesti 35 de ani. Eu oricum nu am sanse, ca am numai 42 de puncte”, a spus Alin Luca, de 33 de ani din Bacau.

 

Ultimile ANL-uri sunt pe Bucegi

Zilele acestea se va face receptia ultimilor blocuri ANL din municipiul Bacau. În 2008 a început constructia a cinci imobile, care totalizeaza 125 de apartamente. Termenul de finalizare a lucrarilor a fost decalat de mai multe ori, deoarece constructorul a schimbat din mers proiectul, fara a anunta beneficiarul. ”Pe 6-7 august facem receptia primelor 50 de apartamente ANL de la Bucegi. La sfârsitul lunii le vom receptiona si pe celelalte”, a mai spus Constantin Strugariu.

 

În Bacau nu s-a vândut niciun apartament

 

Chiriasii apartamentelor de tip ANL le pot cumpara dupa un an de stat în chirie. Desi vestea a fost primita cu bucurie de tineri, pâna la aceasta ora în municipiul Bacau nu s-a vândut nimic. ”Nu s-a vândut niciun apartament, pâna acum, în Bacau. În tara, sunt câteva zeci de cazuri, dar sunt mii de solicitari”, a mai spus Constantin Strugariu. La Primaria Bacau nu se cunoaste numarul de cereri depuse pentru achizitionarea apartamentelor ANL. ”Nu stiu numarul cererilor depuse. Vorbiti cu Cristina Bardasu, care raspunde de acest domeniu”, a spus Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau.

În acelasi timp, sefa de la Administrarea Fondului Locativ afirma ca nu stie astfel de statistici. ”Nu stiu statistici. Nu e prevazut acest lucru în fisa postului. Vorbiti cu purtatorul de cuvânt”, a spus Cristina Bardasu.

Potrivit legii, pretul imobilelor ANL se calculeaza în functie de valoarea apartamentului pe piata din care se scade amortizarea cheltuielilor de la data punerii în chirie a locuintei, pâna la data vânzarii acesteia. Pentru ca aceste locuinte sa fie vândute, autoritatile locale au obligatia întabularii acestora. ”În Bacau, din totalul de 770 de apartamente ANL, aproximativ 400 au fost intabulate”, a mai afirmat Strugariu. Un alt motiv care întârzâie vânzarea locuintelor este pretul de piata foarte scazut, determinat de criza economica si pretul mare al locuintelor noi de tip ANL.

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com