Profesorul dr. Viorel Cruceanu: „Voi realiza o trilogie a decolonizarii Africii”

Cunoscutul profesor bacauan de la Colegiul National „Vasile Alecsandri” este singurul specialist român în politica africana, recunoscut în afara granitelor, unde colaboreaza strâns cu cele mai importante publicatii de specialitate. Pâna acum a realizat doua volume din trilogia dedicata decolonizarii Africii.

aparut si in Adevarul

Pasiunea profesorului dr. Viorel Cruceanu s-a nascut la 12 ani. Atunci a pus mâna pe o carte din biblioteca familiei, pe autobiografia primului presedinte ale Ghanei, Kwame Nkrumah, „Mesaj din Ghana”. A citit-o din scoarta în scoarta. Apoi, la numai câteva luni a urmat vizita presedintelui Nicolae Ceausescu în mai multe tari din Africa, larg prezentata în publicatii precum Scânteia sau Lumea, unde parintii i-au facut si abonament. „Mi-am scos numele tuturor presedintilor Africii. Îi stiu si acum pe toti, sunt 310. Am pozele tuturor. În facultate stiam toti presedintii lumii, dupa nume si alte date”, ne-a spus profesorul Cruceanu.

 

Trilogia „Decolonizarii Africii”

„Înca din facultate Viorel Cruceanu a avut multi prieteni care proveneau de pe continentul african. A citit mult, iar în 1990, când a început doctoratul, si-a ales sa scrie despre „Decolonizarea fostelor posesiuni engleze si franceze din Africa Neagra”, publicata ulterior sub numele „Quo Vadis Africa?”. „Astazi este o zi importanta pentru mine, deoarece am terminat al doilea volum, care se refera la decolonizarea posesiunilor italiene, belgiene, spaniole, germane si portugheze. Îmi fixez ca tinta, în urmatorii ani, sa realizez volumul al treilea, despre situatia politica a staelor din Africa de Nord (Sudan, Egipt, Libia, Tunisia, Maroc, Sahara Occidentala, acum atasata statului marocan si Algeria”, a mentionat africanologul bacauan.

 

Schimb de scrisori cu presedinti ai statelor africane

 

A publicat pâna acum patru carti si 88 de articole în „Le Nouvel Afrique-Asie”, „New African”, „Jeune Afrique”, „Afrique-Asie”, publicatii din Londra si Paris, cu difuzare si în Africa. Profesorul bacauan a avut colaborari si în publicatiile de gen din tara: Dosarele Istoriei, Istorie si Civilizatie, Historia, Ateneu, Carpica s.a. Alte lucrari importante se refera la asasinatele secolului 20, cu referire la statele africane si lumea araba. Profesorul se poate lauda si cu o serie de corepondente purtate cu unii conducatori ai statelor africane sau cu publicisti renumiti. În numarul jubiliar al Revistei „Jeune Afrique”, dedicat împlinirii unei jumatati de secol de existenta, profesorul semneaza articole alaturi de „Carlos Sacalul”-Ilici Ramirez Sanchez sau Bechir Ben Yahmed, fondatorul revistei, cu care are si un schimb de scrisori. „Am mai multe corespondente. La loc de cinste este scrisoarea primita de la Alpha Oumar Konare, presedinte al statului Mali (1992-2002)”, a mai spus Viorel Cruceanu.

Îsi îndreapta cei mai buni elevi spre diplomatie

 

Profesorul de istorie Cruceanu le insufla elevilor sai dragostea fata de diplomatie. Dealtfel, la clasa unde preda si este diriginte a avut eleva cu cea mai mare nota la Bacalaureat din judetul Bacau- 9.91. Viorel Cruceanu tine legatura cu multi din fostii elevi. „Sper ca acestia sa reuseasca sa intre acolo unde eu nu am putut, în diplomatie. Am doi fosti eminenti elevi, Emanuel Bondalici, care urmeaza dreptul la Cluj dar si Daniela Ghicajanu, eleva care a obtinut cea mai mare medie la Bacalaureat în acest an, care se vor îndrepta spre diplomatie. Sper ca aceasta tara sa aiba elite, care sa o reprezinte cu cinste”, a afirmat profesorul.

 

Viziune: Masoneria va conecta Africa la economia mondiala

 

Viziunea istorica a lui Viorel Cruceanu înclina spre a da crezare teoriei noii ordini mondiale. Mobilitatea fara precedent, dezvoltarea stiintei si tehnicii, vor conduce la un „metisaj global”. Statele nationale lasa locul un grupuri discrete, influente financiar, care joaca rolul unui adevarat guvern la scara planetara. Potrivit profesorului, Masoneria, care odata afisa idealuri nobile s-a transformat în mai multe fratii, uneori concurente, care îsi impart interesele economice mondiale. „Soarta lumii este decisa de fratiile masonice, din care cea mai importanta este „Grupul de la Bilderberg”. Cât de curând si Africa va fi conectata la economia mondiala. Dealtfel, Muammar Gaddafi, presedintele Libiei avea intentia realizarii „Uniunii Africane”, dupa model european”.

Ce satisfactii v-a adus pasiunea pentru Africa?

 

În primul rând o placere intelectuala deosebita. Am publicat 4 carti si 88 de articole de specialitate în reviste de top din strainatate. Pasiunea pentru continentul negru am integrat-o profesiei de istoric. Am speranta ca unii din elevii pe care îi am sa continue cercetarile.

Aveti vreun regret în viata?

Regretul meu cel mare este ca nu am reusit sa activez în diplomatie. Mi-as fi dorit sa prind chiar si un post marunt la o ambasada dintr-o tara africana. Însa, atunci când s-a ivit posibilitatea, nu am putut sa accept conditionarea politica, dar mai ales dezinteresul diplomatiei române fata de continentul negru. Am preferat sa ma dedic carierei didactice si hobby-ului stiintific.

Ce-i place?

„Îmi plac literatura franceza si engleza, bananele, femeile elegante si cu personalitate, culoarea mov, opera lui A.D. Xenopol si muzica lui Giuseppe Verdi.”

Ce nu-i place?

„În primul rând nu-mi place lipsa de bun simt si onestitate dar si starea asta de anormalitate în care traim, determinata de nivelul scazut de pregatire a clasei politice. Noi nu avem o elita în monentul acesta. Nu-mi plac sporturile agresive si muzica house, manele sau hip-hop.

NASCUT. 13 martie 1959, Podul Turcului.

STUDII. Facultatea de Istorie-Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza, doctorat Universitatea Bucuresti cu teza „Decolonizarea Africii”.

FAMILIE. Casatorit, are doua fete.

Scriitorul Eugen Sendrea a fost rapit de hotii de valori

Romani cu care ne mandrim-Ioan Paulescu

“131 de morminte, 131 de oameni pusi la pamant din nou”

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com