50 de infractori romani au furat pe internet peste 10 milioane de dolari de la americani

 

22 de persoane sunt puse deja  sub acuzare in SUA, iar autoritatile americane incearca sa obtina acum extradarea lor.

Infractorii au fost retinuti in urma descinderilor si anchetelor realizate de Politia Romana, DIICOT si FBI (Biroul Federal de Informatii). Ambasadorul SUA a sustinut o conferinta de presa, in prezenta sefilor institutiilor implicate in destructurarea retelei de criminalitate informatica.

Autoritatile române au efectuat 117 perchezitii care au vizat peste 100 de suspecti. Douazeci si doua de persoane au fost acuzate în SUA. Statele Unite ale Americii vor încerca sa obtina extradarea acestor infractori si a conducatorilor acestor organizatii infractionale dupa derularea procedurilor judiciare necesare în România. Infractorii arestati au înselat peste 2.000 de victime în SUA, suma totala ridicându-se la peste 10.000.000 de dolari. Membrii acestui grup de crima organizata au pagubit cetateni din toate cele 50 de state americane. Criminalitatea informatica este o amenintare crescânda ce afecteaza atât cetateni din SUA, cât si din România”, a spus ambasadorul Mark Gitenstein.

15 iulie: Discursul ambasadorului Mark Gitenstein cu ocazia conferintei de presa privind opertiunea romano/americana de combatere a criminalitatii informatice

 

Domnule inspector general Popa,
Domnule procuror sef Olaru,
Domnule prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informatii,
Domnule adjunct al inspectorului general al Politiei Române,
Distinsi membri ai institutiilor române de aplicare a legii,
Doamnelor si domnilor,
Sunt mândru sa fiu împreuna cu dumneavoastra în aceasta dimineata când anuntam succesul unei ample operatiuni de combatere a criminalitatii informatice. Autoritatile române de aplicare a legii au efectuat 117 perchezitii care au vizat peste 100 de suspecti. Douazeci si doua de persoane au fost acuzate în SUA. Statele Unite ale Americii vor încerca sa obtina extradarea acestor infractori si a conducatorilor acestor organizatii infractionale dupa derularea procedurilor judiciare necesare în România. Infractorii arestati au înselat peste 2.000 de victime în SUA, suma totala ridicându-se la peste 10.000.000 de dolari. Membrii acestui grup de crima organizata au pagubit cetateni din toate cele 50 de state americane. Criminalitatea informatica este o amenintare crescânda ce afecteaza atât cetateni din SUA, cât si din România. Infractiunile comise pe internet nu sunt limitate de granite. Doar cooperând, asa cum am facut ieri, putem destructura astfel de grupari infractionale transfrontaliere si putem proteja victimele nevinovate.
Adesea pretinzând ca sunt membri ai armatei americane, acesti infractori cibernetici au sustinut ca au automobile de vânzare. Ei au folosit încrederea americanilor în armata pentru a pacali persoane bine intentionate, care nu banuiau nimic, sa le trimita bani pentru a achizitiona automobile inexistente. Infractorii cibernetici ne rapesc nu doar banii, ci si senzatia de siguranta personala. Acest tip de infractiuni ne afecteaza pe toti, acum când folosim din ce în ce mai mult internetul si desfasuram afaceri oline.
Succesul acestor perseverenti membri ai institutiilor române si americane de aplicare a legii nu a aparut peste noapte, ci este rezultatul unor ani de munca sustinuta, comunicare clara si atentie deosebita pentru detalii. În ultimii zece ani, reprezentantii institutiilor de aplicare a legii din România si SUA au cooperat în activitati de combatere a infractionalitatii. Succesul pe care îl anuntam nu se limiteaza la arestarile abia efectuate. El este punctul culminant al celor zece ani de excelenta cooperare în domeniul aplicarii legii cu partenerii nostri din România: Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate (DCCO), Serviciul Român de Informatii (SRI) si omologii lor din SUA: Biroul Federal de Informatii (FBI), Serviciile Secrete ale Statelor Unite (USSS), Serviciul American pentru Controlul Imigratiei si al Normelor Vamale, Departamentul Justitiei si diverse birouri ale procurorilor.
În ultimii cinci ani, agenti FBI au fost detasati în cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate. De asemenea, Serviciile Secrete ale SUA au colaborat strâns cu reprezentantii institutiilor române de aplicare a legii. Aceste parteneriate au condus la numeroase arestari si puneri sub urmarire.
Colaborarea noastra ar putea servi drept model de cooperare internationala în domeniul aplicarii legii pe mai multe fronturi. Aceste arestari nu ar fi fost posibile fara colaborare în timp real si schimb de informatii. Cooperarea noastra se îmbunatateste cu fiecare caz la care lucram împreuna. Îi felicit pe toti membrii institutiilor de aplicare a legii pentru reusita lor si pentru succesul acestei operatiuni.
În numele poporului american, doresc sa le multumesc tuturor reprezentantilor institutiilor de aplicare a legii care au contribuit la realizarea acestor arestari. Extraordinara cooperare dintre organizatiile de aplicare a legii din România si SUA reflecta excelenta relatie bilaterala existenta între tarile noastre. Puternica noastra prietenie ne permite sa realizam lucruri exceptionale împreuna. Fie ca sustinerea reciproca în toate eforturile noastre comune sa continue.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com