Dosarul penal în care sunt cercetate mai multe cadre didactice de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau a ajuns de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau. Mai multi profesori din conducerea institutiei sunt suspectati pentru fapte de fals, uz de fals si instigare la fals, pentru infractiuni de coruptie în timpul derularii unor achizitii sau la acordarea unor titluri si functii universitare.
Mai multi profesori din Universitatea „Vasile Alecsandri“ sunt acum cercetati penal de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Bacau. Este acelasi dosar început la sfârsitul lui 2015, când oamenii Legii s-au sesizat din oficiu si au constatat ca exista indicii temeinice fata de producerea mai multor infractiuni în institutia de învatamânt superior din Bacau.
Pe 18 mai 2016, Parchetul Judecatoriei Bacau a dispus ridicarea mai multor documente din Universitate, în urma unei perchezitii facute cu ajutorul ofiterilor de la Directia Generala Anticoruptie din Bacau, necesare pentru analizarea si probarea eventualelor infractiuni fata de care exista indicii temeinice.
„Dosarul se afla în lucru la procuror“
Dosarul 9665/P/2015 a trecut în cursul anului trecut de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Bacau, la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau, moment în care au fost extinse cercetarile si a primit un alt numar. Biroul de presa al Parchetului Tribunalului Bacau a confirmat pentru ziarul Adevarul faptul ca dosarul penal care-i vizeaza pe o parte din profesorii din conducerea Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau a fost preluat la aceasta unitate. „Urmare a solicitarii dumneavoastra din data 17.07.2017, va aducem la cunostinta faptul ca dosarul nr 9665/P/2015 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau este înregistrat la unitatea noastra, având nr. 283/P/2016. În prezent, acest dosar se afla în lucru la procuror“, se arata în raspunsul transmis de Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau.
2016: Corpul de Control al Ministerul Educatiei Nationale cerceteaza dar nu ia masuri. Parchetul Judecatoriei ridica saci de documente.
În cursul anului trecut, la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau au fost facute mai multe controale, atât pe verticala, de la Ministerul Educatiei Nationale, cât si de organele penale, care au ridicat mai multe documente, pe baza unei ordonante a procurorilor Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau.
În luna martie 2016, s-a desfasurat un control la Universitatea „Vasile Alecsandri” (UVA) din Bacau, având ca tematica verificarea unor scrisori transmise pe adresa Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice în care erau consemnate presupuse nereguli în activitatea desfasurata în cadrul universitatii. Dupa efectuarea controlului a fost elaborat raportul cu privire la rezultatele controlului efectuat, aprobat de conducerea MENCS cu numarul 429/14.06.2016.
Comisia de etica a Universitatii „Vasile Alecsandri“ nu verifica impostura si încalcarea deontologiei profesionale, daca faptele sunt mai vechi de 6 luni
Comisia de etica si deontologie profesionala universitara din cadrul Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau a refuzat sa solutioneze în vreun fel mai multe cazuri în care exista suspiciuni de plagiat, impostura si fals în documente. „Potrivit prevederilor art 10, art 11, art 13, art 14, art 17 din Regulamentul de orgaanizare si functionare al Comisiei de Etica si deontologie profesionala universitara, sesizarea sus mentionata este depusa tardiv, adica cu depasirea termenului de 6 luni înlauntrul caruia se depun sesizarile/ reclamatiile privind posibile abateri de la Codul de etica si deontologie profesionala a universitatii. Sesizarea susmentionata nu poate fi luata în considerare si supusa analizei comisiei, iar dosarul respectiv va fi închis pentru aceste considerente“, se arata în raspunsul Comisiei transmis corespondentului Adevarul.
80% din dotarile din Universitate s-au facut la Facultatea de Inginerie. Ministerul: „Este firesc sa fie asa“
Ministerul a trimis Corpul de Control, dupa ce a primit mai multe sesizari, unele semnate de profesori din Universitate, altele anonime. „În mail-ul transmis pe adresa MENCS se afirma ca sunt numeroase semne de întrebare legate de modul în care au fost distribuite sume importante de bani, în mod discretionar, catre domeniul pe care îl coordoneaza (fostul Rector), în conditiile în care numeroase cadre didactice nu erau platite pentru orele facute la plata cu ora, în conditiile în care a investit mai multe sute de mii de lei în laboratoare tinute sub cheie.
Acuzatia petentilor anonimi nu se confirma. Din verificarile efectuate a rezultat ca Facultatea de Inginerie a beneficiat de cea mai mare suma alocata dotarilor independente, ponderea acestei facultati pe total fiind de 80%, urmata de Facultatea de Stiinte Economice cu o pondere de 10%, de Facultatea de stiinte cu o pondere de 4%, Facultatea de Sport cu o pondere de 3%, de Facultatea de Litere cu o pondere de 2% si DPPD, cu o pondere de 1%. În aceste conditii, având în vedere pe de o parte ponderea Facultatii de Inginerie si pe de alta parte necesitatea asigurarii unor laboratoare dotate cu tehnica performanta în cadrul acestei facultati, este firesc ca majoritatea dotarilor sa fie orientate catre aceasta facultate“, se arata în concluziile raportului Ministerului Educatiei Nationale.
Decanul Zichil si rectorul Schnakovszky, verificati sumar de Minister
În vizorul inspectorilor Corpului de Control al Ministerului Educatiei Nationale s-au aflat si decanul Valentin Zichil dar si rectorul Carol Schnakovszky. Verificarile au scos la iveala mai multe nereguli, cum ar fi includerea de date inexate, falsificate în fisele de îndeplinire a standardelor minimale pentru abilitare. „Pentru atestatele de abilitare acordate profesorilor Carol Schnakovszky si Valentin Zichil, membrii comisiei de control recomanda ca Fisele de îndeplinire a standardelor minimale pentru abilitare sa fie refacute si completate, având în vedere aspectele reclamate în sesizari si cele constatate în urma controlului. Fisele respective vor fi postate pe site-ul UAV, sectiunea Cercetare stiintifica, si transmise la MENCS pâna cel mai târziu la 15 iunie 2016“, se arata în concluziile Corpului de Control al Ministerului Educatiei Nationale.
Concluziile Ministerului în cazul decanului Valentin Zichil
Ministerul Educatiei Nationale nu a reusit sa identifice doua dintre lucrarile decanului de la Facultatea de Inginerie din Bacau, Valentin Zichil: „Editura TEHNICA – INFO din Chisinau confirma editatea celor doua carti incriminate, fara a preciza motivele pentru care aceste doua carti nu apar pe site-ul editurii. Încadrarea Grantului GAR 97/2005 la criteriul criteriul A 2.5.1 Director/responsabil este eronata, iar punctajul acordat criteriului trebuie micsorat corespunzator cu 1,25 puncte. Nu putem aprecia daca pentru proiectul PN II ECOBLIND este corecta încadrarea la subcriteriul A2.5.1 Director/responsabil si acordarea celor 41 de puncte aferente. Fara cele doua contracte în discutie, conditia minim 2D sau 4R impusa la criteriul A 2.5.1 Director/ responsabil este îndeplinita. De asemenea, punctajul general pentru criteriul A 2 – Activitatea de cercetare, diminuat cu punctajul acordat celor doua contracte ar ajunge la 642,39 de puncte fata de minimul impus de 230 de puncte“, spun inspectorii de la Ministerul Educatiei Nationale.
Rectorul Carol Schnakovszky s-a trecut prim autor al lucrarii „Proiectarea tehnologica asistata de calculator”
„Se confirma sesizarea referitoare la îndrumarul de laborator „Proiectarea tehnologica asistata de calculator”, unde ca prim autor apare Ganea Bogdan si nu Schnakovszky. Prin urmare, potrivit celor mentionate în Fisa de autoevaluare, Criteriul A1.2.2 nu este îndeplinit.
În declaratia data pe acest subeict, profesorul Carol Schnakovszky sustine ca la criteriul A1.2.2 pot fi încadrate alte doua manuale didactice, care sunt de fapt aplicatii la discilinele respective. De asemenea, au fost omise din Fisa de îndeplinire a standardelor minimale îndrumarele de laborator sub forma de fascicole tiparite sau în format electronic.
Se confirma sesizarea referitoare la criteriile A 2.1 si Art. A 2.2, articole în Reviste ISI si BDI, unde sunt introduse eronat articole publicate înainte de ultima promovare.
Cele doua criterii sunt îndeplinite, autorul având 11, respectiv 15 articole fata de cele min. 8 impuse la criteriile respective.
Se confirma sesizarea privind introducerea la criteriul A 2.3 de lucrari în plus:
– articole în plus la aceeasi conferinta;
– articole trecute de doua ori;
– referatul 1 si 2 si teza de doctorat.
Criteriul este îndeplinit. Prin eliminarea celor 54,5 de puncte declarate în plus, candidatul totalizeaza 834 de puncte fata de minimul de 230 de puncte impuse de Standardele minimale pentru abilitare.
Referitor la îndeplinirea standardelor minimale de abilitare s-au pronuntat doua comisii de specialisi în Domeniul Inginerie industriala si management, Comisia de abilitare si Comisia de specialitate a CNATDCU, care au si propus acordarea Atestatului de abilitare“, se arata în actul oficial al Ministerului Educatiei Nationale.
Dosar „în rem“ la Parchetul Judecatoriei Bacau
Procurorii Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau confirma, pe 18 mai 2016, începerea urmaririi penale pentru persoane din conducerea Universitatii. Acestea sunt cercetate pentru fapte de fals, uz de fals si instigare la falsificarea unor dosare prin care colegi de-ai lor au primit functii si grade universitare, si implicit foloase necuvenite. Dosarul 9665/P/2015 face referire si la faptele de coruptie în care ar fi fost implicate persoanele cu functii de decizie în privinta achizitiilor publice sau a unor contracte de cercetare, realizate fictiv.
„În evidentele unitatii noastre, în urma unei sesizari din oficiu a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau, a fost înregistrat dosarul penal cu nr. 9665/P/2015 în care se efectueaza cercetari printre altele sub aspectul savârsirii infractiunilor de instigare la abuz în serviciu prev. si ped de art. 47 din C.p. rap. la art. 132 din Legea 78/2000 cu ref. la art. 297 din C.p. cu aplic. art. 5 din C.p., abuz în serviciu prev. si ped de art. 132 din Legea 78/2000 cu ref. la art. 297 din C.p. cu aplic. art. 5 din C.p., instigare la fals intelectual prev. si ped de art. 47 din C.p. rap. la art. 321 alin. 1 din C.p. cu aplic. art. 5 din C.p. si fals intelectual prev. si ped de art. 321 alin. 1 din C.p. cu aplic. art. 5 din C.p., începându-se urmarirea penala in rem.
În cauza exista indicii rezonabile cu privire la savârsirea de catre functionari din cadrul conducerii Universitatii de stat ,,Vasile Alecsandri” a mai multor infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie în desfasurarea procedurilor de achizitii publice în care a fost implicata aceasta institutie de învatamânt precum si în desfasurarea procedurilor de acordare în favoarea mai multor persoane, printre care si angajati ai unitatii mentionate, a unor titluri, functii si grade universitare“, se arata în raspunsul Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau.